fbpx
MENSTRUACIJA

Kako da se menstruacija završi brže?

Neminovno je da će se nekada dogoditi: odmor, dan na plaži ili posebna prilika će se poklopiti sa vašom menstruacijom. Umjesto da dozvolite da ovo pokvari vaše planove, moguće je da se proces menstruacije završi brže i da se smanji broj dana u vašem ciklusu.

Foto: medicalnewstoday

Postoji nekoliko tehnika koje možete pokušati da bi se vaša menstruacija završila brže. Neke od njih su bezbjedne i možete ih ponavljati na mjesečnom nivou, ali drugi zahtijevaju umjerenost ili odobrenje ljekara.

Koliko dugo traje tipična menstruacija?

Dužina menstruacije varira od žene do žene i na nju utiču mnoge stvari, uključujući stres, indeks tjelesne mase i hormoni. Prosječan ciklus može trajati od dva do sedam dana, iako neke žene imaju dužu menstruaciju. Mnoge žene takođe doživljavaju prirodno skraćenje njihovog ciklusa dok stare. Ako su žene na oralnim kontraceptivnim sredstvima (tabletama), njihovi ciklusi se često skraćuju i olakšavaju.

1. Uzmite hormonsku kontracepciju

Oralne pilule za kontrolu rađanja i injekcije za kontrolu rađanja mogu se koristiti za regulisanje vašeg ciklusa. Hormonska kontracepcija takođe može smanjiti grčeve i skratiti broj dana u kojim menstruirate svakog mjeseca. Ako tek započinjete hormonsku kontrolu rađanja, može proći nekoliko mjeseci prije nego što se ciklusi skrate.

Neke vrste hormonske kontracepcije mogu smanjiti broj menstrualnih ciklusa koje imate svake godine.

Kontracepcijske pilule i injekcije dostupne su samo na recept. Vi i vaš ljekar možete odrediti koji tip je najbolji za vas, na osnovu vašeg načina života i medicinskih potreba.

2. Imajte seks

Foto: unsplash

Orgazam, bilo kroz snošaj ili masturbaciju, može smanjiti grčeve i menstrualni tok. To je zbog toga što orgazmi generišu kontrakcije mišića uterusa, koje pomažu da se pomjera menstrualna krv iz materice.

Ove kontrakcije pomažu materici da brže izbaci krv.

3. Redovno vježbate

Održavanje rutinskog kardiovaskularnog vježbanja ne samo da promoviše sveukupno zdravlje, već pomaže i da vam olakša menstrualni tok. To takođe može smanjiti broj dana u kojima imate ciklus. Vježbanje može smanjiti zadržavanje vode, što može ublažiti nadimanje i smanjiti grčeve.

Ovdje pročitajte više o vježbanju u menstruaciji: mozete-li-da-vjezbate-dok-imate-menstruaciju

Via Giphy

Razgovarajte sa svojim doktorom o najboljem planu vježbanja za vas. Prekomjerna vježba može smanjiti previše masnog tkiva, što može smanjiti indeks tjelesne mase (BMI) na nezdravi asortiman.

To može negativno uticati na vaše hormonsko zdravlje i uzrokovati prestanak menstruacije, što negativno utiče na vaše reproduktivno zdravlje.

4. Održavajte zdravu težinu

Oscilacije težine mogu da utiču na vaše menstruacije tako što će ih učiniti nekonzistentnima, kao što je slučaj sa propuštenim ciklusima i niskim tjelesnim mastima. Sa suprotne strane spektra, moguće je imati i teže izlive ako imate višak kilograma, ili ako imate poteškoća da održavate svoj BMI.

U stvari, gojazne žene su pod povećanim rizikom da dobiju teže menstruacije. Neke žene mogu čak i da osjećaju teške, bolne simptome nedjeljama. Ovo se pripisuje povećanoj produkciji estrogena iz masnih ćelija, što može da učini cikluse težim i dužim.

Ako ste iskusili teške menstruacije, možda ćete željeti da razgovarate sa svojim ljekarom o mogućem testiranju hormona. Oni takođe mogu da vam pomognu da dobijete nekoliko savjeta za bezbjedno i postepeno mršavljenje, ako je potrebno.

Iako ovo možda ne nudi kratkoročno rješenje za brži završetak menstruacije, preduzimanje koraka za upravljanje težinom će se isplatiti za buduće menstrualne cikluse.

Pročitajte i kako-mozete-ubrzati-menstruaciju

5. Uzimajte odgovarajuće hranljive materije

Određeni mikronutrijenti, kao što su vitamini B, su neophodni za vaše opšte zdravlje. Određene hranljive materije mogu čak i ublažiti vaše menstruacije dok ublažavaju simptome PMS-a.

Vitamin B6 je jedan od hranljivih sastojaka koji može da utiče na vaše cikluse. Nalazi se prirodno u namirnicama kao što su jaja, riba i živina. Utvrđeno je da vitamin B6 povećava progesteron dok smanjuje estrogen u organizmu. Ovo može pomoći u poboljšanju funkcije hipofize u normalizaciji menstrualnih hormona.

Foto: N.N.

Jedna studija je otkrila da je cink, esencijalni mineral, pomogao u ublažavanju bolnih ciklusa grčeva (dismenoreja). Smatra se da cink ima slične efekte kao nesteroidni antiinflamatorni ljekovi (NSAID), kao što je ibuprofen.

Učesnici studije prijavili su oslobađanje od grčeva kada su uzimali doze cinka od 30 mg do tri puta dnevno. Takođe morate biti sigurni da u ishrani dobijete dovoljno hrane bogate cinkom, kao što su meso, mahunarke i mliječni proizvodi.

Magnezijum je još jedan mineral koji može pomoći u ublažavanju dugih, bolnih ciklusa zbog efekata protiv grčeva. Jedna studija je pokazala da kombinacija magnezijuma i vitamina B6 pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a.

Razgovarajte sa svojim ljekarom prije uzimanja bilo kakvih suplemenata za liječenje menstruacije. U međuvremenu, pazite da dobijate dovoljno magnezijuma u ​​ishrani preko oraha, sjemenki, zelenila i ribe.

6. Probajte klinički dokazane biljne preparate

Određeni biljni ljekovi takođe mogu pomoći u ublažavanju dugih i bolnih menstruacija. Potrebna su dodatna istraživanja da bi se podržali biljni ljekovi, ali vrijedi razgovarati sa svojim ljekarom. Neke od najperspektivnijih biljaka za menstruaciju uključuju:

  • komorač, koji ima analgetska i antiinflamatorna svojstva koja mogu smanjiti simptome PMS-a i smanjiti dužinu protoka krvi tokom ciklusa
  • đumbir, koji može pomoći u ublažavanju teškog krvarenja
  • voćni sirup od mirte kako bi se smanjila teška menstruacija
  • list maline, koji ima opuštajuća svojstva mišića koja mogu smanjiti kontrakcije materice

7. Ostanite hidrirani

Kada se radi o ublažavanju simptoma menstruacije, ključno je ostati hidriran.

Foto: gorgeusgirl

Ako je vaš unos vode ispod osam čaša dnevno, dajte sebi podsticaj tokom menstruacije – to će vam pomoći da iskusite manje grčeva i bolove u leđima. Takođe, to vam može pomoći da ubrzate svoju menstruaciju. Pitka voda pomaže u spriječavanju zgušnjavanja krvi.

Zaključak

Brže prekidanje menstruacije nije velika stvar, ako to radite bezbjedno. Ako želite da preskočite nekolika dana vašeg ciklusa, jer izgleda duži nego što mislite da bi trebalo da bude svakog mjeseca, proverite sa svojim lekarom.

Ako menstruacije obično traju duže od nedjelju dana, veoma su teške ili izazivaju bolne grčeve, treba da razgovarate sa svojim ljekarom. To mogu biti simptomi medicinskog stanja.

Vaš ljekar će raditi sa vama da biste utvrdili šta uzrokuje ove simptome i kako najbolje nastaviti.

Izvor: www.healthline.com

One thought on “Kako da se menstruacija završi brže?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *