fbpx
MENSTRUACIJA

Zašto želimo čokoladu kada smo u PMS-u?

Ukoliko patite od simptoma PMS-a složićete se da postoji ta čudna povezanost ovog stanja sa čokoladom. Ima li bilo šta što bi u tim osetljivim danima što bi moglo da vas oraspoloži bolje od jedne čokolade?

 Da li je to mit ili se iza toga zaista krije nešto više od žudnje za slatkišima?

Da  li ste i vi među onim ženama koje uvek upropaste dijetu kada dođe PMS? Navalite na sladoled ili čak imate i svoj omiljeni PMS kolač? Da li se rastopite od same ideje da pojedete čokoladu, a onda postanete nervozni jer je nemate pri ruci? Niste same!

Studije su pokazale da oko 40-50% žena žudi za slatkišima u PMS-u, a čokolada je na vrhu spiska!

 

A zašto baš čokolada?

Neki smatraju da naše telo prirodno traži supstance koje umiruju i koje mu u tom trenutku trebaju. Morate priznati da PMS može biti uznemirujuće iskustvo, kako po vas tako i po ljude koji vas okružuju ! A čokolada je opšte i rado prihvaćeno prirodno rešenje protiv PMS-a!

Tajna je možda u ovome

Čokolada  sadrži anadamid, supstancu  koji u nama deluje na sličan način na koji deluje THC iz marihuane. Za halucogena dejstva potrebno je da pojedete 11 kg čokolade. Možda ne težite tome da halucinirate, ali čokolada svakako deluje opijajuće i opuštajuće, a to je ono što vam treba!

A možda je tajna u masnoći?

Da li tokom PMS-a žudite za masnom hranom? Čokolada ima intenzivan, sladak ukus, a i prilično masnu strukturu sličnu margarinu. Konzumiranje masne hrane , posebno onih nezdravih transmasti i zasićenih masnih kiselina , prema nekim studijama, stvara zavisnost. Da, dobro ste pročitali! 

Hrana bogata prostim šećerima i mastima, poput jedne mlečne čokolade, izaziva u našem mozgu lučenje dopamina .

Ovaj hormon je ono što nam daje onaj osećaj za dovoljstva i nagrade. Na taj način kokain i heroin stavarju zavisnost. Hm… možda smo zavisne od čokolade!

A možda je tajna ipak u serotoninu

Ima li neka među vama neraspoložena tokom PMS-a? Kladimo se da ima! Serotonin hormon koji je zadužen za dobro raspoloženje. Čokolada ima neverovatnu sposobnost da podigne nivo serotonina u mozgu veoma brzo, pa samim tim i raspoloženje. To je možda to – prosto nam treba čokolada da budemo dobro raspoložene!

 Možda je placebo i zabluda?

 Istraživanja su pokazala da bela čokolada može da umanji žudnju za čokoladom samo na pola, dok kakao puder sam po sebi nema ama baš nikakvog efekta! Spojimo ova dva i dobijećemo čokoladu koja je tamne  boje i koja je predmet naših PMS žudnji.

Čokolada je nešto što nas prosto asocira na zadovoljstvo, uživanje i sreću i jedna je od namirnica za kojima se najviše žudi.

I zaista, jeste čuli nekada da neko žudi za brokolijem?

Ma ne, tajna je u magnezijumu!

Tokom PMS mnogim ženama opada nivo magnezijuma u organizmu.  Jedan od dokaza da vam fali ovaj mineral su recimo grčevi u mišićima ili titranje nekih mišića i nerava (recimo ono kad vam danima igra levo oko. Otkrivamo vam misteriju – to ne znači da ćete vidjeti nekoga, nego da vam fali magnezijum).

Magnezijuma, ali i kalcijuma fosfora i  bakra ima u tamnoj čokoladi pa ako baš žudite za čokoladom tokom PMS-a, trebalo bi da posegnete za ovom gorkastom varijantom.

 

U ovom kontekstu, mlečna čokolada nije neki izbor!

Možda smo prirodno takve!

Kao što smo rekli, čokolada je jedna od namirnica za kojima se najviše žudi i više se vezuje za žene nego za muškarce. Priznajte da ste rečenicu “Jede mi se čokolada” više puta ste čuli iz ženskih nego iz muših usta. Muškarci vodi testoteron , a on više “voli” začinjenu hranu pa će oni pre posegnuti za dobrim roštiljem sa ljutim dodacima nego za čokoladom.

A možda smo samo istrenirane da mislimo tako

Jer, istini za volju, magnezijum može da se dobije i iz drugih izvora, sertonoin i dopamin mogu da se podignu i vežbanjem, pevanjem ili bilo kojom aktivnošću koja vam prija.Teorijski , sve ove nedaće mogu da se prevaziđu i mnogo zdravijim izborima. 

Ali to je teorija!

Praktično, svi se mi ipak najradije dohvatimo za čokoladu! I to mijlečnu, koja nema minerale.

 Suština je izgleda ipak u uživanju u tome da udovoljite sebi, u tim trenucima PMS-a kada je ceo svet okrenut naopačke!

Nije tako?

A za čime vi žudite tokom PMS-a?

 

Izvor: mojciklus.com

 

One thought on “Zašto želimo čokoladu kada smo u PMS-u?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *