fbpx
TRUDNOĆA

Vodič kroz trudnoću- tromjesječja

Tipična trudnoća ima tri tromjesječja i traje oko 40 nedjelja od prvog dana ženinog poslednjeg ciklusa. U svakom tromjesječju fetus će zadovoljiti specifične razvojne prekretnice.
Foto: poliklinika mazalin

Dok je 40 sedmica uobičajeni vremenski okvir, novorođenče se može roditi sa već 37 sedmica ili najkasnije sa 42 sedmice.

Čitajte dalje za više informacija o tome šta možete očekivati tokom svakog tromjesječja trudnoće.

Prvo tromjesječje

Prvo tromjesječje traje prvih 12 nedjelja trudnoće i ključno je za razvoj bebe. Prilikom začeća, jaje i sperma se udružuju u zigotu, koje će se implantirati u zid materice.

Foto: safesleepacademy

Zigot postaje embrion dok se ćelije dijele i rastu. Svi glavni organi i strukture počinju da se formiraju.

Na 4-5 nedelja, embrion je dug samo 0,10 centimetara, ali će do kraja prvog tromjesečja narasti na oko 7.62 centimetara. Embrion sada izgleda mnogo više kao ljudska beba.

Srčani ritam fetusa se može čuti počevši već od 8 nedjelja na dopleru u ordinaciji, ali vjerovatno bolje u 12 nedjelji. Tokom osme nedjelje kapci ostaju zatvoreni da zaštite oči. Fetus takođe može da napravi šaku u ovoj fazi.  Spoljne genitalije će se formirati i mogu biti vidljive tokom ultrazvuka, što znači da doktor može reći da li je fetus muško ili žensko.

I žena će u prvom tromjesječju doživjeti mnoge promjene. Mnoge žene će početi da osjećaju jutarnje mučnine i povraćanje zbog trudnoće, na 6-8 nedjelja.

Via Giphy

Uprkos svom imenu, ova mučnina se ne javlja samo ujutro. Nekim trudnicama je muka noću, dok je drugim muka tokom cijelog dana.

Trudna žena se takođe može osjećati veoma umorno i primjetiti da su zbog hormonskih promjena više emocionalne nego obično.

Mnogi takođe navode da su tokom rane trudnoće doživljavali želju za hranom ili averziju, zajedno sa jačim osjećajem mirisa. I osjetljivost grudi je veoma česta.

Drugo tromjesečje

Drugo tromjesječje traje između 13. i 26. nedjelje trudnoće. Fetus će proći kroz mnoge promjene za to vrijeme i narašće od otprilike 10-12 cm do oko 30 centimetara.

Foto: safesleepacademy

Tokom drugog tromjesečja, fetus će takođe preći sa težine oko 85 grama na težinu od 450 grama ili više.

Pored glavnih struktura i organa, drugi važni djelovi tijela će se formirati i tokom drugog tromjesečja, uključujući:

  • skelet
  • mišićno tkivo
  • kožu
  • obrve
  • trepavice
  • nokte na rukama i na nogama
  • krvna zrnca
  • čulo ukusa
  • otiske stopala i otiske prstiju
  • kosu

Ako je fetus muški, testisi počinju da padaju u skrotum. Ako je fetus ženski, jajnici počinju da formiraju jaja.

Fetus sada ima pravilne obrasce spavanja i buđenja. Oni takođe mogu da čuju zvukove izvan materice, i oni će početi da vježbaju gutanje, što je važna vještina nakon poroda.

Ovdje pročitajte kako fetus čuje: moze-li-beba-u-stomaku-da-cuje/

Foto: Kelly Sikkema on Unsplash

Žena će takođe početi da se osjeća bolje. U većini slučajeva, jutarnje mučnine i umor počinju da nestaju na početku drugog tromjesječja. Međutim, žudnja za hranom i averzije se mogu nastaviti.

Ove-namirnice-biste-trebali-da-jedete-u-trudnoci/

Žena može primjetiti da joj trbuh počinje da raste i da počinje da “izgleda trudno”. Takođe bi trebalo da počne da osjeća bebu koja se kreće, što se naziva “ubrzavanje”.

Brakton – Hicksove kontrakcije mogu početi krajem drugog tromjesječja.

Žena može takođe početi da doživljava druge simptome u drugom tromjesječju, uključujući:

  • bol okruglog ligamenta
  • promene bradavica, kao što je zamračenje
  • strije

Treće tromjesječje

Treće tromjesječje traje od 27. nedjelje do porođaja, što je obično oko 40. nedjelje. Tokom ovog tromjesečja, beba u razvoju će rasti sa oko 30 cm i težine od 650 grama do oko 45-50 centimetara i težine od 3 do 4 kilograma.

Foto: safesleepacademy

Većina organa i sistema tijela je formirana do sada, ali će nastaviti da rastu i sazrijevaju tokom trećeg tromjesječja.

Pluća ploda nisu u potpunosti formirana na početku ovog tromjesječja, ali će biti do trenutka porođaja.

Rastuća beba će početi da trenira pokrete disanja kako bi se pripremila za život nakon rođenja. Udarci i okretanja postaju jači i trudna žena treba da osjeti da se beba kreće redovno.

Trudnica takođe može početi da se osjeća nelagodno tokom ovog tromjesječja, jer joj trbuh počinje da raste. Većina žena počinje da oseća da Brakton-Hicks kontrakcije postaju jače, i mogu imati bolove u leđima od nošenja teškog stomaka.

Foto: freestocks.org on Unsplash

Drugi simptomi koje trudnica može imati tokom trećeg tromjesječja su:

  • gorušica
  • natečene noge
  • nesanica
  • promjene raspoloženja
  • curenje mlijeka iz grudi
  • druge promjene u grudima i bradavicama
  • učestalo mokrenje

Kada se žena približi porođaju, beba treba da se okrene u poziciju glavom ka dolje da bi se rodila lakše.

Anksioznost oko porođaja i roditeljstva su takođe česti prema kraju trudnoće.

Postpartum, ili “četvrto tromjesječje”

Mnogi ljudi nezvanično nazivaju prva tri mjeseca života bebe četvrtim tromjesječjem, ili vrijeme kada se beba prilagođava životu van materice.

Ljudske bebe se rađaju veoma nezrele u poređenju sa većinom drugih sisara. Mnogi sisari mogu stajati i hodati unutar nekoliko sati od rođenja.

Foto: Picsea on Unsplash

Ljudske bebe imaju veliki mozak, tako da se moraju roditi u devetomjesečnoj trudnoći. Ako bi se rođenje dogodilo kasnije, bilo bi vrlo opasno jer njihove glave ne bi mogle sigurno proći kroz žensku karlicu.

Budući da su i dalje veoma nezreli, novorođenčadima je potrebna stalna briga tokom prvih nekoliko mjeseci života.

Ovaj period može biti veoma težak i za dijete i za njegovog skrbnika. Održavanje bebe mirnom znači repliciranje života u materici što je moguće bliže. Ovo se može postići:

  • držanjem bebe blizu
  • nježno se ljuljati ili ljuljati bebu
  • pravliti blagu buku ili šuštanje
  • povijanje
  • davanje mogućnosti bebi da sisa, bilo tokom dojenja ili upotrebom cucle.
Via Giphy

Četvrto tromjesječje može biti izazovno za nove roditelje. Od vitalnog je značaja odmoriti se što je više moguće.

Da bi ovo vrijeme bilo malo lakše, pokušajte da prihvatite pomoć porodice i prijatelja. Ova pomoć može biti u obliku obroka, čuvanja starije braće i sestara, kao i čišćenja ili pranja po potrebi.

Žena će iskusiti lohiju, ili krvarenje i vaginalni iscjedak, koji traje 4-6 nedjelja nakon rođenja. Njene grudi mogu biti bolne i curiti dok se prilagođava dojenju.

Mnoge žene doživljavaju promjene raspoloženja nakon rođenja. To je obično zbog fluktuacije hormona.

Neke žene mogu imati postpartalnu depresiju nakon porođaja. Ovo uključuje osjećanja intenzivne tuge, umora, anksioznosti i beznađa koji mogu da utiču na njenu sposobnost da brine o sebi i bebi.

Postporođajna depresija se može liječiti, tako da svako ko doživi ove simptome treba da razgovara sa ljekarom što je prije moguće.

Sažetak

Trudnoća, porođaj, i prvih nekoliko mjeseci sa novorođenčetom se razlikuju od bilo kojeg drugog vremena u životu. Pune su novih iskustava, velike nesigurnosti i mnogo novih emocija.

Foto: Kelly Sikkema on Unsplash

Redovno prenatalno zbrinjavanje je od vitalnog značaja tokom svakog tromjesječja. Ljekar može pomoći da se osigura da rastuća beba ispunjava njihove razvojne prekretnice i da je žena u dobrom zdravlju.

Izvor: www.medicalnewstoday.com

One thought on “Vodič kroz trudnoću- tromjesječja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *