fbpx
MENOPAUZA

Možete li zatrudnjeti nakon menopauze?

Kad uđete u fazu menopauze svog života, možda se pitate da li još možete zatrudnjeti. To je dobro pitanje, jer će odgovor uticati na odlučivanje o planiranju porodice i kontroli rađanja.

Foto: Premierhealth

Važno je razumjeti ovo prelazno vrijeme života. Čak i ako imate valungei neredovne cikluse, to ne znači da ne možete zatrudnjeti. To ipak znači da ste vjerovatno mnogo manje plodni nego što ste nekada bili.

Zvanično niste stigli do menopauze sve dok ne prođete čitavu godinu bez menstruacije. Jednom kada ste u postmenopauzi, nivoi hormona su se dovoljno promjenili da jajnici više neće otpustiti jajašca. Ne možete više prirodno zatrudnjeti.

Nastavite čitati da biste saznali više o fazama menopauze, plodnosti i kada in vitro oplodnja (IVF) može biti opcija.

Menopauza nasuprot perimenopauze

Riječ “menopauza” često se koristi za opisivanje vremena života nakon vaših prvih simptoma, ali postoji i više od toga. Menopauza se ne događa preko noći.

Tokom reproduktivnih godina, proizvodite estrogen, progesteron, luteinizirajući hormon (LH) i folikul stimulišući hormon (FSH). U sredini mjesečnog ciklusa, LH, FSH i estrogen rade zajedno, podstičući da jajnici oslobode zrelo jaje tokom ovulacije.

Ovulacija se ne može dogoditi ako nivoi hormona nisu unutar optimalnog raspona. Ako je jaje oplođeno, LH stimuliše proizvodnju progesterona da održi trudnoću.

Perimenopauza

Foto: Harvard Health

Perimenopauza je vrijeme tranzicije – „promjena života“. Vaši jajnici počinju da stvaraju manje estrogena i progesterona. Nivoi LH i FSH počinju da rastu kako vaši jajnici postaju manje reaktivni na njih.

Kako nivo hormona varira, možda ćete početi primjećivati simptome poput vrućine i noćnog znojenja. Vaše menstruacije postaju nepravilne u dužini i učestalosti. Vaši jajnici mogu da otpušte jaje nekih mjeseci, ali drugih ne.

Iako vam plodnost opada, i dalje možete začeti. Ako ne želite da zatrudnite, morate koristiti kontrolu rađanja tokom perimenopauze. Ova faza može trajati nekoliko godina.

Menopauza

Tokom perimenopauze, čini se da su se menstruacije zaustavile, ali tada se ponovo počinju. To se može dogoditi više puta, što vas može prevariti u pomisli da ste dostigli menopauzu iako niste.

Ako je prošlo cijelu godinu od vašeg posljednjeg ciklusa, došli ste do menopauze. Kod većine žena to se događa negde u dobi između 40 i 55 godina, sa prosečnom starošću od 51. godine.

Jednom kada dostignete menopauzu, nivo LH i FSH ostaje visok, a nivo estrogena i progesterona i dalje nizak. Više ne ovulirate i ne možete začeti.

Postmenopauza

Foto: Everyday Health

Jednom kada se desi postmenopauza, nivo hormona više neće biti u odgovarajućem opsegu za ovulaciju i trudnoću. Kontrola rađanja više nije potrebna.

In vitro oplodnja poslije menopauze (IVF)

IVF posle menopauze pokazala se uspješnom.

Jaja u postmenopauzi više nisu održiva, ali postoje još dva načina na koje možete iskoristiti IVF. Možete koristiti jaja koja ste zamrznuli ranije u životu ili možete koristiti svježa ili smrznuta jaja donora.

Takođe će vam trebati hormonska terapija da pripremite svoje tijelo za implantaciju i da rodite bebu na vreme.

U poređenju sa ženama u premenopauzi, vjerovatno je da će žene u postmenopauzi imati i manjih i većih komplikacija trudnoće nakon IVF-a.

Zavisno od vašeg ukupnog zdravstvenog stanja, IVF nakon menopauze možda nije opcija za vas. Korisno je konsultovati se sa stručnjakom za plodnost koji je radio sa ženama u postmenopauzi.

Da li se menopauza može preokrenuti?

Kratak odgovor je ne, ali na ovome rade istraživači.

Foto: Everything Zoomer

Jedna od studija istraživanja je liječenje upotrebom ženske plazme bogate trombocitima (autologni PRP). PRP sadrži faktore rasta, hormone i citokine.

Rani napori da se obnovi aktivnost u jajnicima žena koje imaju perimenopauzu ukazuju na to da je obnavljanje aktivnosti jajnika moguće, ali samo privremeno. Istraživanje je još uvijek u ranoj fazi. Klinička ispitivanja su u toku.

U malom istraživanju žena u postmenopauzi, 11 od 27 osoba koje su liječene PRP-om povratile su menstrualni ciklus u roku od tri mjeseca. Istraživači su uspeli da pronađu zrela jajašca od dvije žene. IVF je bio uspješan kod jedne žene.

Potrebno je mnogo dodatnih istraživanja na većim grupama žena.

Zdravstveni rizici za trudnoće kasnije u životu

Zdravstveni rizici u trudnoći povećavaju se s godinama. Nakon 35. godine, rizik od određenih problema raste u odnosu na mlađe žene. Oni uključuju:

  • Višestruke trudnoće, posebno ako imate IVF. Višestruke trudnoće mogu rezultirati ranim porodom, malom težinom bebe na rođenju i otežanim porođajem.
  • Gestacijski dijabetes, koji može uzrokovati zdravstvene probleme i za majku i za bebu.
  • Visoki krvni pritisak koji zahtjeva pažljivo praćenje i eventualno ljekove za sprečavanje komplikacija.
  • Previa placente, za koju može biti potreban odmor u krevetu, ljekovi ili carski rez.
  • Pobačaj ili mrtvorođenje.
  • Carski rez.
  • Preuranjena ili mala porođajna težina.

Što ste stariji, veća je vjerovatnoća da imate prethodno postojeće zdravstveno stanje koje bi moglo komplikovati trudnoću i porođaj.

Zaključak

Foto: Cult Beauty

Nakon menopauze, možda ćete moći da zatrudnite uz pomoć terminskih terapija hormonima i IVF. Ali nije jednostavno, niti je bez rizika. Ako razmišljate o IVF-u, trebaće vam stručno savjetovanje o plodnosti i pažljiv medicinski nadzor.

Osinm IVF-a, a ako je prošlo godinu dana od vašeg poslednjeg ciklusa, možete smatrati da su prošle vaše godine rađanja djece.

Izvor: healthline.com

One thought on “Možete li zatrudnjeti nakon menopauze?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *