fbpx
MENSTRUACIJA

Šta da očekuješ kada dobiješ prvu menstruaciju

Vjerovatno najčešća priča o nekom događaju iz puberteta jeste kada djevojčica dobije svoju prvu menstruaciju. Dobijanje menstruacije je još jedan način razgovora o menstruaciji. Za oko godinu dana nakon početka naglog rasta, većina djevojčica će imati svoj prvi ciklus.

Neke djevojke ne mogu da iščekaju svoju prvu menstruaciju, dok druge mogu da ga strahuju ili da se osjećaju neutralno. Bez obzira kako se osjećaš, to je važan događaj u vašem životu i dio normalnog procesa postajanja odraslom osobom.

Foto: getty

Većina američkih djevojčica počinju sa ciklusima između 9 i 15 godina. Zaista ne postoji način na koji možeš pogoditi dan ili nedjelju kada ćeš dobiti svoju prvu menstruaciju. Isto tako, ne postoji način na koji se može doći do nje ranije ili je odložiti. Ali možeš razumjeti šta se događa u tvom tijelu kako bi znala šta je za tebe normalno.

Zašto žene imaju menstruacije

Tokom svakog ciklusa, unutrašnja sluznica materice prolazi kroz vaginu, prolaz koji povezuje tvoje unutrašnje reproduktivne organe sa spoljašnjim polnim organima ili genitalijama. Ova obloga je uglavnom krv i druga tkiva koja su se gradila od tvoje poslednje menstruacije.

Via Giphy

Svrha ove krvi je da obezbjedi hranljive sastojke za oplođeno jajašce ako zatrudniš. Dok djevojčice počinju da imaju svoje cikluse rano u svom životu, većina se ne odlučuje za osnivanje porodice dok već nisu prethodno imale svoje cikluse tokom mnogo godina. Većina žena prestane da ima menstruacije kada je između 45 i 55 godina. To se naziva menopauza.

Šta je mjesečni ciklus

Možda ste čuli da neke žene pričaju o svom mjesečnom ciklusu. Ovaj ciklus počinje prvog dana jednog ciklusa i završava se prvog dana narednog ciklusa. Dok se menstruacije žena obično javljaju jednom mjesečno, postoji širok raspon dužine menstrualnog ciklusa od žene do žene.

Neki ženski ciklusi dolaze tako često, na svakih 21 dan, a neki na svakih 35 dana. Najčešći raspon je 25-30 dana. Neke žene imaju redovne cikluse i menstruacije počinju tačno isti broj dana svaki put. Za ostale žene, dužina njihovog ciklusa varira od mjeseca do mjeseca.

Koliko krvi ćeš izgubiti

Takođe postoji veliki raspon u količini protoka krvi koju svaka žena gubi tokom svoje menstruacije. Možda ćeš imati veliki protok i često morati mijenjati uložak ili tampon. Ili možda ćeš imati lagan protok sa skoro nikakvim gubitkom krvi.

Obično će tvoj protok biti najteži na početku ciklusa. Može početi lagano, postati teži, a zatim se ponovo ustaliti dok se ne završi. Takođe je uobičajeno vidjeti neke male ugruške ili djelove tkiva u menstrualnoj krvi. Većina ženskih ciklusa traje od 3 do 7 dana.

Upijanje tampona i šta je pravo za tebe

Foto: menstrualcupreview

Još jedna stvar koja može da varira je boja krvi na tamponu ili ulošku. Ponekad krv iz tvojeg ciklusa može biti tamna, nalik na rđu. U drugim slučajevima može biti svijetlo crvene boje.

Boja može varirati u zavisnosti od toga gdje se nalaziš u ciklusu ili težini tvog toka. Obrati pažnju na ritam svog tijela, tako da ćeš znati šta je za tebe normalno u smislu protoka, dužine ciklusa i boje tvoje krvi.

Izvor: verywellhealth.com

One thought on “Šta da očekuješ kada dobiješ prvu menstruaciju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *