fbpx
MENSTRUACIJA

Činjenice koje biste trebali znati o menstruaciji

Menstrualni ciklus je način na koji se žensko tijelo priprema za mogućnost trudnoće svakog mjeseca. Menstruacija je samo jedan dio ovog ciklusa. Dužina ciklusa određuje se računanjem od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana sljedeće menstruacije. Prosječni menstrualni ciklus je 28 dana. Međutim, ciklus može biti u rasponu od 23 do 35 dana.

Šta se događa tokom menstrualnog ciklusa?

Foto: helloclue.com

Tokom menstrualnog ciklusa iz jajnika se oslobađa jaje. Dok jaje putuje jajovodima i prema materici, materica gradi oblogu koja se sastoji od dodatne krvi i tkiva. Sluznica materice će se zadebljati, a ako dođe do trudnoće, krvni sudovi u sluznici će se proširiti kako bi hranili rastući plod.

Ako jajašce oplodi ćelija sperme, jaje će se pričvrstiti za zid materice i plod će početi da se razvija. Ako jaje ostane neplođeno, gusta obloga koja se nakuplja tokom menstrualnog ciklusa nije potrebna i propušta se tokom menstruacije. Neoplođeno jaje se ili rastvara ili se apsorbuje u organizam. Po završetku menstruacije započinje novi menstrualni ciklus.

Šta je menstruacija?

Via Giphy

Menstruacija je dio menstrualnog ciklusa kada se kroz vaginalni kanal prolije debela sluznica maternice i dodatna krv. Menstruacije mogu biti lagane, umjerene ili teške, a menstrualna krv koja se proliva može varirati od nekoliko kašika do 1/2 šolje. Ovo može da varira od djevojčice do djevojčice, a može varirati i od ciklusa do ciklusa za istu djevojku.

Mnoge djevojke prvi dan ili dva dožive laganiji tok, zatim jači tok, opet praćen lakšim tokom. Neke dkevojke imaju snažan protok prvog dana. Prvih nekoliko godina nakon što je menstruacija počela, ona može biti veoma neredovna.

Koliko godina ima djevojčica kada dobije prvu menstruaciju? U Sjedinjenim Državama, prosječna starost djevojčice koja počinje sa menstruacijom je 12. Međutim, to ne znači da svim djevojkama ciklusi počinju u istoj dobi.

Djevojka može dobiti menstruaciju bilo kada u dobi od 8 do 16 godina. Menstruacija se neće pojaviti sve dok svi delovi devojčinog reproduktivnog sistema ne sazru i rade zajedno. Ovo vrijeme u životima mladih žena se zove “pubertet”.

Koliko dugo traje menstruacija?

Foto: Getty

Pošto su sve djevojke različite, menstruacija se može razlikovati od djevojčice do djevojčice. Jedna djevojka može imati ciklus od tri dana, a druga djevojka i do sedam dana. Možda će proći nekoliko godina da menstruacija za djevojčice postane redovna. Jednog mjeseca bi menstruacija mogla da traje četiri dana, dok bi sljedećeg mjeseca mogla biti šest dana.

Neke žene dožive neredovne cikluse nekoliko godina i možda nikada neće biti „redovni“. Neki ljekari će vam propisati kontracepcijske tablete koje će vam pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa. Razgovarajte sa ljekarom kako biste saznali kako da regulišete svoj ciklus ako je nepravilan.

Kada trebate menjati uloške ili tampone tokom menstruacije?

Foto: menstrualcupreview

Sanitarne salvete (uloške) treba mijenjati onoliko često koliko je potrebno prije nego što jastučić bude natopljen menstrualnim tokom. Svaka žena sama odlučuje šta joj je ugodno. Tampone treba mijenjati svaka četiri sata.

Obavezno koristite tampon sa najnižim nivoom upijanja. Na primjer, ne koristite super upijanje na prvi dan menstruacije. Ovo vas može dovesti u opasnost zbog sindroma toksičnog šoka (STŠ). STŠ je rijetka, ali potencijalno smrtonosna bolest.

Rizik od STŠ-a može se smanjiti ili izbjeći ne korišćenjem tampona ili naizmjeničnim izmjenama tampona i uložaka tokom ciklusa. Ako tokom menstruacije i upotrebe tampona osetite bilo koji od sljedećih simptoma, potrebno je odmah kontaktirati ljekara:

  • Iznenadnu, neobjašnjivu, visoku temperaturu
  • Bolove u mišićima
  • Proliv
  • Vrtoglavica i / ili nesvjestica
  • Osip nalik opekotinama od sunca
  • Upaljeno grlo
  • Krvave oči

Kako menstruacija utiče na dnevne aktivnosti?

Vaš ciklus ne bi trebalo da utiče na vaše svakodnevne aktivnosti. Možete da nastavite sa vježbanjem, plivanjem, vožnjom bicikla i zabavite se. Neke djevojke i žene čak otkriju da vježbanje dok traje menstruacija smanjuje ili spriječava stomačne grčeve i nelagodu. Evo zašto biste trebali da -vjezbate-dok-imate-menstruaciju/

Najlakši način da otkrijete kada će početi menstruacija jeste da je pratite u kalendaru ili preko aplikacije u telefonu. Označite prvi dan menstruacije svakog mjeseca. Sada računajte dane između ciklusa. Počevši od prvog dana koji ste označili, računajte do drugog dana koji ste označili. Učinite to nekoliko mjeseci i tada ćete moći da izračunate koliko dana obično postoji između vaših ciklusa. Ovo će vam pomoći da se pripremite za menstruaciju i sačuvaćete se od iznenađenja.

Zašto se menstruacija može preskočiti?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih možete preskočiti menstruaciju mjesec dana. Ako ste tek započeli  menstruaciju, možda neće doći svaki mjesec. Ako ste starija žena koja se približava menopauzi (kada vam se menstruacija zaustavi), takođe možete preskočiti ciklus.

Preveliki napor može dovesti do preskakanja ciklusa. Stres i veoma emotivna vremena u vašem životu mogu vas dovesti do toga da propuštite ciklus ili dva. Ako ste bolesni, možda ćete propuštiti i menstruaciju. Ako vam nedostaje više od jednog ili dva ciklusa (a ranije ste imali redovne cikluse), obratite se svom ljekaru.

Zašto se ciklus može zaustaviti?

Foto: shutterstock

Odsustvo menstruacije naziva se amenoreja. Ovo stanje opisuje žene koje nisu imale menstruaciju u tinejdžerskim godinama ili žene koje su imale redovan ciklus koji je prestao. Postoji nekoliko uzroka amenoreje.

Trudnoća je najčešći razlog da žena prestane sa menstruacijom. Tu je i dojenje i ekstremno mršavljenje uzrokovano ozbiljnim bolestima, poremećajima ishrane ili prekomjernim vježbanjem.

Problemi sa žlijezdom (hipofiza, štitna žlijezda ili nadbubrežna) i reproduktivni problemi takođe mogu imati ovaj efekat. Ako menstruacija nije započela sa 16 godina ili ako ste prestali sa menstruacijom, dok ste još mladi, obratite se svom ljekaru.

Da li ćete imati menstruaciju do kraja života?

Ne. Žena se više neće moći reprodukovati nakon što dođe do menopauze. Menopauza se javlja oko 50. godine. Menopauza znači da žena više ne ovulira (proizvodi jajašca) i zbog toga više ne može zatrudnjeti. Kao i menstruacija, menopauza može varirati od žene do žene i može potrajati nekoliko godina.

Kada trebate videti ljekara zbog vašeg ciklusa?

Treba da se obratite ljekaru za sljedeće:

  • Ako niste započeli menstruaciju do 16. godine
  • Ako je menstruacija odjednom prestala
  • Ako krvarite više dana nego inače
  • Ako prekomerno krvarite
  • Ako iznenada postanete bolesni nakon upotrebe tampona
  • Ako krvarite između perioda (više od samo nekoliko kapi)
  • Ako imate nepodnošljive bolove tokom menstruacije

Izvor: www.verywellhealth.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *