fbpx
MENSTRUACIJATRUDNOĆA

Kako izgleda prvi ciklus nakon trudnoće

Od sjajne kože do novostečene zahvalnosti za vaše tijelo, ima mnogo stvari koje treba voljeti u vezi trudnoće. Jedna od njih je da ćete imati najmanje devet mjeseci slobode od svoje menstruacije. Ali nakon što se porodite, vjerovatno se pitate šta će se dogoditi sa vašim menstrualnim ciklusom.

Foto: liveuttarpradesh

Kada se ciklus vraća često zavisi od toga da li dojite ili ne. I baš kao i vaš život nakon bebe, možda ćete otkriti da su vam ciklusi nakon trudnoće nešto drugačiji.

Kada će se moja menstruacija vratiti?

Vaš ciklus će se obično vratiti oko šest do osam nedjelja nakon porođaja, ako ne dojite. Ako dojite, vrijeme za povratak može da varira. Oni koji praktikuju isključivo dojenje možda neće imati ciklus tokom cijelog perioda dojenja. “Isključivo dojenje” znači da vaša beba prima samo vaše majčino mlijeko. Ali za druge, može se vratiti nakon nekoliko mjeseci, bez obzira da li doje ili ne.

Ako se vaša menstruacija brzo vrati nakon porođaja i kada ste imali vaginalni porođaj, vaš doktor može preporučiti da izbjegavate upotrebu tampona tokom prve menstruacije nakon bebe.

To je zato što se vaše tijelo još uvek leči, a tamponi mogu da izazovu traumu. Pitajte svog ljekara da li se možete vratiti na upotrebu tampona na šest nedelja nakon porođaja.

Zašto žene koje doje ne dobijaju svoje cikluse tako brzo?

Foto: Similac

Tipično, žene koje doje ne dobijaju svoje menstruacije tako brzo zbog hormona u tijelu. Prolaktin, hormon potreban za proizvodnju majčinog mlijeka, može potisnuti reproduktivne hormone. Kao rezultat toga, ne ovulirate ili ne oslobađate jaje za oplodnju. Bez ovog procesa, najverovatnije nećete menstruirati.

Hoće li moj ciklus uticati na moje mlijeko?

Kada se menstruacija vraća, možda ćete primjetiti neke promjene u količini mlijeka ili reakciju vaše bebe na majčino mlijeko. Hormonske promjene koje uzrokuju da vaše tijelo ima menstruaciju takođe mogu da utiču na vaše majčino mlijeko.

Na primjer, možda ćete primjetiti smanjenje u količini mlijeka ili promjenu u tome koliko često beba želi da doji. Hormonske promjene mogu takođe uticati na sastav majčinog mlijeka i na ukus bebe. Ove promene su obično veoma male, ali ne bi trebalo da utiču na vašu sposobnost da dojite bebu.

Šta je sa kontrolom rađanja?

Neki koriste dojenje kao prirodnu metodu kontrole rađanja. Prema američkom Udruženju stručnjaka za reproduktivno zdravlje, manje od 1 od 100 žena će zatrudnjeti godišnje ako se uključe u isključivo dojenje. Iako dojenje smanjuje plodnost, to nije apsolutna garancija da nećete ponovo zatrudnjeti.

Foto: Pixabay

Ključno je isključivo dojenje. Osim majčinog mlijeka, bebi se ne daju tečnosti ili čvrste materije uz isključivo dojenje. Čak i voda. Dodaci ili vitamini ne ometaju i mogu se dati bebi. Dojenje koje ne odgovara ovom opisu možda ne štiti od druge trudnoće.

Ako dojite, a menstruacija se vraća, više niste zaštićeni od trudnoće. Takođe je važno napomenuti da je teško predvidjeti povratak plodnosti. Ovuliraćete prije početka ciklusa, tako da je potpuno moguće ponovo zatrudnjeti pre nego što se menstruacija vrati.

Sigurne i efikasne metode za kontrolu rađanja dostupne su onima koji doje. Nehormonalne opcije kao što su bakreni intrauterini uređaj (IUD), kondomi i dijafragme su uvek bezbedni za dojenje.

Postoje i neke hormonske opcije za kontrolu rađanja koje se smatraju bezbjednim tokom dojenja. Vaš ljekar može dati najnovije informacije o specifičnim vrstama kontracepcije. Generalno, kombinovane pilule sa niskim dozama koje sadrže estrogen i progestin smatraju se bezbjednim nakon što ste ozdravili od rođenja. Tablete koje sadrže samo progestin su takođe bezbjedne za upotrebu tokom dojenja.

Kako će moj ciklus biti drugačiji nakon porođaja?

Kada se ponovo pokrene menstruacija, šanse su da prvi ciklus nakon porođaja ne bude kao onaj prije nego što ste zatrudnjeli. Vaše tijelo se ponovo prilagođava menstruaciji. Možda ćete imati neke od sledećih razlika:

  • grčevi koji mogu biti jači ili lakši nego obično
  • mali krvni ugrušci
  • teži tok
  • protok koji izgleda kao da se zaustavlja i počinje
  • povećan bol
  • nepravilne dužine ciklusa
Foto: Shutterstock

Prvi ciklus nakon trudnoće može biti teži nego što ste navikli. To može biti popraćeno i intenzivnijim grčevima, zbog povećane količine uterine koja se mora prolijevati. Kako nastavljate ciklus, ove promjene će se vjerojatno smanjiti. U retkim slučajevima, komplikacije kao što su problemi sa štitnjačom ili adenomioza mogu izazvati teška krvarenja nakon trudnoće. Adenomioza je zadebljanje zida materice.

Žene koje su imale endometriozu prije trudnoće mogu imati lakše cikluse nakon porođaja. Lakši ciklusi mogu biti uzrokovani i dva rijetka stanja, Ashermanov sindrom i Sheehanov sindrom. Ashermanov sindrom dovodi do ožiljnog tkiva u materici. Sheehan sindrom je uzrokovan damagom oštećenjem vaše hipofize, što može biti rezultat ozbiljnog gubitka krvi.

Šta uzrokuje blago bolne postpartalne cikluse?

Blago bolni postpartalni periodi mogu biti uzrokovani kombinacijom nekoliko faktora. Oni uključuju:

  • povećan intenzitet grčeva materice
  • hormone dojenja
  • šupljina materice se povećava nakon trudnoće, što znači da se tokom menstruacije gubi više sluzokože materice

Šta mogu očekivati od prve menstruacije nakon porođaja?

Bez obzira da li ste bebu dostavili vaginalno ili carskim rezom, možete očekivati krvarenje i vaginalni iscjedak nakon porođaja. Vaše tijelo nastavlja da ispušta krv i tkivo koje je obložilo vašu matericu dok ste bili trudni.

Prvih nekoliko nedjelja krv može biti teža i pojavljuje se u ugrušcima. Kako protekne nedjelja, ova krv ustupa mjesto vaginalnom iscjedku poznatom kao lohija. Lohija je tjelesna tečnost koja može izgledati bistra od kremasto bijele do crvene boje.

Foto: rebacognition

Ovaj iscjedak može trajati oko šest sedmica, što je otprilike vrijeme kada se ciklus može vratiti ako ne dojite. Ako je vaš iscjedak izgledao kao lohija, zaustavljen na neko vrijeme, a onda ste iskusili povratak krvarenja, to je vjerovatno vaša menstruacija. Ako niste sigurni da je krvarenje koje doživljavate vezano za trudnoću ili ciklus, postoji nekoliko načina da ustanovite:

  • Lohija obično nije jarko crvene boje nakon prve nedelje postpartuma. Obično je lakši i može izgledati vodenasto ili bijelo. Jarko crveno krvarenje koje se dešava šest ili više nedjelja nakon porođaja, verovatno će biti vaš ciklus.
  • Krvarenje povezano sa trudnoćom može se povećati sa povećanim naporom ili aktivnostima. Ako se vaš iscjedak povećava sa naporom i smanjuje se kada se odmara, vjerovatno je da će biti lohija.
  • Lohija takođe ima izražen miris. Lohija može da ima “slatki” miris na nju, jer je pomešana sa ostatkom tkiva od trudnoće. Izvjestite svog ljekara o svakom simptomu.

Takođe može biti potrebno neko vrijeme da se vaš ciklus reguliše nakon rođenja. Možda ćete otkriti da imate svoj prvi ciklus, preskočite ciklus, a zatim da imate još jedan ciklus koji dolazi ranije nego što ste očekivali.

Tokom prve postporođajne godine, može biti normalno da se menstruacije mijenjaju u dužini, vremenu između ciklusa i intenzitetu krvarenja. Ovo je posebno tačno ako dojite.

Prema Kleveland klinici, većina postpartalnih žena će imati “normalan” menstrualni ciklus od 21 do 35 dana sa krvarenjem koje traje 2 do 7 dana. Periodi ciklusa mogu se promJeniti u odnosu na ono što ste doživeli prIJe trudnoće.

Na koje postpartalne simptome treba da pazim?

Važno je da pozovete ljekara ako imate bilo koji od sledećih simptoma:

  • namakanje kroz više od jednog uloška svakog sata
  • krvarenje koje je praćeno naglim i jakim bolom
  • iznenadna groznica
  • krvarenje neprekidno duže od sedam dana
  • krvni ugrušci koji su veći od loptice
  • neprijatan miris
  • jaka glavobolja
  • teškoće sa disanjem
  • bol tokom uriniranja

Obratite se svom ljekaru ako primjetite ove simptome ili bilo šta drugo što vas brine u vezi sa menstruacijom. Neki od ovih simptoma mogu ukazivati na infekciju.

Zaključak

Povratak na vaš menstrualni ciklus je samo jedan od djelova oporavka i povratka vašem tijelu. U nekim slučajevima menstruacija može biti odložena zbog povećanja hormona povezanih sa dojenjem.

Dojenje kao oblik kontracepcije nije sigurno. Imati rezervnu metodu, kao što je oralna kontracepcija ili kondom, može pomoći u pružanju dodatne zaštite.

Ako vam se čini da vam je u prvom ciklusu nakon trudnoće nešto neuobičajeno, obratite se svom ljekaru. Višak krvarenja ili indikacije infekcije su posebno zabrinjavajući za novog roditelja. Slušajte svoje telo i igrajte na sigurno.

Izvor: healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *