fbpx
ZDRAVLJE

Da li nošenje grudnjaka može uticati na zdravlje?

Postoji mnogo sukobljenih studija o tome da li je nošenje grudnjaka dobro ili loše za zdravlje. Naučni dokazi podupiru neke od ovih izveštaja, dok se drugi zasnivaju na mitu.

Ovdje ćemo pogledati naučne dokaze o prednostima i nedostacima nošenja grudnjaka u poređenju sa nenošenjem grudnjaka. Istražujemo koji efekat, ako bilo koji, nošenje ili nenošenje grudnjaka ima na zdravlje osobe.

Foto: insider

Mitovi o nenošenju grudnjaka

Postoji nekoliko mitova o nenošenju grudnjaka koji nemaju nikakvu naučnu podršku:

Mit 1: Nenošenje grudnjaka podstiče opuštanje grudi
Foto: thelagosstylist

Jedan mit o tome šta će se desiti ako ne budete nosili grudnjak jeste da će grudi visiti bez grudnjaka za podršku.

Mnogi faktori mogu dovesti do opuštanja grudi, uključujući:

  • genetiku
  • težinu
  • prirodne procese starenja

Međutim, nema dovoljno naučnih dokaza koji bi sugerisali da će odlaganje grudnjaka prouzrokovati spuštanje grudi.

Mit 2: Nenošenje grudnjaka smanjuje rizik od raka dojke
Foto: tip hero

Još jedan mit o nenošenju grudnjaka je da bi on mogao smanjiti rizik osobe da oboli od raka dojke.

Ovaj mit zasnovan je na ideji da nošenje grudnjaka utiče na limfnu drenažu, što je proces koji pomaže uklanjanju toksina i otpadnih proizvoda iz tijela. Problem sa limfnom drenažom može uzrokovati da se ove supstance nakupljaju u krvotoku, što potencijalno povećava rizik od razvoja raka.

Prema Američkom udruženju za rak, ne postoje naučni dokazi koji bi povezali nenošenje grudnjaka s rakom dojke. Oni napominju da je studija iz 2014. godine za 1.513 žena u postmenopauzi nije pronašla vezu između nošenja grudnjaka i rizika od raka dojke.

Ovaj mit može proizići iz činjenice da žene sa prekomjernom težinom imaju veće grudi i, prema tome, vjerovatnije nose grudnjak. Prekomjerna težina ili gojaznost poznati su faktor rizika za nastanak raka dojke.

Nošenje grudnjaka noću

Foto: healthline

Prema starijoj studiji iz 2000. godine, nošenje grudnjaka ili drugog uskog gornjeg dijela odjeće noću može uticati na ciklus spavanja i budnosti osobe.

Istraživači su otkrili da noćni pritisak uske odjevne odjeće prouzrokuje porast telesne temperature i smanjenje melatonina. Melatonin je hormon koji pomaže u regulisanju ciklusa spavanja-budnosti. Smanjenje melatonina može uticati na kvalitetu sna.

Ova mala studija je pratila 10 učesnika tokom perioda od 58 sati. Potrebna su dalja istraživanja koja uključuju više učesnika i duže trajanje studije da bi se podržali nalazi.

Nošenje grudnjaka tokom dana

Via Giphy

Ne postoje naučni dokazi koji bi sugerisali da nošenje ispravno postavljenog grudnjaka tokom dana ima negativne efekte na zdravlje.

Međutim, grudnjak koji se ne postavlja pravilno može uzrokovati bol u vratu i grudnim mišićima.

Prekomjerno zategnute naramenice mogu takođe uticati na ramena. Kod onih koji nose grudnjak, bretele za ramena su jedno od glavnih oslonca za grudi. Tokom nekoliko godina, ova napetost može da prouzrokuje trajni utor u mekom tkivu ramena.

Takođe može postojati veza između nošenja grudnjaka koji dobro ne pristaje i traženja operacije smanjenja grudi. Studija iz 2003. godine otkrila je da su od 102 žene koje su bile podvrgnute ovom postupku, sve nosile grudnjak pogrešne veličine. Nošenje grudnjaka koji nije pravilne veličine može pogoršati simptome zbog kojih ljudi traže operaciju smanjenja grudi.

Istraživači su zaključili da bi žene prvo trebalo da se uvjere da nose pravilno podešen grudnjak prije nego što razmisle o operaciji da bi smanjili veličinu grudi.

Nošenje sportskog grudnjaka

Nenošenje grudnjaka ili nošenje pogrešne veličine grudnjaka može biti prepreka vježbanju za neke žene. Nedostatak vježbe može da izazove niz zdravstvenih problema.

Foto: blog.mission-healt

U istraživanju u 2013. godini na 249 žena, 17% ih je prijavilo da su im grudi prepreka za vježbanje. Neki od ključnih razloga za to su:

  • sramota zbog prekomjernog pokretanja grudi
  • nemogućnost pronalaska pravog sportskog grudnjaka
  • porast bolova u dojkama zbog energične vježbe i nedostatka adekvatne podrške za grudi

Istraživači su primjetili da je bolje poznavanje zdravlja dojke dovelo do povećane upotrebe sportskog grudnjaka, što je rezultiralo povećanim nivoom vježbanja među učesnicama.

Kada biraju sportski grudnjak, ženne bi trebale tražiti mogućnosti koje pružaju najveću podršku. Studija iz 2015. godine istraživala je efekte nošenja sportskog grudnjaka tokom trčanja. Nalazi sugeriraju da sportski grudnjaci koji nude visok nivo podrške mogu umanjiti bol u grudima, posebno za osobe sa većim grudima.

Da li grudnjaci podstiču ili spriječavaju opuštanje grudi?

Foto: getty images

Specijalista sportske medicine, Jean-Denis Rouillon, proveo je petnaestogodišnje istraživanje kako bi procjenio da li grudnjaci izazivaju spuštanje grudi. U istraživanju je učestvovalo 330 žena u dobi od 15 do 35 godina.

Istraživanje Rouilona sugeriše da nošenje grudnjaka može oslabiti mišiće grudnog koša i tako pospješiti propadanje grudi. Rouillon je zaključio da nenošenje grudnjaka podstiče grudne mišiće da jače rade na podizanju grudi.

Međutim, ne postoji zvanično objavljena studija o Rouillonovim nalazima i nema recenzije. Kao takvu, nije moguće procjeniti validnost istraživanja.

Marco Klinger, šef operativne jedinice za plastičnu hirurgiju u istraživačkoj bolnici Humanitas u Italiji, kaže da je studija premala da bi bila tačan prikaz opuštanja dojki kod opšte populacije.

Foto: Nigerian Healrh blog

Prema Klingeru, širok spektar promjenljivih vjerovatno će uticati na opuštanje dojki. Oni uključuju:

  • starenje
  • genetiku
  • promjene u težini
  • normalne hormonalne faze
  • trudnoću

Sve u svemu, nema dovoljno naučnih dokaza koji bi sugerisali da ili nošenje ili nenošenje grudnjaka ima ikakvog uticaja ima uticaja na spuštanje grudi.

Međutim, za osobe sa većim grudima, podržavanje vezivnog tkiva dojke noseći grudnjak može pomoći u smanjenju brzine opuštanja dojki.

Mogu li grudnjaci ublažiti bolove u leđima?

Prema studiji iz 2013. godine, velike grudi su povezane sa sledećim simptomima:

  • bolovi u vratu i leđima
  • glavobolje
  • upala živaca
via Giphy

Mnoge žene sa velikim grudima tvrde da su njihove grudi uzrok bolova u leđima. Međutim, prema Institutu za žensko zdravlje sa Univerziteta Severozapad, čak su i velike grudi rijetko glavni uzrok bolova u leđima.

Umesto toga, bol u leđima može biti posljedica:

  • nošenje grudnjaka koji ne pristaje dobro
  • gojaznost
  • povrede mišića leđa
  • upala spinalnih nerava
  • osteoporoza ili slabljenje kičme
  • trudnoća

Nošenje grudnjaka koji pravilno pristaje može pomoći u poboljšanju držanja i spriječavanju bolova u leđima, posebno kod žena sa većim grudima.

Žene koje i dalje osjećaju bol u leđima trebalo bi da posjete ljekara. Hronična bol u leđima može ukazivati na osnovni zdravstveni problem.

Zaključak

Foto: national braless day

Nema dovoljno naučnih dokaza koji bi potvrdili da li nošenje ili nenošenje grudnjaka  može prouzrokovati opadanje grudi ili promjenu njihovog oblika.

Takođe nema dovoljno dokaza koji ukazuju na to da nošenje ispravno postavljenog grudnjaka ima negativne efekte na zdravlje. U stvari, žene sa većim grudima mogu otkriti da nošenje ispravno postavljenog grudnjaka poboljšava njihovo držanje i smanjuje bol u leđima. Suprotno tome, nošenje grudnjaka pogrešne veličine može prouzrokovati bol i nelagodu.

Dobar sportski grudnjak odgovarajuće može pomoći u podršci grudima i umanjiti bol u grudima tokom fizičke aktivnosti, što može podstaći osobu da više vježba. Redovno vježbanje može da pomogne ljudima da održe umjerenu težinu i na taj način smanjuje rizik od razvoja karcinoma dojke.

Izvor: medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *