fbpx
ZDRAVLJE

Obratite pažnju na ovih 8 stvari kada birate ginekologa

Ako imate problema sa reproduktivnim sistemom – imate krvarenje, intenzivne grčeve ili druge simptome – vrijeme je da posetite ginekologa. Čak i ako ste savršeno zdravi, željećete da redovno vršite preglede kako bi bili sigurni da su vaši reproduktivni organi zdravi i da tako i ostanu.

Foto: DR. SHERRY ROSS

Američko udruženje akušerista i ginekologa preporučuje da mlade žene prvi put vide ginekologa između svoje 13. i 15. godine. Bez obzira na vaše godine, ako već nemate ljekara koji bi bio zadužen za vašu reproduktivnu njegu, vrijeme je da ga pronađete.

Budući da ćete sa ovim ljekarom razgovarati o svojim najintimnijim i ličnim zdravstvenim problemima, željećete da pronađete nekoga sa iskustvom kome možete vjerovati. Evo nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju kada tražite ginekologa.

1. Ljudi ga preporučuju

Jedan od najboljih načina da znate da li je  ginekolog dobar jeste da pitate za preporuku osobe kojima verujete – poput vašeg primarnog ljekara, ženskih prijatelja i rodbine – da li garantuju za njih. Kada tražite preporuke, raspitatajte se o važnim faktorima kao što su vještine, iskustvo ljekara i način rada u ordinaciji.

2. Dobijaju dobre kritike

Foto: findapotdoc

Jednom kada dobijete imena nekoliko ginekologa, pogledajte njihove recenzije. Stvari koje treba da tražite su:

  • lakoća zakazivanja termina
  • izgled ordinacije
  • prosječno vreme čekanja
  • ljubaznost osoblja
  • pouzdanost
  • sposobnost dobrog objašnjavanja

Takođe pogledajte komentare pacijenata na društvenim mrežama ili forumima. Jedna ili dvije negativne kritike među mnogim dobrim vjerovatno nisu povod za brigu, ali na desetine loših komentara trebalo bi da budu velika crvena zastava.

3. Oni su iskusni

Dok pretražujete online, provjerite reference ginekologa. Trebali biste biti u mogućnosti da pronađete biografiju ljekara na veb lokaciji njihove prakse ili društvenim mrežama.

Saznajte:

  • gdje je doktor išao u medicinsku školu i specijalizirao
  • da li su član Udruženja ginekologa i akušera ili da li su provjereni od Ministarstva zdravlja
  • koliko godina rade
  • sa kojim bolnicama rade ili su povezani
  • koje su njihove specijalnosti
  • da li su imali bilo kakvih pritužbi, disciplinskih postupaka ili tužbi zbog zloupotrebe

Pitajte i za specijalnost ljekara. Neki se mogu više fokusirati na akušerstvo, drugi na ginekologiju. Ako idete na pregled zbog određenog stanja – poput endometrioze – saznajte kakvo iskustvo ima određeni ljekar u njenom liječenju.

4. Prihvataju vaše osiguranje

Via Giphy

Trošak je važna stavka za razmatranje pri izboru bilo kojeg ljekara. Ako ginekolog nije dio Fonda zdravstva, moraćete da platite iz svog džepa za preglede, što može brzo da se sakupi. Na početku pretrage potražite ginekologe koji imaju saradnju sa Fondom da biste vidjeli koji ginekolozi iz vaše okoline su pokriveni pod vašim osiguranjem.

5. Oni dijele vaše vrijednosti

Vaš ginekolog će vas savjetovati o temama kao što su kontrola rađanja i trudnoća – zato pokušajte ranije da otkrijete kako oni gledaju na ove predmete. Na ovaj način, ne morate se baviti neugodnom situacijom ako imaju suprotno stanovište od vašeg.

6. Imaju dobre manire

Ljekar sa skrušenim, odbojnim stavovima može učiniti da se osjećate nesigurno uprkos njihovom dugogodišnjem iskustvu. Vi želite ljekara koji će vas i saslušati i poštovati ono što imate da kažete. Najbolji ljekari svojim pacijentima ne naređuju i ne propovijedaju – uključeni su u otvorenu dvosmjernu komunikaciju.

7. Sa njima se osjećate prijatno

Ovo je doktor koji će vam obavljati ginekološki pregled i koji će vam postaviti vrlo lična pitanja u vezi sa vašim reproduktivnim zdravljem. Morate biti potpuno ugodni sa ovom osobom da bi veza funkcionisala.

Pol može biti problem kada je u pitanju izbor ginekologa. Neke žene više vole da ih pregledaju ljekari istog pola. Neke kulturne ili vjerske pozadine usmjeravaju ženu do ljekara. Ako biste radije bili zbrinuti od ženske ginekološkinje uzmite i to u obzir. Ali takođe razmotrite koji će vam pružalac usluge pružiti najviši nivo njege i ko je pristupačan, raspoloživ i umrežen.

8. Povezani su sa bolnicom u koju imate povjerenja

Foto: Prospect Palms

Bolnica vašeg ginekologa je ona koju ćete posjetiti radi bilo kakvih testova ili tretmana vezanih za vaše reproduktivno zdravlje ili za porođaj. Obavezno provjerite da li bolnica sa kojom je vaš ljekar povezan održava visoke standarde kvaliteta.

Američka agencija za istraživanje i kvalitet u zdravstvu preporučuje da prilikom procjene bolnice provjerite mjere kao što su:

  • procenat pacijenata koji su razvili infekcije ili komplikacije poslijee operacije
  • stope smrtnosti za različite vrste stanja i postupaka
  • recenzije pacijenata o njezi i usluzi koju su dobili
  • Komentare i recenzije na društvenim mrežama ili veb lokacijama

Takođe uzmite u obzir lokaciju bolnice. Ako imate hronično stanje, možda ćete morati posjećivati ginekologa redovnije. Duga vožnja može da omete mogućnost da dobijete njegu i dodatne aktivnosti koje su vam potrebne.

Zaključak

Vaš ginekolog je važan član vašeg zdravstvenog tima. Budući da će vas ta osoba vidjeti na godišnjim pregledima i upravljati znatnim procentom vaše zdravstvene njege, željećete da pronađete nekoga iskusnog kome vejrujete. Dobijanje preporuka i saznanje koja pitanja da postavite treba da vam pomognu da pronađete pravog ginekologa za vas.

Izvor: healthline.com

One thought on “Obratite pažnju na ovih 8 stvari kada birate ginekologa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *