fbpx
ZDRAVLJE

Sve što treba da znate o polipima na materici

Polipi na maternici su izrasline pričvršćene na unutrašnji zid materice, koji se proteže u šupljinu materice. Bujanje stanica endometrija dovodi do stvaranja polipa na materici, poznatog i kao endometrijski polip. Polipe na materici možemo podijeliti u dvije grupe: endocervikalni polipi i polipi endometrija.

Foto: krenizdravo.rtl

Endocervikalni polip je najčešće posljedica hroničnih upalnih procesa, nalazi se u materničnom vratu i duguljasta je izraslina s tankom peteljkom. Često se mogu naći i adenomiomi, fibroadenomi, polipozni adenokarcinom pa je prijeko potreban mikroskopski pregled kako bi se postavila ispravna dijagnoza.

Endometrijski polipi su prilično česti, najčešće nisu prave neoplazme, nego posljedica ograničenih žarišta hiperplazije. Polipi su najčešće benigni, iako neki mogu biti kancerogeni ili se pretvoriti u rak (prekancerozni polip).

Veličina polipa na materici može biti u rasponu od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Moguće je imati jedan ili više polipa na maternici. Oni obično ostaju tamo, ali povremeno, mogu skliznuti kroz otvor materice (cerviks) u rodnicu.

Foto: wpjax.com

Polipi na materici najčešće se javljaju kod žena u klimakteriju i menopauzi, iako su takođe prisutni i kod mlađih žena.

Simptomi polipa na materici

Simptomi polipa na materici uključuju:

Neke žene mogu doživjeti samo lakše ili oskudno krvarenje, ili čak biti bez simptoma. Cervikalni polipi su česti i bezopasni, ipak ako primijetite navedene simptome, odmah pođite kod doktora jer se slični simptomi javljaju kod raka grlića materice.

Foto: kreni zdravo

Nemojte rizikovati. Doktor će vas uputiti na ginekološki pregled rodnice i uzimanje cervikalnog brisa. Potražite ljekarsku pomoć ako imate:

  • Vaginalno krvarenje nakon menopauze
  • Krvarenje između menstruacija
  • Nepravilno menstrualno krvarenje.

Uzroci polipa na maternici

Iako tačan uzrok polipa na materici nije poznat, čini se da veliku ulogu imaju hormonalni faktori.

Polipi na materici su estrogenski osjetljivi, što znači da oni reagiraju na estrogen na isti način kao i sluznica materice – rastu kao odgovor na cirkulaciju estrogena.

Liječenje polipa na maternici

Foto: geeks-world.github.i

Mali polipi bez simptoma (asimptomatski) mogu se sami povući. Liječenje je nepotrebno, osim ako postoji rizik od raka materice.

U ostalim slučajevima, liječenje može uključivati nekoliko mogućnosti:

  • Ljekovi – određeni hormoski ljekovi, uključujući progestin i agoniste hormona koji izlučuje gonadotropin, mogu smanjiti polipe na materici i ublažiti simptome. No, uzimanje takvih ljekova je obično kratkoročno rješenje. Simptomi se obično ponavljaju nakon prestanka uzimanja ljekova.
  • Kiretaža – može biti korišćena kao laboratorijsko ispitivanje prilikom dijagnoze ili se ovim postupkom mogu ukloniti polipi. Doktor može obaviti kiretažu uz pomoć histeroskopa, koji mu omogućuje pregled materice prije i nakon postupka.
  • Hirurško uklanjanje (histeroskopija) – tokom ovog postupka, doktor koristi histeroskop kako bi pregledao unutrašnjost materice, identifikovao polipe i uklonio ih. Uklonjeni polipi mogu biti poslati u laboratoriju na mikroskopski pregled.
Foto: westlondongynaecologyclinic.co.uk/

Nakon histeroskopije kući odlazite isti dan. Histeroskopija se obično izvodi bez analgezije i anestezije, ali ako bude potrebno možete dobiti lokalni anestetik prije početka procedure. Zahvat se planira direktno nakon menstruacije.

Dva dana prije zahvata ne smijete stupati u polni odnos. Veče i jutro prije zahvata možete normalno jesti, ali nemojte jesti sat vremena prije zahvata. Neposredno prije zahvata obavlja se test na trudnoću. Ako osjećate jaku bol prilikom zahvata, obavezno to recite doktoru i zahvat će biti obustavljen. Cijeli zahvat u prosjeku traje između 15 i 30 minuta.

Dan nakon zahvata trebali biste se moći vratiti normalnim aktivnostima. Možete osjećati blagu bol ili grčeve slične menstrualnim bolovima. Ako se bol ne smiri ni uz pomoć analgetika, javite se u ambulantu. Iz rodnice možete krvariti 7-10 dana nakon zahvata. Normalno je imati obilniji iscjedak do 2 nedjelje nakon zahvata.

Šest najčešćih ginekoloških procedura i operacija

Polni odnos preporučuje se praktikovati nakon iduće menstruacije. Ako polip sadrži kancerogene stanice, vaš doktor će razgovarati sa vama o idućim koracima u procjeni i liječenju. Rijetko, polipi na materici mogu se ponoviti. U tom slučaju, možda će biti potrebno više tretmana.

Prirodno liječenje polipa

Foto: vitacost

Premda se radi o benignim izraslinama, najsigurnije ih je liječiti kod ginekologa. Donosimo vam tri prirodna recepta za uklanjanje polipa na materici.

  1. Prirodan lijek za liječenje polipa na materici je mješavina meda i čuvarkuće . Potrebno je samljeti 300 grama listova čuvarkuče i pomiješati s 500 grama meda. Smjesu ostavite nedjelju dana da odstoji u frižideru. Svako jutro nakon toga uzimajte kašičicu smjese prije doručka.
  2. Pomiješajte 3 kašike šipka i koprive s dvije kašike brusnice. Sve to prelijte sa dva i po decilitra kipuće vode i poklopite. Nakon dva sata procijedite i konzumirajte u malim gutljajima. Poželjno je konzumirati tri šoljice čaja dnevno. Nakon 21 dana terapija se prekida.
  3. Kašiku žutike prelijte s dva decilitra vruće vode i poklopite. Nakon 15 minuta dobro procijedite napitak. Kanadska žutika koristi se za ispiranje vagine svako veče sve dok ne dođe do potpunog oporavka.

Ako imate prirodni recept za uklanjanje polipa ili ipak nešto drugačije iskustvo s polipima – pišite nam u komentarima.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *