fbpx
ZDRAVLJE

Zašto doživljavate strah i anksioznost pri posjeti ginekologu?

Da li vas sama pomisao na vaš godišnji ginekološki pregled plaši? Niste sami. Dok mnoge žene ne osjećaju nelagode pri posjeti ginekologu, druge žene često doživljavaju strah i uznemirenost samo razmišljajući o toj godišnjoj posjeti.

Prema riječima Marifrana Mattsona, profesora komuniciranja na Univerzitetu Purdue koji proučava naučne komunikacije, “Mnoge žene pate od ogromne tjeskobe zbog njihovog godišnjeg ginekološkog pregleda. Anksioznost sprečava žene da dobiju najbolju moguću njegu, a mnoge žene koje redovno traže pomoć nisu zadovoljne svojim posjetama.”

Mattson predlaže da je edukacija pacijenata ključna za ublažavanje te anksioznosti, jer će pomoći ženama da se osjećaju manje ranjivima, te ih inspirisati da budu “sigurnije u zahtijevanju poštovanja njihove individualnosti i razmatranja njihovog mišljenja”.

Istraživanje koje je 2003. godine sproveo Mattson i Maria Braun, vanredni profesor komunikacijskih studija na Univerzitetu Zapadna Virdžinija, pokazalo je da veliki procenat žena doba od 18. do 71. godine ima strahovanja povodom brige koju primaju od svojih ginekologa. Takođe su izrazili nezadovoljstvo kako su njihovi ginekolozi reagovali na njihovu anksioznost.

Izvori ženskog straha

Skoro dvije trećine ispitanih žena izrazilo je određeni stepen anksioznosti u pogledu pola ginekologa. Drugi razlozi za strah koji su dali ispitanice su:

  • osjećanja nelagode
  • stida
  • osećanja ličnog nametanja
  • strah od pronalaženja problema kao što je rak
Foto: DR. SHERRY ROSS

Žene, uglavnom, nisu prenijele svoja osjećanja svom ginekologu, u većini slučajeva zato što su smatrale da su doktori “bezbrižni i zaštitnički”. Žene koje su dijelile svoja osjećanja kazale su da su se njihovi ginekolozi često smijali ili im govorili da se opušte. Žene su izrazile želju za boljom komunikacijom sa svojim doktorima, ali često se ne osjećaju ugodno da dijele svoje brige.

Ovdje pročitajte vodic-za-posjetu-ginekologu-priprema-pregled-i-procedura

“Ljekari treba da vide žene kao ljude koji doživljavaju stvarne brige”, kaže Braun, “ne samo bolesti. I pacijenti moraju početi ili nastaviti da budu aktivni kada se bave takvim problemima sa svojim ginekolozima.” Ona predlaže da rade na uspostavljanju kontakta očima i izbegavaju da budu snishodljivi. Ona takođe predlaže pacijentima da traže više vremena sa svojim ljekarom kako bi podijelile svoje brige i postavljaju pitanja o njihovom zdravlju koja ih brinu.

Kada je vrijeme da nađete novog ginekologa?

Šta možete da uradite ako vaš ginekolog ne dijeli vaše brige, ili ako niste u stanju da izrazite svoje lične strahove i zabrinutosti sa njima? Prvo, odlučite da li ćete se osjećati prijatnije sa muškim ili ženskim doktorom. Zatim pitajte porodicu i prijatelje za preporuke. Lične reference su često jedan od najboljih načina da pronađete ljekara koji je voljan da ima otvorenu liniju komunikacije sa vama.

Foto: nastroy.ne

Ako pronalaženje ginekologa putem ličnog upućivanja nije moguće, pozovite nekoliko ginekoloških ordinacija u svom području i razgovarajte sa osobljem. Pitajte možete li razgovarati sa medicinskom sestrom o načinu komunikacije i strpljivoj filozofiji doktora.

Najvažnija stvar koju treba zapamtiti je da niste obavezni da nastavite da se viđate sa određenim ginekologom ako vam nije udobno. Nemojte se plašiti da potražite drugog ljekara ili da zatražite drugo mišljenje kada vam ne odgovara procjena vašeg ginekologa. Vaš komfor je nešto čega se ne možete i ne trebate odreći!

Izvor: verywellhealth.com

One thought on “Zašto doživljavate strah i anksioznost pri posjeti ginekologu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *