fbpx
TRUDNOĆA

10 čudnih ali totalno normalnih načina na koje trudnoća mijenja vaginu

Ako ste prvi put trudni, možda ćete se osjećati malo zabrinuto. Uostalom, guranje bebe kroz vaginu djeluje nekako poput probijanja kugle za kuglanje kroz igle.

Foto: mag for women

Ali ne brinite – žene to rade bukvalno hiljadama godina, a trudnoća će pripremiti vaginu do vašeg termina. Ali ono što možda ne shvatate je da tamo dolje može doći do mnogih promjena.

Te promjene započinju ranije – u stvari mnogo ranije.

Željeli bismo da vas upoznamo sa promjenljivom anatomijom i kažemo vam šta još možete da očekujete u narednih 9 mjeseci. Ovo je vaša vagina u trudnoći:

1. Vaša vagina bi mogla postati tamnoplava

Kada razmišljate o tome da određeni dio tijela pomodri, uglavnom ne mislite na vaginu – ali upravo to se može dogoditi kada ste tek trudni.

Poznat kao Chadvickov znak, uzrokovan je povećanim protokom krvi. Ako ga doslovno ne tražite, možda nećete ni znati da se dogodilo jer ne izaziva nelagodu. Bez obzira na to, plava ili ljubičasta nijansa treba nestati ubrzo nakon što rodite.

Ova promjena boje u vagini, stidnim usnama i grliću materice može se javiti već tokom četvrte nedjelje, što je jedna od prvih indikacija da biste mogli biti trudni.

2. Vaša vagina bi mogla postati orgazmička zemlja čuda

Foto: Andrea Bertozzini on Unsplash

Tokom trudnoće, volumen krvi u vašem tijelu može se povećati za čak 50 procenata, a nešto od te dodatne krvi sjuri dolje, čineći vaše podređene regije otečenim i ekstra osjetljivim.

U jednačinu dodajte nivo oksitocina, estrogena i progesterona koji je iznad normalnog i koji bi se mogao pretvoriti u pojačano uzbuđenje i veće i bolje orgazme, kao i povećanu želju.

To se može dogoditi u prvom i drugom tromjesječju, zato zapamtite da o promjenama obavijestite partnera! S druge strane, ova krv može dovesti do osjetljivosti i nelagodnosti.

3. Vaša vagina bi mogla da dobije varikozne vene

Foto: Mama Natural

Nije neuobičajeno da tokom trudnoće razvijete ove lučne krvne sudove na nogama zbog dodatnog pritiska i težine vašeg trbuha. Ali vjerovali ili ne, oni se mogu pojaviti i na privatnim djelovima.

Prema jednom nedavnom istraživanju, oko 18 do 22 procenta trudnica razviće ovo zdravstveno stanje, obično u drugom ili trećem tromjesečju. Iako neće sve doživjeti nelagodu ili čak znati da imaju ovaj problem, neke žene će osjetiti oticanje, pritisak ili bol.

Dobra vijest je da će većina varikoziteta vulve nestati nekoliko nedjelja nakon porođaja.

Da biste se izborili sa varikoznim venama na vagini, pokušajte:

  • nošenje posebnog donjeg veša za trudnice sa karakteristikama kompresije
  • koristiti hladne obloge na zahvaćenom području
  • izbjegajte da sjedite ili stojite predugo
  • povećavajte unos vode
  • podižite noge i kukove kad je to moguće

4. PH nivoi vagine se mijenjaju

Foto: Teen Vouge

Prevod: Vjerovatno ćete drugačije mirisati i biti drugačijeg ukusa- zato obratite pažnju kad je vaš dragi dolje. Taj ukus može biti i „metalniji ili slaniji“, prema časopisu “The Journal of Perinatal Education”.

Promjena ili povećanje mirisa – iako se vjerovatno dešava zbog vaših fluktuirajućih hormona – takođe vam se može učiniti oštrijim, jer vam je i njuh pojačan tokom trudnoće.

Ipak, ako miris djeluje prekomjerno ili neprijatno, ili dolazi sa peckanjem ili svrabom, mogli biste dobiti infekciju i svakako treba da razgovarate sa ljekarom.

5. Možete se osjećati kao da vas vaša vagina probada

Foto: mom junction

I šanse su da vam niko nije rekao da se to može dogoditi. Dakle, kada to stvarno doživite, možda biste u panici nazvali svog ljekara jer legitimno mislite da umirete.

Ali generalno gledano, nema zbog čega da se brinete i to je nuspojava u trudnoći koja je poznata i kao „munjevito međunožje“. (Da, stvarno.)

To je uzrokovano pritiskanjem bebe na određene nerve ili zbog promjene na grliću materice, a često se javlja u trećem tromjesječju kada neko vrijeme sjedite ili ležite na istom mjestu, a zatim ustanete.

Učinite ono što je potrebno da vam bude ugodno, ako smatrate da se to događa.

Metode ublažavanja bola su:

  • ostanite aktivni
  • ograničite pokrete koji uključuju savijanje ili podizanje
  • pokušajte masažu za trudnoću
  • plivanje
  • nosite potporne narukvice

6. Vaša vagina je osjetljivija na infekcije

Prije svega: gljivične infekcije. Tokom trudnoće one se brže šire, zahvaljujući povećanom nivou estrogena i promjenama pH vrijednosti u vagini.

Lokalna antifungalna sredstva preferiraju se kao prva linija odbrane, posebno u svjetlu nedavnog ispitivanja koje je povezalo uobičajeni oralni lijek flukonazol (Diflucan) sa mogućom povećanom vjerovatnoćom pobačaja.

Možda biste željeli da razmotrite alternativne ljekove i promjene načina života prije nego što isprobate bilo koji oralni lijek.

Drugi problem sa kojim biste mogli biti suočeni tokom trudnoće? Infekcije mokraćnih puteva (UTI) – koje nisu samo neprijatne, već postižu i zadivljujući podvig zbog kojeg se osjećate kao da morate piškiti čak i više nego što to već činite.

Iako su izgledi da se razvije UTI kod trudnica samo nešto malo viši nego kada nisu trudne, rizik od prelaska na infekciju bubrega raste na ogromnih 40 procenata.

To zauzvrat može dovesti do povećanog rizika od preeklampsije, prijevremenog rođenja i male porođajne težine.

7. Vaša vagina će proizvesti više pražnjenja

Foto: Healthline

Nabavite dosta dnevnih uložaka. Ubrzo nakon začeća, a često i prije nego što shvatite da ste trudni, vaši privatni djelovi prelaze u hormonsko prekoračenje, stvarajući više pražnjenja kako bi zaštitili grlić materice i pomogli u spriječavanju infekcija.

Tehnički izraz za ovo pražnjenje je leukoreja i trebalo bi da bude relativno tanke konzistencije, da ima mliječnu boju i blag miris – sličan uobičajenom pražnjenju, samo teži, učestaliji i ljepljiviji.

Ako ipak poprimi žutu ili zelenu boju, izgleda debelo ili miriše loše, možda imate infekciju i potrebni su vam antibiotici. Kasnije u trudnoći takođe ćete ispuštiti čep gnojne sluzi na grliću materice, što ukazuje da dolazi do porođaja.

8. Vaša vagina vas može jako svbrjeti

Via Giphy

Čak i ako volite davati ljubazne nadimke svojim privatnim djelovima, Itchi i Scratchi verovatno nisu ono što ste imali na umu. Nažalost, svrbež dolje je uobičajeni simptom trudnoće koji se može dogoditi u bilo kojem trenutku.

Uzrok? Pomenuta povećana pražnjenja i pH vrednosti, koje mogu iritirati osetljivu kožu ili gljivičnu infekciju.

Razgovarajte sa svojim ljekarom ako ovo ne nestane ili je praćeno drugim zabrinjavajućim simptomima, kao što su nenormalni iscjedak, čirevi ili peckanje.

9. Flora vaše vagine može postati upečatljiva

Da, vaša vagina je napunjena bakterijama, što zvuči neželjeno, ali zapravo je potpuno normalno. Međutim, u prvom tromjesečju trudnoće, to bakterijsko okruženje može proći kroz promjene.

Zašto je to važno sve dok ne uzrokuje infekciju? Jer, prema višestrukim istraživanjima, osobe koje su trudne sa nižim vaginalnim nivoom laktobacila imaju veću vjerovatnoću za prijevremeni porođaj.

Jednog dana mjerenje vaginalnih bakterija pomoći će da se utvrdi da li je trudnica izložena riziku zbog prijevremenog porođaja, ali za sada je potrebno još istraživanja.

10. Vaša vagina se možda neće promeniti u ključnom području koje joj je potrebno

Foto: perineum

Gdje tačno? Perineum, područje između vagine i anusa koje često ostaje tijesno i kao rezultat toga se suzuje tokom porođaja.

Američko udruženje opstetričara i ginekologa kaže da između 53 i 79 odsto onih koji prolaze porođaj dožive neku vrstu vaginalnog pucanja, dok drugi medicinski stručnjaci smještaju taj broj bliže 90 odsto mamama koje su prvi put na porođaju.

Prema jednom istraživanju iz 2014. godine, kod onih koji dožive jako cijepanje tokom svog prvog porođaja postoji 5 puta veća vjerovatnoća da će doživjeti drugo prilikom sljedećih porođaja.

Ali postoji potencijalno rešenje: Masažom područja, posebno u poslednjem mjesecu trudnoće, može se smanjiti rizik od doživljavanja ovog bolnog problema.

Dakle, sada znate

Ove vaginalne promene mogu izgledati čudno, ali većina njih je potpuno normalna. Pokušajte se malo opustiti i zapamtiti da se ovi simptomi trudnoće često obrnu nakon što rodite.

Foto: bondistry

Ipak, ako bilo koji od ovih simptoma postaju problem u vašoj svakodnevici (ili završe trajno), nemojte se ustručavati da to spomenete svom ljekaru. Moći će da preporuče liječenje ili druge alternative.

Na kraju krajeva, jednom kada u svijet dočekate svoje predivno novorođenče, doći će do mnogih drugih životnih promjena kojima ćete se okupirati.

Izvor: healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *