fbpx
SEKS

Istraživanje pokazuje da je bolan seks najčešći problem ženama

Nedavno obavljeno istraživanje pokazalo je da u Britaniji svaka deseta žena ima problema sa dispareunijom, odnosno bolom pri seksu. Od svih seksualnih problema navedenih u anketi, bol pri polnom odnosu najčešće je navođen.

Photo by Larm Rmah on Unsplash

Istraživanje koje je sproveo BJOG (Međunarodni žurnal ginekologije i akušerstva) otkriva „zanemareni zdravstveni problem žena” i ukazuje na činjenicu da skoro jedna desetina Britanki ima iskustvo sa dispareunijom, odnosno bolnim seksualnim odnosima.

„Iako bol pri seksu žene prijavljuju ređe nego manjak interesovanja za seks ili teškoće u dostizanju orgazma, ovaj funkcionalni problem više uznemirava”, pišu autori studije. „Vodi do osećanja izolacije, stida, seksualne nepogodnosti, manjka samopouzdanja i gubitka kontrole.”

Naučnici su analizirali treće izdanje Nacionalnog pregleda seksualnih stavova i stila življenja u Velikoj Britaniji, u čijem sklopu je na pitanja odgovaralo 6,669 seksualno aktivnih žena. Učesnice su iznijele detalje o svojim seksualnim navikama, simptome koje su primjećivale više od tri mjeseca zaredom, prisustvo ili manjak fizičkog bola, nedostatak interesovanja ili uzbuđenja, nemogućnost dostizanja orgazma, prebrzo dostizanje orgazma, ili manjak vaginalne lubrikacije. One koje su navele da im se pri seksualnim odnosima javlja bol takođe su opisale koliko dugo se ova pojava javlja i šta misle o njoj. Žene koje su navele da prethodne godine nisu upražnjavale seks odgovarale su i na pitanje da li je uzrok te neaktivnosti bio strah od bola.

Na ovom uzorku 7.5 odsto prijavilo je bol u trajanju od tri mjeseca ili više, a 4.6 odsto bol u trajanju od šest mjeseci ili više; oko pola njih je ova pojava zabrinula. Najviše ih je bilo od 55 do 64 godine starosti, ali tek neznatno manje brojne bile su mlade žene između svoje 16. i 24. godine.

Kirstin Mičel sa Univerziteta Glazgov koja je organizovala ovo istraživanje kaže da postoji više potencijalnih uzroka bola pri seksualnom odnosu kod mladih žena. „Kod nekih je stvar u inače neprimjećenom medicinskom problemu kao što je infekcija”, kaže ona za Broadly. „Neke se, sa druge strane, ne usuđuju da svom partneru kažu šta im prija a šta ne, pa zato tokom odnosa trpe bol – manjak uzbuđenja može koitus učiniti bolnim. Neke od njih se iz nervoze grče što takođe izaziva bol, i u povratnoj sprezi povećava nervozu u iščekivanju bola.”

Foto: meridienresearch

Nije iznenađujuće da čak 62 odsto žena koje su iskusile bol pri seksu takođe navodi manjak interesovanja za seks. Skoro 50 odsto ih je u prethodnoj godini izbjegavalo seks. Jedan od razloga najčešće navedenih razloga bio je strah: „Od ispitanica uzrasta 16 do 74, njih 1,708 nije bilo seksualno aktivno u prethodnoj godini zbog poteškoća pri samom činu”, navodi se u istraživanju. „Od njih je 211 (12.35 odsto) prijavilo aktivno izbegavanje seksa, a od toga 35% navodi bol ili strah od bola kao razlog.”

Izbjegavanje seksa može da optereti vezu, u zavisnosti od toga kako se oba partnera nose sa problemom, objašnjava Mičel. „Zanimljivo je da nije uočena korelacija između bola pri seksu i nezadovoljstva u vezi, iako se zna da ova vrsta bola obično javlja zajedno sa brojnim poteškoćama unutar intimnog odnosa i komunikaciji između partnera.”

Foto: DR. SHERRY ROSS

U zaključku autori studije preporučuju da se bol pri seksualnom odnosu tretira kao potencijalni simptom u dijagnozi ženskih zdravstvenih problema, baš kao što je kod muškaraca impotencija rani indikator srčanih problema. „Žene koje trpe bol pri seksu morale bi da se obrate ljekaru da bi se ustanovili potencijalni medicinski uzroci.”

„Do dijagnoze dođe samo mali procenat žena koje trpe genitalne bolove”, kaže Mičel i dodaje da je u prošlosti dispareunija rijetko istraživana jer „se sekundarni uzroci teško identifikuju i liječe, a još teže tumače. Generalno gledano, malo se sredstava usmjerava na istraživanje i liječenje svih seksualno-funkcionalnih problema.”

Izvor: vice.com/rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *