fbpx
SEKS

Saznajte kada možete početi sa seksom poslije porođaja

Da li mogu da imam seks i prije isteka 6 nedelja od porođaja?

Ne preporučuju se odnosi sa partnerom u prvih 6 nedelja nakon porođaja. Razlozi za to su mnogobrojni. Prvo, vagina i grlić prolaze kroz velike promjene tokom trudnoće i porođaja, i treba im vremena da se vrate u prvobitno stanje. Materica se lohijama oslobađa ostataka krvi i površnog epitela, i još je podložna infekcijama.

Foto: justmommies.com

Ukoliko ste imali epiziotomiju, prsnuće perineuma ili rektuma, potrebno je vreme da tkivo zaraste i postane elastično. Odnos sa partnerom prije vremena biće bolan i neprijatan, i samo će izazvati smanjenje želje za seksom.

Kada treba izbjegavati oralni seks?

Oralni seks možete upražnjavati i odmah poslije porođaja. To može biti dobar način za smirivanje i razmjenu nježnosti. Svakako, treba uzeti u obzir par činjenica: ukoliko imate epiziotomiju ili prsnuće perineuma, partner treba da izbegava kontakt sa šavovima, inače može doći do infekcije rane. Kontakt sa klitorisom je već sasvim dovoljan.

Da li možemo da imamo odnos i pored toga što sam imala epiziotomiju?

Rana epiziotomije bi trebala da kompletno zaraste 4-6 nedelja nakon porođaja. Nakon toga možete imati odnos sa partnerom. Uzmite u obzir da će prvi odnosi verovatno biti neprijatni, možda čak i bolni. Duža predigra i romantično okruženje mogu vam pomoći u opuštanju. Možete koristiti i lubrikante (sredstva za podmazivanje vagine) da bi ulazak penisa u vaginu prošao što bezbolnije.

Da li ću ikada ponovo poželjeti seks sa svojim partnerom?

Foto: glam.com

Ne brinite. Porođaj je veoma iscrpljujuće iskustvo za vas, i trenutno pored male bebe koja zahtjeva 120% vašeg vremena, potpuno je razumljivo što vam seks ne pada na pamet. Naročito ako ste imali epiziotomiju ili rupturu međice, te su genitalije bolne i sam dodir je neprijatan, seks je veoma lijepa uspomena ali i veoma daleka budućnost.

Kako vrijeme bude prolazilo, a već poslije 6 nedelja, kada sve zaraste, moći ćete da počnete odnose sa partnerom. Neka početak bude nježan, možda samo dodir i maženje, dok sami ne poželite više. Nemojte se siliti na seks jer ćete napraviti potpuno obrnuti učinak i pokvariti sebi, a i svom partneru, zadovoljstvo ponovnog upoznavanja sa vašim tijelom.

Razgovarajte sa partnerom o tome šta vam prija a šta možda ne. Ponekad će vam samo sjedenje uz TV i držanje za ruke više prijati od seksa, ali i to je normalno. Uspostavite kontakt riječima, izjavljujući ljubav partneru. Istražujte zajedno nove dodire i polako će vam se želja za seksom vratiti. Svakako sačekajte da period od 6 nedelja prođe, da bi vaše tijelo moglo da prihvati vaše zahtjeve bez većih problema. Probajte da ne zapostavite svoj odnos sa partnerom zbog dolaska bebe u kuću. Odvojite dio svoje pažnje za partnera, da se ne bi otuđili.

Krenulo mi je mlijeko tokom seksa, da li je to ok?

Čak i ako se pojavi mlijeko iz bradavica u toku odnosa, to je sasvim normalno, jer stimulacija bradavica pospješuje naviranje mlijeka iz dojki.

Mi definitivno nemamo vremena za seks! Gdje ga drugi parovi stvore?

Foto: Getty Images

U situaciji kada ste preko glave u pelenama i flašicama i cuclama i raznim pomagalima koje su vam ukućani, prijatelji i rodbina darivali za lakše snalaženje sa novopridošlom bebom, seks stvarno nije na prvom mjestu. Međutim seks je sastavni dio svake veze i ne treba ga izbjegavati. Krenite polako. Možda ćete biti uplašeni u početku i pokušaćete vaš strah sakriti pod plašt nedostatka vremena, ali to ne može trajati vječno.

Osnova za ponovno uspostavljanje seksualnosti je razgovor. Pričajte sa partnerom o vašem strahu, o nedostatku vremena, o tome „šta bi bilo kad bi bilo“… Probajte da odete u krevet ranije, čim sredite bebu i ona zaspi. Prihvatite činjenicu da se nakon porođaja sve promjenilo, pa i vaš seksualni život. Budite spremni da promjenite vrijeme i način vođenja ljubavi. U svemu tome ne zaboravite na kontracepciju.

Neki savjet za upražnjavanje seksa nakon porođaja?

Snađite se

Nemojte se vezivati za staru rutinu „seks u krevetu u spavaćoj sobi“. Kad beba zaspi, iskoristite kauč, kuhinju, kupatilo, kadu sa vrućom kupkom, svaki novi momenat je dobrodošao i za unošenje raznovrsnosti u vaš seksualni život.

Via Giphy

Kada beba zaspi, otvorite flašu vina, smanjite svijetlo, pustite laganu muziku i dozvolite atmosferi da vas vodi.

Ukoliko neko može da pričuva bebu na sat-dva, „pobjegnite“ od kuće sa partnerom na neko mirno mjesto, u krajnjem slučaju i automobil je sasvim dobro mjesto.

Mnogi roditelji mogu da vode ljubav dok beba spava čak i ako je u istoj sobi sa njima.

Ukoliko primetite da prolazi vreme a vaš seksualni život je i dalje na nuli, razgovarajte sa partnerom. Možda se i on plaši da vam priđe u strahu da ne prenagli.

Izvor: bebac.com

One thought on “Saznajte kada možete početi sa seksom poslije porođaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *