fbpx
MENSTRUACIJA

Da li ste znali da ibuprofen može smanjiti menstrualni protok?

Prošlog vikenda, vilica mi je pala kad sam pročitala tvit autora @girlziplocked koji kaže da ibuprofen smanjuje menstrualni protok za 50 posto. Ja sigurno nisam znala da ibuprofen pomaže da se smanji stvarna količina menstrualne krvi koja se proliva – samo sam mislila da pomaže kod grčeva.

 

Saznala sam da ibuprofen smanjuje menstrualni protok za 50%, a jedini razlog za koji mogu da smislim zašto niko drugi ne zna za to je da smo takva je**** mizoginistička kultura, da ne možemo da pričamo o nečemu sa čim žene moraju da se suoče svake četiri nedjelje tokom 30 godina.

 

Zato tada, kada sam vidjela da je ginekolog i aktivna tviterašica Dr Jen Gunter, odgovorila na temu dodajući da ona već neko vrijeme propovjeda o toj činjenici, bila sam BIJESNA.

Jennifer Gunter ✔
@DrJenGunter
Godinama propovjedam o NDAIDsima (Nesteroidni anti-inflamatorni ljekovi) koji smanjuju protok za 30-40%, pisala sam o tome u @NYTStyles i raspravljala o tome u nedavnom TED talks, tako da pokušavam…

Zašto nisam čula za to ranije? Ko čuva ove tajne od mene?

Da ​​trostruko potvrdim, obratila sam se doktorima za potvrdu koliko je ibuprofen efikasan za smanjenje protoka. Presuda: Ibuprofen zaista smanjuje protok krvi tokom menstruacije.

Foto: Shutterstock

Ibuprofen je nesteroidna anti-inflamatorni lijek (NSAID), koja smanjuje količinu gubitka krvi uzrokujući pad brzine sinteze prostaglandina u sluznici materice, objasnio je Dr Eduardo Hariton. Pad sinteze prostaglandina dovodi do sužavanja krvnih sudova, što smanjuje krvarenje. (Inače, prostaglandini takođe izazivaju bolove u menstruaciji.)

„Rezultati su jedinstveni za svaku ženu, ali rekao bih da u prosjeku žena može doživjeti 30 odsto manje krvarenja ako tri puta dnevno uzima ukupno 800 mg ibuprofena (znači u četiri tablete bez recepta), idealno počevši prije ili kada započne njen ciklus “, dodaje Dr Heather Beall, iz bolnice McHenri, Northvestern Medicine.

Očigledno, to zvuči kao puno ljekova, a nijedan višak nije dobar. Hariton napominje da prekomjerna doza i uzimanje previše ibuprofena ili bilo kojeg drugog NSAID-a može dovesti do gastrointestinalnih nuspojava kao i do drugih štetnih efekata. (Uzimanje ibuprofena s hranom može ipak pomoći da se oni smanje.)

Ako vam je upravo smanjenje krvi glavna briga, ibuprofen nije najefikasniji.

Via Giphy

Studija iz 1991. godine otkrila je da drugi NSAID, nazvan mefenamična kiselina, može smanjiti protok krvi za 20 do 40 posto, kaže dr Hariton. Ali mefenamična kiselina je dostupna samo na recept i nije podrazumevani NSAID koji većina ljekara propisuje, jer je ibuprofen lakše dostupan, pa čak i tada postoje jednostavno bolje, efikasnije opcije, prema dr Hariton.

Drugim riječima, ibuprofen je poput „prve linije odbrane“ za neželjene simptome ciklusa, kaže dr Beall. Ali za ozbiljnije teške tokove, tablete za kontrolu rađanja mogu pomoći u smanjenju količine krvarenja (zbog čega takođe možete imati manji broj grčeva). U svakom slučaju, prije nego što započnete s novim ljekovima, proverite sa ljekarom da li ste dobar kandidat za njega.

Iskreno? To sam morala slučajno da vidim na Tviteru – i to potvrdim sa tri stručnjaka – kako bih dobila činjenice. Ideja da sve to nije uobičajeno znanje je razočaravajuća. Žene bi to morale da čuju od svojih ljekara, jer da sam znala da bi mi menstruacije mogle biti lakše ako popijem nekoliko ibuprofena, definitivno bih bila više sklona da ga nosim sa sobom.

Zašto ne možemo razgovarati o menstruaciji?

“Ne bi trebalo biti akt feminizma da biste znali kako vaše tijelo funkcioniše”, kaže ginekolog i autorka Jen Gunter. U ovom razotkrivanju, ona objašnjava kako menstrualni stid utišava i suzbija – i dovodi do širenja štetnih dezinformacija i lošeg upravljanja bolom. Proglašavajući eru menstrualnih tabua gotovom, ona donosi jasnu, prijeko potrebnu lekciju o nekad misterioznoj mehanici materice.

 

Izvor: cosmopolitan.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *