fbpx
SEKS

Istina o tome šta se događa sa vašom vaginom kada neko vrijeme niste imali seks

Seks može umanjiti stres, olakšati spavanje i poboljšati zdravlje srca (znate da sve ono lupanje i grljenje računa kao vježba). Imajući u vidu ove neverovatne prednosti, šta se zaista događa s vašim tijelom kada prestanete da ga imate – bilo da namerno uzimate tajmaut ili nevoljno prolazite kroz “suvi period”?

Pošto ima mnogo glasina, odlučili smo da ispravimo stvari. Pitali smo dr Christinu Greves, ginekologa u centru za akušerstvo i ginekologiju na Orlando Health klinici na Floridi, za njen uvid u to da shvatimo šta može – a šta ne može – da se desi s vašom vaginom tokom pauze sa seksom.

Ne, vagina se neće zatvoriti

Foto: The Health site

To je urbani mit da će se vagina zatvoriti, začepiti ili izrasti novi himen ako neko vrijeme ne vidi akciju. Svodi se na hormone: Čak i kada ne seksate, vaše tijelo i dalje proizvodi estrogen i progesteron, a ti hormoni održavaju vaginalne zidove otvorenima i fleksibilnima, kaže dr Greves. Baš kao što losion umiruje suve ruke zimi, estrogen pomaže vlaženju i održavanju vaginalnih ruga ili nabora koji omogućavaju vagini da se proširi tokom seksa.

Via Giphy

Ipak, moguće je da se vaginalni otvor smanji u veličini, ali to se događa posle menopauze praćene dugom pauzom sa seksom. “Vremenom, žene u postmenopauzi koje imaju smanjenu zalihu estrogena mogu primjetiti da prečnik vagine postaje manji ako se ne upuštaju u odnos”, objašnjava dr Greves. „Ali, po mom kliničkom iskustvu, to se obično dešava tek nakon otprilike pet [godina bez seksa]“.

Tamo bi moglo postati suvlje

Foto: Women’s Health

Čak i kada niste uzbuđeni, zidovi vagine su vlažni i podatni. Ali doktor Greves kaže da, ako niste imali seks u poslednje vrijeme, vaša vagina bi mogla da bude na suvljoj strani dok se krećete u svoju uobičajenu rutinu. Suvoća sama po sebi nije nužno problem, ali možete se osjećati neprijatno.

Rješenje? Pravljenje vremena za masturbaciju. Suvoća je manja ako redovno masturbirate, jer stimulacija može dovesti do povećane vlage. To je još jedan razlog da dodate “moje vrijeme” na vašu listu obaveza.

Vaš seksualni nagon može biti manji

Prema dr Grevesu, moguće je da će vam se libido malo smanjiti tokom apstinencije. Ovo bi moglo da objasni zašto: Ako nemate seks, vjerovatno se ne osjećate toliko seksualno kao dok seks imate redovno, a to može imati uticaja i na vaš seksualni nagon. Dobra vijest je da, kada se vratite u akciju, vjerovatno ćete početi da se osjećate seksi, što će navesti vaš libido da poraste.

Možda će vam trebati duže vremena da se uzbudite

Foto: Parents

Nakon pauze za seks, „možda će trebati više vremena da se vagina dovoljno podmazuje ili da se tkiva u potpunosti opušte“, kaže dr Greves. Kada imate redovan seks, vaša vagina automatski prelazi u mod uzbuđenja. Međutim, napravite pauzu i potrebno joj je više zagrijevanja prije nego što se vratiti u zamah.

Smatrajte to odličnim izgovorom da stvari polako vodite i uživate u mnogo dodira i ljubljenja kada ponovo započnete seks. Dr Greves kaže da povećanje vremena koje ćete potrošiti na predigru može pomoći vaginalnim tkivima da se opuste i proizvedu podmazivanje. Pobrinite se da pri ruci imate i neki lubrikant ili koristite podmazan kondom.

Izvor: health.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *