fbpx
MENSTRUACIJA

Faze menstrualnog ciklusa utiču na vaše raspoloženje, a evo šta vi možete da uradite povodom toga

Drage dame, sigurno ste dosad primijetile da se ponekad osjećate apsolutno nezaustavljivo, imate energije za obavljanje svih poslova pa čak i dodatnih dužnosti, sve što želite je da se krećete i uživate u životu. A ponekad biste željele da ostanete u krevetu čitav dan i muka vam je od same pomisli na razgovor sa ljudima.

Vjerojatno ste primijetile da biste najradije ostale u toplom, udobnom krevetu nekoliko dana prije menstruacije i tokom menstruacije. Moguće je da ne uživate u ovim danima, te da biste ih željele preskočiti. Možda ih ignorišete i pokušavate ostati u toku sa svojim brzim životnim stilom uz beskrajne šoljice kafe i pokoju tabletu protiv bolova.

Foto: BBC

Međutim, kao i faza nezaustavljivosti, faza odmora je sasvim normalna. Nažalost, današnji svijet potpuno ignoriše činjenicu da se priroda, pa tako i mi, kreće u ciklusima.

Godišnja doba su izvrstan primjer važnosti izmjene ciklusa – bez zimskog odmora, ne bismo imali proljeće. Kao što se u prirodi mijenjaju četiri godišnja doba, u tijelu se takođe izmjenjuju četiri faze: folikularna faza, ovulacija, luteinska faza i menstruacija.

Sve detalje o ovim fazama, možete pročitati u detaljnom vodiču kroz menstrualni ciklus.

Svaka od ovih faza ističe posebne vještine u vama, te ako uskladite životni stil sa menstrualnim ciklusom, moguće je potpuno iskoristiti darove svake od ovih faza.

Žene koje, iz bilo kojih razloga, ne prolaze kroz uobičajeni menstrualni ciklus (ovo treba da znate o neredovnim ciklusima), mogu se orijentisati prema mjesecu – prvi dan menstruacije je mladi mjesec, ovulacija je puni mjesec. Istraživanja pokazuju da i menstrualni ciklus velikog broja žena prati mjesečeve mijene.

1. Faza: Menstruacija, dan 1. – 7.

Menstrualnu fazu je najlakše prepoznati; ona započinje krvarenjem. Menstruacijom odbacujemo funkcionalni sloj endometrija i neoplođeno jajašce.

Via Giphy

Zdrava menstruacija obično traje 3 do 7 dana, u početku je krvarenje jače te se kasnije smanjuje. Nivo estrogena i progesterona naglo pada.
Tokom menstruacije, kao što vaše tijelo odbacuje ono što mu više ne služi, najbolje je vrijeme i za vas da odbacite sve što vam više nema svrhu.
Menstruacija je idealno vrijeme za regeneraciju i odmor.

U ovoj fazi su nivoi energije najniži, što vam omogućava fokusiranje na unutrašnji svijet – čemu prirodno i težite.

Tokom menstruacije je intuicija najsnažnija. Tada najlakše osjećate šta je pravi izbor za vas te sa lakoćom otpuštate sve što osjećate da vam više ne služi. Zato je menstruacija najbolje vrijeme za procjenu trenutne životne situacije. Uzmite dnevnik i zapišite sve što mislite o proteklom mjesecu; što ste postigli u poređenju sa planovima koje ste imali, koji su bili najvažniji trenuci, kako biste ocijenili prethodni mjesec, šta se treba promijeniti.

Ženama je obično puno lakše opuštiti se u ovoj fazi, što je čini idealnom za meditaciju, a zbog pojačane intuicije i veze s podsviješću, ova faza je idealna i za vizualizaciju dugoročnih ciljeva.

Ako je moguće, najbolje bi bilo da prvi dan svoje menstruacije odvojite za sebe – barem nekoliko sati. Uživajte u meditaciji, vrućem čaju, udobnoj odjeći, laganoj muzici, svijećama, pisanju dnevnika, zamišljanju ostvarivanja svojih snova.

Foto: elitedaily.com

Što se ishrane tiče, menstruacija je najbolje vrijeme za uživanje u vrućim čajevima, supama i varivima. Topla hrana najviše godi vašem tijelu tokom menstruacije, kao što ste vjerojatno primijetile.

Fokusirajte se na: voće i povrće, kompleksne, kvalitetne ugljikohidrate i proteine, hranu bogatu B vitaminima, cinkom, magnezijum, gvožđem i antioksidantima. Ne zaboravite kvalitetne masne kiseline poput ribe i maslinovog ulja.

Izbjegavajte naporno vježbanje, ovo je najbolje vrijeme za jogu, rastezanje i lagane šetnje u prirodi.

2. Faza: Folikularna faza, dan 7. – 14.

Folikularna faza je većini žena najdraža jer se najbolje uklapa u brzi životni stil koji ignorše prirodne cikluse. Nivoi energije su najviši, osjećate se spremne osvojiti svijet. Otvorene ste za nove početke, učenje, izazovne zadatke.

Foto: unsplash

U ovoj fazi je najbolje odmah krenuti u akciju! Sve ono o čemu ste razmišljale i maštale u menstrualnoj fazi – sada je vrijeme za planiranje i akciju. Isplanirajte čitav mjesec, napravite strategiju za sve što trebate obaviti i bacite se u akciju.

Najbolje bi bilo započeti nekoliko projekata, da biste uvijek imali neki zadatak pred sobom – čekanje i nerad u ovoj fazi dovode do frustracije.
Folikularna faza je takođe idealna za donošenje odluka te za usvajanje novih vještina i navika.

Racionalno i logičko razmišljanje je vaša jača strana u folikularnoj fazi – iskoristite to.

U folikularnoj fazi vaše tijelo može tolerisati najveći izbor hrane. S obzirom na to da je sada idealno vrijeme za usvajanje novih navika, potrudite se uvesti i nove prehrambene navike koje njeguju vaše tijelo.

Najbolje vježbe u ovoj fazi jestu – sve nove, izazovne i uzbudljive! Započnite novu rutinu treninga, dobre ideje su dizanje tegova i HIIT trening. Sve što pomjera vaše granice izdržljivosti i snage dolazi u obzir.

3. Faza: Ovulacija, dan 14. – 20.

Foto: healthline

Ovulacija je faza u kojoj je jajašce koje se razvijalo u folikularnoj fazi spremno za oplodnju. Nivo hormona je najviši, cijelo tijelo je spremno za oplodnju.

Logično, ovo je najbolje doba za komunikaciju i važne razgovore. Ako ste željele pitati šefa za povišicu, sada je pravo vrijeme! Ne samo da ste sada izvrsne u komuniciranju svojih ideja i želja, već sigurno imate potvrdu svojih sposobnosti zbog svega što ste postigle u folikularnoj fazi.

Smirene ste, samopouzdanje vam je na najvišem nivou – zračite i svjesne ste toga. Imate osjećaj kao da biste sve mogle zavrtjeti oko malog prsta, što je vjerojatno i istina. Osjećate se najsretnije, ispunjene ste, uživate u društvu i uživate se brinuti za sve oko vas.

Ovulacija je najbolje vrijeme za izraziti se; bilo u razgovoru, pisanju ili umjetnosti.

Sve što treba da znate o ovulaciji

Foto: rawpixel.com from Pexels

Ova faza je takođe idealna za timske projekte, zbog vaših izvrsnih komunikacijskih sposobnosti i prirodno izražene empatije.

Hrana koja će vas najbolje podupirati u ovoj fazi su: laganiji ugljikohidrati poput kvinoje i amarantha, svježe povrće i voće, sočiva, bademi, tamna čokolada i riba.

Što se vježbanja tiče, u ovoj fazi jednostavno nastavite sa svim aktivnostima iz folikularne faze – vaši nivoi energije će vas definitivno podržati.

4. Faza: Lutealna faza, dan 20. – 28.

Da, ovo je omražena faza uobičajeno popraćena PMS-om. Međutim, PMS nije sasvim prirodna pojava, najčešće se javlja kad sebi oduzmete ono što tijelo traži; usporavanje ritma. PMS se javlja kad ne poštujete i ignorišete cikličku prirodu tijela. Ako ignorišete šapat, tijelo postaje glasnije.

Foto: liveuttarpradesh

Postoji više od 100 različitih simptoma PMS-a; važnije je kada se simptomi javljaju nego sami simptomi. Činioci koji utiču na razvijanje PMS-a su: nezdrava ishrana puna rafiniranih ugljikohidrata, mliječnih proizvoda i kofeina, niski nivoi vitamina C, E, selena i magnezijuma te nedostatak vježbanja. Osim ovih, na razvitak PMS-a utiču i emotivni činioci.

Nivo energije u lutealnoj fazi opada, nekih dana doživljavate izlive energije, dok se sljedećeg dana osjećate izmoreno. Tijelo traži više sna i odmora, manje akcije. Počinjete se fokusirati na sebe i otpuštati ono što vam više ne služi. Žene često primijete da u lutealnoj fazi imaju poriv za izbacivanjem stare odjeće, za preuređenje doma i čišćenje – što je takođe dio otpuštanja svega što vam više ne služi.

Lutealna faza je najbolje vrijeme za završavanje projekata. Lakše primjećujete detalje, pa ste odlične u identifikovanju problema i specifičnih rješenja. Takođe, kreativne ste te vam na pamet padaju izvrsne, originalne ideje.

Via Giphy

Ova faza je idealno vrijeme za zauzimanje za sebe i zahtijevanje poštovanja. Postavite granice i recite što mislite. Međutim, lutealna faza je okarakterizirana i tendencijom za preuveličavanje, što može voditi do toga da postanete previše kritični, osuđujete druge i bespotrebno se zatrpate negativnim emocijama.

Primijetite sve emocije koje dolaze, ali ostavite njihovu obradu i sve interpretacije za vrijeme menstruacije, kada ste smireniji.

U lutealnoj fazi uživajte u hrani bogatoj magnezijum poput tamne čokolade i tamnozelenog povrća, konzumirajte hranu bogatu B vitaminima, kalcijumom i hranu bogatu vlaknima.

Jeste li se pitali zašto vam se jede baš čokolada kada ste u PMS-u? Evo odgovora

Vježbanje organizujte prema nivoima energije; nekih dana ćete željeti da trčite ili dižete tegove, a nekih dana će vam više odgovarati šetnja u prirodi i joga. Prilagodite se potrebama svog tijela.

Naravno, nemoguće je očekivati da ćete u potpunosti uspjeti uskladiti svaki aspekt svog života s menstrualnim ciklusom. Međutim, uz ove smjernice možete početi razumijevati i njegovati svoje tijelo i um, u svakoj fazi svog ciklusa. Važno je poštovati svoju ženstvenost i znati kako je najbolje iskoristiti – to je jedan od načina na koji možete same sebi iskazati ljubav.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

One thought on “Faze menstrualnog ciklusa utiču na vaše raspoloženje, a evo šta vi možete da uradite povodom toga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *