fbpx
TRUDNOĆA

Povećajte šansu da zatrudnite uz pomoć ovih savjeta

Nakon što su donijele odluku da imaju dijete, mnoge žene pokušavaju učiniti sve što mogu da začnu u toku sljedećeg ciklusa. Ali važno je zapamtiti da može trebati više vremena da zatrudnite.

Foto: medicalnewstoday

Zdrava, 30-godišnja žena ima samo 20% šanse da zatrudni svakog mjeseca. Normalno je da začeće traje nekoliko mjeseci ili duže.

Ako ste zabrinuti da što niste ostali trudni, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da bi “pokušaj” bio efikasniji.

Evo kako možete sigurno povećati svoje šanse.

Osnove

Nastavnik biologije iz srednje škole je verovatno učinio da zvuči kao da možemo da zatrudnimo kad god imamo seks. Ali zapravo, stvari su malo komplikovanije.

Svakog mjeseca, postoji niz hormonskih promjena u vašem tijelu koje uzrokuju da nezrelo jaje u jajniku raste i sazri. Ciklus svake žene je drugačiji. Ovaj proces u prosjeku traje oko dvije nedelje, počevši od menstruacije žene.

Kada je jaje zrelo, oslobađa se iz jajnika u procesu koji je poznat kao ovulacija. Tada jaje putuje niz jajovode prema materici. Jajce je održivo samo 24 sata nakon što je oslobođeno.

Ako je jaje oplođeno od strane spermatozoida tokom ovog vremenskog perioda, oplođeno jaje će nastaviti da putuje prema materici. Zatim će se implantirati u sluznicu materice.

Ključ je u seksu u danima prije i tokom ovulacije. Na taj način, spermatozoidi se nalaze u jajovodima kada se jaje oslobodi. Ovo olakšava oplodnju. Sperma može da preživi u ženskom reproduktivnom traktu do četiri ili pet dana.

Pogoditi pravo vrijeme

Najbolji način da brzo povećate izglede za trudnoću je da se pobrinete da imate seks u pravo vrijeme u svom ciklusu.

Foto: rawpixel.com from Pexels

Ako imate redovne cikluse, ovuliraćete oko dvije sedmice prije menstruacije. To znači da će vaše plodno vrijeme biti sedam dana prije vaše očekivane ovulacije.

Ako imate nepravilne cikluse, može biti malo teže predvidjeti kada ćete ovulirati i kada će vaše plodno vrijeme biti.

Postoje brojne tehnike koje možete koristiti da preciznije odredite ovulaciju i plodno vrijeme.

Komplet za predviđanje ovulacije

Ovi kompleti su slični testu trudnoće u urinu. Svakog jutra ćete mokriti na test trakama, počevši nekoliko dana pre nego što mislite da ćete ovulirati.

Test trake detektuju luteinizirajući hormon (LH). Povećava se neposredno prije ovulacije.

Kada dobijete pozitivan rezultat (provjerite uputstva za testiranje detalja), trebali biste se seksati tog dana i narednih nekoliko dana. Ovi kompleti za testiranje su dostupni preko aparata. Kupujte setove za predviđanje ovulacije.

Bazalna telesna temperatura

Mjereći bazalnu telesnu temperaturu svakog jutra prije nego što izađete iz kreveta, možda ćete moći da uočite veoma mali porast temperature tri jutra zaredom. Porast temperature može biti samo polovina stepena. Ovo može biti signal vašeg plodnog vremena i ukazuje na to da treba da imate seks.

via Giphy

Ovaj metod nije uvek pouzdan, jer postoji mnogo različitih faktora (kao što je infekcija) koji mogu da izazovu porast temperature. Nekim ženama je takođe teško da otkriju porast temperature.

Promjene cervikalne sluzi

Kako se razvija folikul jajnika (mala kesica u jajniku koja sadrži zrelo jaje), nivo estrogena raste. Ovaj porast estrogena uzrokuje da vam sluz cerviksa (grlića materice) postane tanka i klizava. Takođe možete primjetiti povećanje cervikalne sluzi.

Kada počnete da vidite ove promjene, treba da počnete da se seksate svaki dan ili svaki drugi dan do ovulacije. Kada dođe do ovulacije, vaša cervikalna sluz će postati gusta i ljepljiva. Takođe može izgledati mutno.

Folikulometrija

Ako imate poteškoća u praćenju ovulacije koristeći gore navedene metode, možete razgovarati sa svojim ljekarom o vašim mogućnostima. Neki doktori će vas pratiti redovnim hormonskim testovima krvi i ultrazvukom vaših jajnika. Ovo će vam pomoći da tačno znate kada će se desiti vaša ovulacija.

Pozicije, orgazmi i podmazivanje

Postoji mnogo mitova o seksu, plodnosti i kako učiniti trudnoću vjerovatnijom. Neki od njih preporučuju različite položaje ili držanje kukove povišenim nakon seksa na određeno vrijeme.

Foto: Annie Spratt on Unsplash

Drugi tvrde da ako je žena doživjela orgazam (ili nije), vjerovatnije je začeće. Nažalost, nema studija koje podržavaju ove tvrdnje.

Jedina stvar o kojoj treba da razmislite je vaš lubrikant. Određeni proizvodi mogu smanjiti pokretljivost i vitalnost sperme. Ovo je važno kada pokušavate da zatrudnite.

Želite da izbjegnete:

  • lubrikante na bazi vode
  • pljuvačku
  • maslinovo ulje

Ako trebate koristiti lubrikant, probajte mineralno ulje ili ulje kanole. Ovi proizvodi neće ometati spermu vašeg partnera.

Zdravo tijelo, zdrava trudnoća

Prije nego što pokušate da zatrudnite, treba da pokušate da budete što zdraviji. Zapravo, većina ljekara će preporučiti da zakažete sastanak sa svojim akušerom prije nego što budete trudni.

Na ovoj posjeti prije začeća, razgovaraćete o postojećim zdravstvenim problemima i biti testirani na genetske bolesti. Možete se pozabaviti i drugim zdravstvenim problemima koje možda imate.

Vaš ljekar može preporučiti da promenite način života prije nego što zatrudnite. To može uključivati:

  • dobijanje zdrave težine
  • poboljšanje navika u ishrani / vježbama
  • ostavljanje alkohola i cigareta
  • smanjivanje kofeina
  • Ako pijete puno kafe ili gaziranih sokova, možda će vam biti korisno da počnete da smanjujete unos. Sadašnje preporuke su ograničiti unos kofeina na oko 200 mg dnevno. Ovo je ekvivalent za kafu od 3.54 dcl.

Trebali biste početi svakodnevno uzimati prenatalni vitamin sa najmanje 400 mikrograma folne kiseline čim odlučite da pokušate da začnete. To je da bi se smanjio rizik od određenih defekata pri rođenju.

Kada trebate da potražite pomoć

Većina zdravih parova će začeti za godinu dana od aktivnog pokušaja da zatrudne. Ako ne zatrudnite u toku godine i ako ste mlađi od 35 godina, treba da posjetite svog ljekara radi procjene plodnosti.

Ako ste stariji od 35 godina, treba samo da čekate šest mjeseci prije nego što odete kod ljekara.

Parovi bi takođe trebalo da vide specijaliste za plodnost ako imaju istoriju višestrukih pobačaja ili znaju da imaju genetsko ili medicinsko stanje koje bi moglo da utiče na njihovu plodnost.

Foto: Bich Ngoc Le on Unsplash

Imajte na umu

Može biti frustrirajuće kada se trudnoća ne desi odmah, ali pokušajte da budete strpljivi. Ovo je normalno i ne znači da vam se nikada neće dogoditi. Pokušajte da se zabavite dok pravite bebu.

Ostanite opušteni i povećaćete šanse da dobijete pozitivan rezultat koji ste čekali.

Izvor: healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *