fbpx
MENSTRUACIJA

Šta bi tinejdžerke trebale da znaju o menstruaciji

Menstrualni ciklus je način na koji se žensko tijelo priprema za mogućnost trudnoće svakog meseca. Menstruacija je samo jedan deo ovog ciklusa. Dužina ciklusa određuje se računanjem od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana sljedeće menstruacije. Prosječni menstrualni ciklus je 28 dana. Međutim, dužina ciklus može biti u rasponu od 23 do 35 dana.

Šta se tačno događa tokom menstrualnog ciklusa?

Foto: Insider.com

Tokom menstrualnog ciklusa iz jajnika se oslobađa jaje. Dok jaje putuje preko jajovoda i prema materici, materica gradi oblogu koja se sastoji od dodatne krvi i tkiva. Sluznica maternice će se zadebljati, a ako dođe do trudnoće, krvni sudovi u sluznici će se proširiti kako bi nahranili rastući plod.

Ako jajašce oplodi ćelija sperme, jaje će se pričvrstiti za zid materice i plod će početi da se razvija. Ako se jaje ne oplodi, gusta obloga koja se nakuplja tokom menstrualnog ciklusa nije potrebna i propušta se tokom menstruacije. Neoplođeno jaje se ili rastvara ili se apsorbuje u organizam. Po završetku menstruacije započinje novi menstrualni ciklus.

Šta je zapravo menstruacija?

Via Giphy

Menstruacija je dio menstrualnog ciklusa kada se kroz vaginalni kanal prolije zadebljana sluznica materice i dodatna krv. Menstruacije mogu biti lagane, umjerene ili teške, a menstrualna krv koja se proliva može varirati od nekoliko kašika do 1/2 šolje. To može da varira od djevojke do djevojke, a može varirati od jedne menstruacije do druge za istu djevojku.

Mnoge djevojke prvi dan ili dva dožive lakši tok, zatim jači tok, a potom opet lakši protok menstrualne krvi. Neke djevojke imaju snažan protok krvi već prvog dana.

Prvih nekoliko godina nakon što menstruacija započne, može biti veoma neredovna.

 

Šta da očekuješ kada dobiješ prvu menstruaciju

Koliko godina ima djevojčica kada dobije prvu menstruaciju? U Sjedinjenim Državama, prosječna starost djevojčice koja je dobila menstruaciju je 12.godina. Međutim, to ne znači da sve djevojke dobijaju menstruaciju u istoj dobi.

Devojčica može dobiti prvu menstruaciju bilo kada u dobi između 8 i 16 godina. Menstruacija se neće pojaviti sve dok svi djelovi ženskog reproduktivnog sistema ne sazru i rade zajedno. Ovaj proces kroz koji prolaze mlade žene se zove “pubertet”.

Koliko dugo traje menstruacija?

Foto: 123rf

Pošto su sve djevojke različite, menstruacija se može razlikovati. Jedna djevojka može imati trodnevnu menstruaciju, a druga djevojka sedmodnevnu. Trebaće nekoliko godina da menstruacija postane redovna. Jednog mjeseca menstruacija bi mogla da traje četiri dana, dok bi sledećeg mjeseca mogla trajati šest dana.

Neke žene doživljavaju neredovne menstruacije nekoliko godina i možda nikada neće biti „redovne“. Ljekar vam  može propisati kontracepcijske tablete koje će vam pomoći da regulišete menstrualni ciklus. Razgovarajte sa ljekarom kako biste saznali kako da regulišete svoj ciklus ako je nepravilan.

Kada trebate mijenjati uloške ili tampone tokom menstruacije?

Sanitarne jastučiće (uloške) treba mijenjati onoliko često koliko je potrebno prije nego što jastučić bude natopljen menstrualnom krvlju. Svaka žena sama odlučuje šta joj je ugodno. Tampone treba mijenjati svaka četiri sata.

Obavezno koristite tampon sa najmanjim upijanjem. Na primjer, ne koristite tampon sa super upijanjem prvog dana menstruacije. Ovo vas može dovesti u opasnost od sindroma toksičnog šoka (TSS). TSS je rijetka, ali potencijalno smrtonosna bolest.

Rizik od TSS-a može se smanjiti ili izbjeći ako se ne koriste tamponi ili naizmjeničnom upotrebom tampona i uložaka tokom menstruacije. Ako tokom menstruacije i upotrebe tampona osetite neki od sljedećih simptoma, potrebno je odmah kontaktirati ljekara:

  • Iznenadna, neobjašnjiva, visoka groznica
  • Bolovi u mišićima
  • Proliv
  • Vrtoglavica i / ili nesvjestica
  • Osip nalik suncu
  • Upaljeno grlo
  • Krvave oči

Kako menstruacija utiče na dnevne aktivnosti?

Vaša menstruacija ne bi trebalo da utiče na vaše svakodnevne aktivnosti. Možete da nastavite sa vježbanjem, plivanjem, vožnjom bicikla i zabavite se. Neke djevojke i žene čak otkriju da vježbanje dok traje menstruacija smanjuje ili spriječava stomačne grčeve i nelagodu.

Najlakši način da otkrijete kada će početi menstruacija jeste da je pratite u kalendaru. Označite prvi dan menstruacije svakog mjeseca. Sada računajte dane između menstruacija. Počevši od prvog dana koji ste označili i računajte do drugog dana koji ste označili. Učinite to nekoliko mjeseci zaredom i tada ćete moći da izračunate koliko je dana obično između vaših menstruacija. Ovo će vam pomoći da se pripremite za menstruaciju i sačuvate od iznenađenja.

Menstruaciju takođe možete pratiti i na vašem telefonu uz pomoć aplikacije:

Najbolje aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa

Zašto menstruacija može kasniti ili izostati?

Foto: youaremum

Postoji nekoliko razloga zbog kojih možete preskočiti menstruaciju mjesec dana. Ako su vam menstruacije tek započele, možda neće doći svaki mjesec.

Prekomjerni stres može uzrokovati da preskočite menstruaciju. Stres i veoma emotivna vremena u vašem životu mogu vas dovesti do propuštanja jedne ili dvije menstruacije. Ako ste bolesni, možda ćete propuštiti i menstruaciju. Ako preskočite više od dvije (pod uslovom da ste prethodno imali redovne menstruacije) obratite se svom ljekaru.

Zašto se menstruacija može zaustaviti?

Odsustvo menstruacije naziva se amenoreja. Ovo stanje opisuje žene koje nisu imale menstruaciju u tinejdžerskim godinama ili žene koje su imale redovan ciklus koji je prestao. Postoji nekoliko uzroka amenoreje.

Trudnoća je najčešći razlog da žena prestane sa menstruacijom. Tu je i dojenje i ekstremno mršavljenje uzrokovano ozbiljnim bolestima, poremećajima ishrane ili prekomjernim vježbanjem.

Problemi sa žlijezdom (hipofiza, štitna žlijezda ili nadbubrežna) i reproduktivni problemi takođe mogu imati ovaj efekat. Ako menstruacija nije započela sa 16 godina ili ako ste prestali sa menstruacijom, dok ste još mladi, obratite se svom ljekaru.

Faze menstrualnog ciklusa utiču na vaše raspoloženje, a evo šta vi možete da uradite povodom toga

Da li ćete imati menstruaciju do kraja života?

Ne. Žena se više neće moći reprodukovati nakon što dođe do menopauze. Menopauza se javlja oko 50. godine života. Menopauza znači da žena više ne ovulira (stvara jajašca) i zbog toga više ne može zatrudnjeti. Kao i menstruacija, menopauza može varirati od žene do žene i može potrajati nekoliko godina.

U kojim slučajevima trebate da posjetite ljekara?

Foto: kreni zdravo

Treba da se obratite ginekologu za sljedeće slučajeve:

Ako niste započeli menstruaciju do 16. godine
Ako je menstruacija naglo prestala
Ako krvarite više dana nego inače
Ako prekomjerno krvarite
Ako iznenada postanete bolesni nakon upotrebe tampona
Ako krvarite između menstruacija (više od samo nekoliko kapi)
Ako imate nepodnošljive bolove tokom menstruacije

Izvor: verywellhealth.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *