fbpx
ZDRAVLJE

Šest opasnih mitova o higijeni vagine u koje trebate da prestanete vjerovati

  • Ženski higijenski proizvodi i usluge poput ispiranja, ženskih sprejeva i depilacije voskom prodaju se kao zdravi načini njege vagine i vulve, ali mogu nanijeti više štete nego koristi.
  • Vagina se samočisti, pa su ovi proizvodi nepotrebni.
  • Uklanjanje dlaka sa stidnih dlačica takođe može biti štetno i dovesti do neželjenih upala i infekcija.
Foto: zula.sg

Velik broj proizvoda koji imaju za cilj da vaginu učine čistijom, zdravijom i ljepšom na izgled može činiti da implicira da bi genitalije trebalo da imaju svoju rutinu za ljepotu. Ali istina je da proizvodi i usluge poput vaginalnog ispiranjaa, mirisnih sprejeva i depilacije stidnih dlaka nisu potrebni. Čak mogu da nanesu ozbiljnu štetu vašoj vagini i spoljašnjim genitalijama.

“Nema potrebe da vaša vagina miriše na vrt”, rekla je ginekolog dr Donnica Moore ranije za INSIDER. Niti treba da izgleda kao savršeno njegovana bašta.

Ovo su neki od najčešćih mitova o vaginalnoj higijeni u koje bi sada trebalo da prestanete da verujete.

Mit: Uklanjanje stidnih dlaka održaće čistu vaginu i spoljne genitalije.

Foto: getty images

U istraživanju JAMA iz dermatologije za 2016. godinu, većina žena je rekla da su uklonile dlake na stidnicima jer su „higijenske ili čistije“, ali to jednostavno nije tačno.

Ginekolozi se slažu da dotjerivanje dlaka na stidnoj glavi može izazvati probleme na području vaše intimne oblasti. “Žene koje se briju ili depiliraju su podložnije infekciji kože nakon depilacije voskom ili brijanjem”, rekla je ginekolog Lea Le Millheiser,  “Nema podataka koji bi pokazali poboljšano zdravlje genitalija nakon voska ili brijanja.”

Ove metode uklanjanja mogu dovesti do posjekotina i uraslih dlačica. Ako osoba pokuša ukloniti te dlačice pincetom ili prstima, to takođe može dovesti do infekcije, rekla je Millheiser.

Prije uklanjanja dlaka sa stidnih dlačica, uzmite u obzir da one djeluje kao zaštitna barijera od prljavštine, baš kao što i ušni vosak deluje kao zaštitna barijera za ušni kanal. Ako želite ukrotiti kosu dolje, pažljivo šišanje makazicama je najzdravija i najsigurnija opcija, rekla je Moore za magazin Health.

Mit: Ispiranje održava vaginalni pH uravnoteženim.

Foto: unitypoint

Sredstva za ispiranje sadrže tečnost – obično mirisne vode – koje tvrde da čiste unutrašnjost vagine.

Ispiranje je nepotrebno, jer vagina se samočisti, navode iz klinike Maio. Pored toga, ispiranje može dovesti do ozbiljnih infekcija, jer mogu gurnuti postojeće bakterije u grlić maternice, narušavajući prirodnu ravnotežu bakterija u vagini, rekla je Moore.

Ako vam vagina ima drugačiji miris nego inače, Moore preporučuje da se posavjetujete sa svojim ginekologom, jer problem vjerovatno zahtjeva više od lijeka. Istovremeno, svačija vagina bi trebala imati svoj jedinstveni miris, tako da ne biste trebali biti uznemireni ako vaša ima izrazit miris.

Mit: Mirisni ženski sprejevi prekrivaju miris vaše vagine i bezopasni su.

Foto: sfarmls.co

Kao i sredstva za ispiranje, ženski sprejevi nisu potrebni za čišćenje vagine, koji se čisti sa blago kiselim vaginalnim iscjedkom.

Upotreba ovih proizvoda može pokvariti ravnotežu vagine, jer ovi sprejevi sadrže hemikalije koje mogu loše komunicirati sa zdravim bakterijama u vagini, koje vas sprečavaju da dobijete gljivične infekcije (i druge bakterijske infekcije).

Mirisi u sprejevima takođe mogu da iritiraju spoljašnju kožu genitalija, rekla je Moore, baš kao što mirisni proizvodi mogu da izazovu nelagodnost na koži na drugim djelovima tijela.

Mit: Što je donje rublje skuplje, to je bolje za vaše vaginalno zdravlje.

Woman’s panties hanging on rope

Kada potrošite više novca na nešto, obično se pretpostavlja da je bolji kvalitet. Ali kada je u pitanju donji veš, veća cijena bi zapravo mogla biti loša stvar.

Pridržavajte se ovih 8 pravila za donji veš radi zdravlja vaše vagine

Donje rublje od svile i drugih sintetičkih materijala nije jako prozračno i može zadržati vlagu u području prepona – nešto što često dovodi do gljivične infekcije, rekao je Millheiser. “Pamučno donje rublje je poželjnije, jer je više prozračno i bolje skuplja vlažnost od ostalih vrsta donjeg veša”, rekla je ona.

Iz istog razloga, važno je što prije skinuti mokre kupaće kostime i znojnu odeću za vježbanje, jer ako ih ostavite na sebi, možete zarobiti neželjenu vlagu i dovesti do nelagode ili infekcije u vagini.

Mit: Trebate očistiti vaginu sapunom.

Foto: N.N.

Vagina je tako dobra u samom čišćenju, a sapun joj nije potreban da bi područje održavalo odličnu formu, rekla je Moore za INSIDER. “Ne trebaju vam nikakvi posebni proizvodi da biste na bilo koji način očistili vaginu … osim ako vam ljekar ne kaže drugačije”, rekla je ona.

Pročitajte kako pravilno očistiti vaginu.

To je zato što za neke ljude čak i malo sapuna može stvoriti neravnotežu vaginalnih bakterija i rezultirati infekcijom. Dodajte mirisne sapune u sliku, i vjerovatnoća zaraze još je veća.

Umjesto toga, nježno pranje genitalija toplom vodom za vrijeme tuširanja ili kupke najbolji je način da ostanete čisti dolje. Moore je rekla da neki ljudi mogu odabrati blagi mirisni sapun kako bi očistili i stidne dlake, ali to nije obavezno.

Mit: Vaginalno parenje pomoći će očistiti područje nečistoće.

Via Giphy

Popularizovano na veb sajtu Gvenith Paltrov Goop, vaginalno parenje je praksa koja uključuje sjedenje iznad vode za parjenje radi čišćenja vagine i korisnicima nudi „energetsko oslobađanje“, navodi se na sajtu Goop.

U stvarnosti, uparivanje vagine potencijalno može dovesti do ozbiljnih opekotina, rekla je ginekologinja Mari Jane Minkin za Women’s Health. Uz to, para bi mogla da poremeti proizvodnju prirodnih bakterija u vašoj vagini koja održava vaginu zdravom i uravnoteženom.

“Sojevi laktobacila koji održavaju vaginu zdravom su vrlo izbirljivi u vezi sa njihovim okruženjem i podizanje temperature parom … vjerovatno nije korisno i potencijalno je štetno”, napisala je ginekolog dr Jen Gunter na svom blogu. Ako para ima dodate mirise ili komponente, to takođe može dovesti do iritacije ili daljih neravnoteža vagine.

Zaključak: Kada je u pitanju briga o vagini, najjednostavnija opcija je obično najzdravija.

Izvor: insider.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *