fbpx
TRUDNOĆA

Razlike između PMS-a i trudnoće

Kod nekih žena najraniji simptomi trudnoće mogu da budu vrlo slični onim predmenstrualnim. Pogledajte sedam osnovnih razlika koje mogu da vam uklone sumnje.

 

Foto: Zita West

Simptome poput pojačanog apetita, osjetljivih grudi i razdražljivosti najčešće povezujemo sa PMS-om, međutim vrlo slične pojave javljaju se i tokom rane trudnoće. Naime hormoni u oba slučaja izazivaju promjene u tijelu, a kako bi znali da ih razlikujete otkrivamo vam sedam glavnih razlika:

1. Implantacijsko krvarenje

Jedan od prvih znakova trudnoće koji se često može zamjeniti menstruacijom je implantacijsko krvarenje. Pojavljuje se od šest do 12 dana od začeća, tada se naime embrion uglavljuje u zid materice i podstiče lagano krvarenje popraćeno grčevima. S obzirom da svi simptomi ukazuju na menstruaciju, pažnju treba obratiti na količinu krvarenja koja je u ovom slučaju primjetno manja.

2. Osjetljive grudi

Foto: Getty images

Iako su osjetljive grudi najčešći simptomi PMS-a oni su i prvi od simptoma trudnoće dok u tom slučaju grudi postaju otečene, a bradavice tamnije. Osim toga osjetljivost grudi kod rane trudnoće ne prestaje nakon par dana nego postaje sve učestalija.

3. Neuobičajen umor

Iscrpljenost tokom uobičajenih aktivnosti, pojačana potreba za odmorom, kao i učestali umor jedni su od prvih znakova trudnoće. Oni se najčešće javljaju u prvom tromesečju kada se tijelo navikava na nove promjene.

4. Često mokrenje

Foto: Getty images

Učestalo mokrenje koje nije propraćeno grčevima i bolovima, kako to obično bude kod PMS-a jedan je od simptoma trudnoće. Ono se događa zbog širenja materice, koja pritiska bešiku. Tokom trudnoće tijelo prirodno proizvodi više tečnosti, tačnije javlja se potreba za tečnošću jer je žeđ pojačana.

5. Mučnina i preosjetljivost na mirise

Pojačana potreba za ukusima, slanim ili slatkim, dobro je poznati simptom PMS-a, kao i osjećaj teškog želudca. Međutim, on nije jednak osjećaju mučnine popraćenim povraćanjem, naime takve nuspojave javljaju se ujutro i uveče, a dobro su poznate kao simptomi trudnoće.

6.  Vrtoglavica

Nagle vrtoglavice i osjećaj slabosti kod PMS-a se najčešće javljaju kao posledice bolova koji sa prestankom ciklusa nestaju. Ali ukoliko se takvi simptomi nastavljaju duži period, a menstruacija je izostala onda ukazuju na trudnoću. Naime slabost uzrokuje širenje materice koja uzrokuje pritisak u arterije nogu i pad krvnog pritiska.

Via giphy

7. Povišena temperatura

Povišena temperatura tijela i česti napadi vrućine najčešći su simptomi rane trudnoće. Učestala vrućina najčešće je popraćena znojenjem i osećajem male nelagodnosti.

Izvor: yumama.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *