fbpx
MENSTRUACIJA

Zašto bi trebalo da vježbate dok imate menstruaciju

Da li vas sama pomisao na vježbanje za vrijeme vaše menstruacije tjera da poželite da bacite svoje patike za trčanje? Ako ste zabrinuti o tome kako će ciklus uticati na vašu rutinu vježbanja, niste sami.

Foto: CLAY ENOS/WARNER BROS

Iz mnogih razloga, puno žena preskaču svoje treninge u ovo doba mjeseca. Ali zaista nema razloga da preskočite vježbanje samo zato što imate menstruaciju.

Prednosti vježbanja u menstruaciji

Fizičke i mentalne koristi od vežbanja ne prestaju samo zato što imate ciklus. Zapravo, pridržavanje rutine može zaista pomoći u olakšavanju nekih od uobičajenih muka koje prate menstruaciju.

Prema dr. Christopheru Holligsvorthu, menstruacija je kompleksno vrijeme sa stanovišta hormona.

“I progesteron i estrogen su na najnižem nivou tokom cijelog perioda menstrualnog ciklusa, što može učiniti da se ljudi osećaju umorno i manje energično”, objasnio je on.

S tim u vezi, izbjegavanje vježbanja neće vam uštedeti energiju niti će vam pomoći da se osjećate bolje. Umjesto da prestanete sa svim aktivnostima tokom svog ciklusa, iskoristite ovu nedelju kao priliku da isprobate neke nove treninge. Evo pet prednosti vježbanja tokom menstruacije.

Smanjite simptome PMS-a
Foto: Bruce Mars from Pexels

Ako osjetite umor i promjenu raspoloženja u danima prije i tokom ciklusa, redovne aerobne vježbe mogu smanjiti ove simptome

Pokrenite endorfine
Via giphy

Zato što vam vježbanje daje prirodni endorfin, može da podigne vaše raspoloženje i učini da se osjećate bolje. Dr. Brandon Marcello vjeruje da je jedna od glavnih prednosti vježbanja dok ste u ciklusu oslobađanje endorfina i  “urađenost vježbanjem”.

Iskusite više snage
Photo by Scott Webb from Pexels

Jedna studija je otkrila da prve dvije nedjelje menstrualnog ciklusa (počevši od prvog dana kada početak vaše menstruacije) može da vam omogući da iskusite veći napredak u snazi zbog niskog nivoa ženskih hormona.

Poboljšajte svoje raspoloženje

Trener snage i kondicioniranja i osnivač i izvršni direktor BIRTHFIT-a, dr Lindsey Mathews, kaže da će vježbanje u ovom trenutku poboljšati vaše raspoloženje i povećati cirkulaciju. Vježbanje takođe ima tendenciju da ublaži grčeve, glavobolju ili bol u leđima koji su povezani sa menstruacijom.

Borite se protiv bolnih menstruacija

Ako imate bolne menstruacije, koji se nazivaju dismenoreja, dobro znate koliko je neugodno u ovo doba mjeseca. Dobra vijest je da vježbe kao što je lagano hodanje mogu da vam pomognu da smanjite ove simptome.

Najbolje vježbe koje bi trebalo da radite u menstruaciji

Prvih nekoliko dana vašeg ciklusa mogu biti najneugodniji, pogotovo ako imate tendenciju da puno krvarite tokom tog vremena. Zato bi fokus na laganim pokretima i vježbama trebalo da bude na vrhu vaše liste aktivnosti.

John Thoppil, OB-GIN, kaže da je najbolja vježba za vrijeme menstruacije upravo ona koju vi volite da radite. S tim u vezi, naglasio je važnost promjene treninga tokom ove nedelje. Takođe je naglasio da je vaš ciklus možda dobar trenutak da smanjite intenzitet vježbanja. Imajući to na umu, evo nekoliko ideja za vježbanje dok ste na poslu.

Lagano hodanje ili drugi lakši kardio

Radite kardiovaskularne ili aerobne vježbe nižim intenzitetom nego inače ili se smanjite obim onih koje već radite. Razmislite o lakom kardiju, hodanju ili kraćim serijama aerobnih vježbi. Istraživanje podržava ideju da vaša pluća rade bolje u vašem ciklusu, pa razmislite o tome da zadržite tu vrstu treninga za kraj svoje menstruacije.

Trening snage i aktivnosti zasnovane na snazi

Zbog potencijala za povećanje snage tokom ovog perioda, uključivanje treninga snage u malim količinama i aktivnosti zasnovane na snazi, pametan je potez. U stvari, Matthews je rekao da je ovo odličan trenutak za duge sesije koje uključuju mješavinu kardio vježbi i vježbi snage.

Joga i pilates

Dva do tri dana prije vašeg ciklusa je sjajno vrijeme da se uključite u aktivnosti kao što su joga, koje mogu pomoći da se vaše tijelo opušti i potencijalno smanji simptome kao što su grčevi, nježnost dojki i mišićni zamor i bol.

Foto: Fezbot2000 on Unsplash

Ako ne osjećate nelagodu zbog svoje menstruacije, slobodno nastavite sa redovnom rutinom vježbanja. Samo budite svjesni prilagođavanja koje vaše tijelo pravi tokom ovog vremena. Ako otkrijete da vaše tijelo ne radi onako kako to obično čini, napravite pauzu i ublažite intenzitet.

Vježbe koje treba izbjegavati tokom ciklusa

Baš kao što određene aktivnosti mogu biti prikladnije, postoje i neke vježbe koje možda želite da izbjegnete. Međutim, mnoge žene će moći da nastave sa normalnom rutinom vježbanja sa samo malim prilagođavanjima.

Generalno, Marcello je rekao da treba smanjiti stres i volumen treninga za to vrijeme. “Ovo ne znači prestati sa vježbanjem – naprotiv, to samo znači malo smanjiti intenzitet”, objasnio je on.

via Giphy

Ako se osjećate neuobičajeno umorno, možda ćete željeti da smanjite intenzivan trening kardiovaskularnog ili izdržljivog tipa. “Za to vrijeme mnoge žene navode da doživljavaju povećanje stope percipiranog napora, tako da vježbe koje su umjereno teške izgledaju mnogo teže za to vrijeme”, objasnio je Marcello. On je rekao da je takođe idealno da se eliminišu vježbe vještine i preciznosti tokom ovih nekoliko dana.

Zaključak

Redovno vježbanje je korisno za vaše tijelo i um. Ne postoji nikakav naučni razlog zbog kojeg bi trebalo da preskočite svoje treninge tokom svog ciklusa. U stvari, postoje dokazi da vježbe mogu biti korisne u ovom periodu.

Zaključak je sljedeći: Nastavite sa vježbanjem, ali se smanjite intenzitet, posebno ako se osjećate umorno. Izmjenite svoje vježbe, uzmite dodatno vrijeme za oporavak i poštujte ono što za šta ste sposobni.

Izvor: healthline.com

Ukoliko smo vas “nagovorili” da vježbate, evo još savjeta kako da vam bude lakše: savjeti za vježbanje u menstruaciji

4 thoughts on “Zašto bi trebalo da vježbate dok imate menstruaciju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *