fbpx
MENSTRUACIJA

Kućni ljekovi za olakšavanje menstrualnih bolova

Mnoge žene imaju abdominalni ili karlični bol na početku menstrualnog ciklusa. Ovaj simptom varira od blage nelagode koja traje jedan ili dva dana do bolnih, iscrpljujućih grčeva. Mnogi kućni ljekovi mogu pomoći u olakšavanju ovih tegoba.

Foto: Shutterstock

Tokom menstruacije, materica se grči kako bi istisnula sluzokožu zida materice i omogućila joj da izađe iz tijela kroz vaginu. Ove kontrakcije materice uzrokuju bolne grčeve.

Većina žena doživljava grčeve u donjem abdomenu, mada se bol može prostirati i u donjem dijelu leđa, preponama ili gornjim butinama. Menstrualni grčevi imaju tendenciju da budu najgori na početku ciklusa i postaju manje neprijatni kako dani idu dalje.

Mnogi kućni ljekovi mogu pomoći u smanjivanju menstrualnih grčeva, uključujući sljedeće:

Toplota

Postavljanje bočice s toplom vodom ili podloge za grijanje na abdomen može opuštiti mišiće i ublažiti grčeve.

Toplina pomaže mišićima materice i onima oko nje da se opuste, što može olakšati grčeve i nelagodnost.

Foto: Unsplash

Takođe možete postaviti podlogu za grijanje na donji dio leđa kako biste se oslobodili bola u leđima. Druga mogućnost je da napravite toplu kupku, koja može pomoći da se mišići opušte na trbuhu, leđima i nogama.

Lagano vježbanje

Iako je vježbanje poslednja stvar na koju žene pomisle kada imaju grčeve, to može da olakša bol.

 

Naporno vježbanje možda neće biti korisno ako je osoba u bolu, ali lagano istezanje, hodanje ili joga može pomoći. Vježba takođe oslobađa endorfine, koji su prirodni ljekovi protiv bolova.

Foto: medicalnewstoday

Jedna tajvanska studija pokazala je da je tokom 12 nedelja, vježbanje joge  dva puta nedeljno smanjilo menstrualne grčeve kod učesnica studije.

Orgazam

Orgazam je odličan lijek za menstrualne grčeve. Slično vježbanju, orgazam oslobađa mnogo endorfina i drugih hormona koji olakšavaju bol, pomažući osobi da se osjeća dobro.

Akupunktura

Istraživanja su pokazala da akupunktura može da ublaži menstrualne grčeve. Ovaj tretman može smanjiti upalu, uz oslobađanje endorfina i pomaganje osobi da se opušti.

Veća je vjerovatnoća da će osoba imati koristi od serije akupunktura, nego od jedne sesije.

Masaža

Masažom ili samo-masažom preko abdomena takođe možete opuštiti karlične mišiće i ublažiti grčeve.

Možete blago utrljavati ulje za masažu, losion za tijelo ili ulje kokosa u kožu.

Esencijalna ulja

Studija iz 2013. godine uporedila je ublažavanje menstrualnog bola nakon abdominalne masaže u dvije grupe učesnica. Jedna grupa je imala masaže samo bademovim uljem, dok je druga grupa masaža koristila mješavinu eteričnih ulja koja su se sastojala od cimeta, klinčića, lavande i ruže u bademovoj bazi.

Foto: Daria Shevtsova Pexels

Istraživači su otkrili da je grupa koja je koristila eterična ulja osećala značajnije olakšanje menstrualnih grčeva od grupe koja je koristila samo ulje badema.

Možete probati da dodate nekoliko kapi barem jednog od ovih eteričnih ulja, u ulje koje inače koristite za efikasniju abdominalnu masažu.

Biljni čaj

Biljni čajevi su topli i umirujući, a u nekim slučajevima i samo bilje može biti korisno.

Neki proizvođači prodaju specifične čajeve, kao što su čajevi od kamilice, maslačka, crvenih malina i komorača, koji pružaju olakšanje od menstrualnih grčeva. Međutim, malo je dokaza koji to podržavaju.

Promjene u ishrani

Promjene u ishrani mogu smanjiti menstrualne grčeve.

Konzumiranje dijete bogate omega-3 masnim kiselinama, voćem, povrćem, orašastim plodovima, čistim proteinima i cjelovitim žitaricama pomaže tijelu da ostane zdravo.

Povećanje unosa tečnosti, kao što su voda i biljni čajevi, pomoći će tijelu da ostane hidratizovano. Dehidracija je čest uzrok grčeva u mišićima.

Konačno, najbolje je ukinuti nepotrebnu sol, koja može uzrokovati nadutost i zadržavanje tečnosti, i kofein, koji može imati dehidrirajući efekat.

Ljekovi bez recepta

Ako prirodni kućni ljekovi ne ublažavaju bol, možete pokušati da koristite sredstvo protiv bolova, kao što je acetaminofen (Tilenol) ili ibuprofen (Motrin).

Ovi ljekovi mogu ublažiti upalu, bol i menstrualne grčeve. Neophodno je pratiti uputstva za doziranje na bočici i obratiti se ljekaru ako preporučena doza nije dovoljna za ublažavanje menstrualnih grčeva.

Kada ići kod doktora

Ako kućni lJekovi ne pomažu u smanjenju grčeva ili ako imate ozbiljne grčeve, možda biste trebali da razgovarate sa ljekarom.

Foto: medicalnewstoday

Ljekar može predložiti druge kućne ljekove ili prepisati lijekove, kao što su pilule za kontrolu rađanja ili neke vrste sredstava za ublažavanje bolova, kako bi upravljao simptomima.

Drugi simptomi koji opravdavaju posjetu ljekaru su:

  • veoma teško krvarenje
  • grčevi koji se pogoršavaju tokom vremena ili sa godinama
  • jak bol ili nelagodnost
  • grčevi koji ometaju svakodnevni život

Ovi simptomi mogu ukazivati na postojeće stanje, za koje će ljekar moći da predloži efikasan tretman.

Sažetak

Menstrualni grčevi su čest simptom prije i tokom ciklusa. U većini slučajeva grčevi su normalni, ali u nekim situacijama mogu ukazati na nešto ozbiljnije.

Via Giphy

Ako ovi kućni ljekovi nisu uspješni u ublažavanju menstrualnih grčeva ili ako su grčevi teški, važno je razgovarati sa ljekarom.

Izvor: medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *