fbpx
MENSTRUACIJA

Šta treba da znate o neredovnim ciklusima

Normalna dužina menstrualnog ciklusa žene je 28 dana, ali to varira od pojedinaca. Neredovna menstruacija je kada je ciklus duži od 35 dana ili ako trajanje varira.

Cikus, odnosno menstruacija je dio menstrualnog ciklusa u kojoj se proliva endometrijum, koji je sluznica materice. Ona se pojavljuje kao krvarenje iz materice koje se oslobađa iz vagine.

Foto: puls.ng

Ciklusi obično počinju tokom puberteta, u dobi između 10. i 16. godine, a nastavljaju se do menopauze, kada žena ima od 45 do 55 godina.

Neredovni ciklusi, koji se takođe nazivaju oligomenoreja, mogu se pojaviti ako dođe do promjene metode kontracepcije, neravnoteže hormona, hormonskih promjena tokom vremena menopauze i vježbi izdržljivosti.

Liječenje neredovnih ciklusa tokom puberteta i oko menopauze obično nije neophodno, ali ako se tokom reproduktivnih godina pojave neredovni ciklusi, možda će biti neophodno savjetovanje ljekara.

Simptomi

Foto: Marie Clarie

Menstrualni ciklus traje oko 28 dana, ali može varirati od 24 do 35 dana, u zavisnosti od osobe.

Većina žena ima između 11 i 13 menstruacija svake godine. Krvarenje obično traje oko 5 dana, ali to takođe može varirati, od 2 do 7 dana.

Zašto mi menstruacija kasni?

Kada menstruacija prvi put počne, može proći i do dvije godine da se uspostavi pravilan ciklus. Nakon puberteta, kod većine žena menstruacija je redovna. Dužina vremena između svakog ciklusa je slična.

Međutim, kod nekih žena vrijeme između menstruacija i količina prolivene krvi značajno se razlikuju. To je poznato kao neredovna menstruacija.

Glavni simptom nepravilne menstruacije je kada je ciklus duži od 35 dana ili ako varira u dužini.

Ako postoje promjene u protoku krvi ili ako se pojave krvni ugrušci prečnika preko 2,5 centimetara, to se takođe smatra neregularnim.

Uzroci

Brojni faktori povećavaju mogućnost nepravilnih menstruacija. Većina se odnosi na proizvodnju hormona. Dva hormona koja utiču na menstruaciju su estrogen i progesteron. Ovo su hormoni koji regulišu ciklus.

Hormonski uticaji

Promjene u životnom ciklusu koje utiču na hormonalnu ravnotežu uključuju pubertet, menopauzu, trudnoću i porođaj i dojenje.

Foto: rawpixel.com from Pexels

Tokom puberteta tijelo pretrpi velike promjene. Može proći nekoliko godina da estrogen i progesteron dostignu ravnotežu, a neredovni ciklusi su uobičajeni u ovom trenutku.

Prije menopauze, žene često imaju neredovne menstruacije, a količina prolivene krvi može varirati. Menopauza nastaje kada je prošlo 12 mjeseci od ženine poslednje menstruacije. Nakon menopauze, žena više neće imati menstruaciju.

Ovo su prvi simptomi menopauze

Tokom trudnoće menstruacija prestaje i većina žena nema menstruaciju dok doji.

Kontraceptivna sredstva mogu da izazovu nepravilno krvarenje. Intrauterusni uređaj (IUD) može prouzrokovati obilno krvarenje, dok kontracepcijska pilula može izazvati krvave mrlje između ciklusa.

Kada žena prvi put koristi kontracepcijske tablete, može doći do malih krvarenja koja su uglavnom kraća i lakša od uobičajenih ciklusa. Obično nestaju nakon nekoliko mjeseci.

Ostale promjene koje su povezane sa nepravilnim ciklusima uključuju:

  • ekstremno mršavljenje
  • ekstremno debljanje
  • emocionalni stres
  • poremećaji ishrane, poput anoreksije ili bulimije
  • vježbe izdržljivosti, na primjer, trčanje maratona.

Niz poremećaja je takođe povezan sa propuštenom ili nepravilnom menstruacijom.

Kućni ljekovi

Foto: vitex

Održavanje zdravog načina života može pomoći u smanjenju rizika od nekih uzroka neredovnih menstruacija.

Ovo uključuje:

  • redovno vježbanje za održavanje zdrave težine i smanjenja stresa
  • praktikovanje zdrave ishrane

Neki biljni ljekovi, kao što su crna kopriva, konopljika, korijen slatkog luka i kurkuma, pomažu, ali istraživanja nisu potvrdila njihovu efikasnost i mogu imati štetne efekte. Bolje je prvo razgovarati sa ljekarom.

Liječenje

Liječenje, ako je potrebno, zavisiće od uzroka.

Pubertet i menopauza: Neredovni ciklusi koji se javljaju tokom puberteta ili kako se žena približava menopauzi, obično ne trebaju liječenje.

Kontrola rađanja: Ako je neredovno krvarenje posledica kontracepcije, a traje nekoliko mjeseci, žena bi trebalo da razgovara sa zdravstvenim radnikom o drugim opcijama.

PCOS i gojaznost: U slučajevima sindroma policističkih jajnika (PCOS-a), prekomJerna težina ili gubitak gojaznosti mogu pomoći u stabilizaciji menstruacije. Manja težina znači da tIJelo ne treba da proizvodi toliko inzulina. To dovodi do nižeg nivoa testosterona i veće šanse za ovulaciju.

Problemi sa štitnom žlijezdom: Vjerovatno će biti propisano liječenje za osnovni problem. Ovo može da uključuje ljekove, terapiju radioaktivnim jodom ili operativne zahvate.

Stres i poremećaji ishrane: Psihološka terapija može pomoći ako su emocionalni stres, poremećaj ishrane ili nagli gubitak težine pokrenuli neredovne cikluse. To može uključivati tehnike opuštanja, upravljanje stresom i razgovor sa terapeutom.

Ljekovi

Foto: Unsplash

Ljekar može da propiše metformin, oralni lijek za snižavanje insulina za dijabetes tipa 2, koji može pomoći u osiguravanju ovulacije i redovnim ciklusima.

Kontrolna pilula sa niskom dozom koja sadrži kombinaciju estrogena i progesterona može pomoći. Ovo će smanjiti proizvodnju androgena i pomoći će da se ispravi abnormalno krvarenje.

Alternativno, uzimanje progesterona tokom 10 do 14 dana svakog meseca vjerovatno će regulisati cikluse.

Komplikacije

Neredovni ciklusi ponekad mogu ukazivati na zdravstvene probleme, a neki od njih mogu dovesti do daljih problema, kao što su problemi s plodnošću.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je stanje kod kojeg se u jajnicima razvija niz malih vrećica ispunjenih tečnošću poznatih kao ciste.

Foto: getty images

Žena sa PCOS-om ne ovulira i ne otpušta jaje svakog mjeseca. Simptomi uključuju neredovne ili nepostojeće cikluse, gojaznost, akne i višak rasta kose.

Žene sa PCOS-om imaju neobično visok nivo muškog polnog hormona, androgena ili testosterona.

Prema podacima Kancelarije za zdravlje žena pri Ministarstvu zdravlja i ljudskih usluga Sjedinjenih Država, PCOS pogađa između 10 i 20 procenata žena reproduktivnog doba, odnosno do 5 miliona Amerikanaca. Djevojkama čak i od 11 godina dijagnosticiran je PCOS.

Poremećaj štitne žlijezde može izazvati neredovne cikluse. Štitna žlijezda proizvodi hormone koji utiču na metabolizam tijela.

Rak grlića materice, ili rak materice, u rijetkim slučajevima može izazvati krvarenje između ciklusa ili tokom polnog odnosa.

Endometrioza je stanje u kome ćelije koje se obično nalaze u materici, a koje se nazivaju ćelije endometrija, rastu izvan nje. Drugim riječima, obloga unutrašnjosti materice nalazi se izvan nje.

Endometrijalne ćelije su ćelije koje se tokom mjeseca menstruacije odbacuju, pa će endometrioza najverovatnije pogoditi žene tokom porođajnih godina.

Ćelijski rast koji je uključen u endometriozu nije kancerogen. Možda nema simptoma, ali može biti bolan, i može dovesti do drugih problema. Ako se oslobođena krv zaglavi u okolnom tkivu, može oštetiti tkivo, uzrokujući jake bolove, neredovne cikluse i neplodnost.

Pelvična upalna bolest (PID) je infekcija ženskog reproduktivnog sistema. Među ženama je, pored AIDS-a, najčešća i ozbiljnija komplikacija seksualno prenosivih infekcija (SPI).

Ako se rano otkrije, može se liječiti antibioticima, ali ako se raširi, može oštetiti jajovode i maternicu, što rezultira hroničnom ili dugoročnom boli. Mnogo je simptoma, uključujući krvarenje između ciklusa i posle seksa.

Trudnoća

Foto: today’s parent

Neredovni ciklusi mogu ukazivati na problem sa plodnošću, ali to nije uvijek tako. Može doći do ovulacije, čak i dok je menstruacija neredovna.

Evo nekoliko stvari koje možete da uradite da biste pratili ovulaciju:

  • Označite menstruacije u kalendaru i potražite obrasce.
  • Provjerite promjene na sluznici grlića materice. Kako se ovulacija približi, sluz će biti obilnija, klizava, bistra i rastezljivija.
  • Uzimajte temperaturu svaki dan i zabilježite kada je pala. Ovo može značiti da dolazi do ovulacije.
    Ako su neredovni ciklusi povezani sa problemima plodnosti, ovi zapisi će pomoći ljekaru da postavi dijagnozu.

Svi koji su zabrinuti zbog neredovne menstruacije treba da potraže ljekarsku pomoć.

Pročitajte još i 14 mogućih razloga zašto vam je menstruacija neredovna

Izvor: medicalnewstoday.com

2 thoughts on “Šta treba da znate o neredovnim ciklusima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *