fbpx
MENSTRUACIJATRUDNOĆA

Ovo su razlike između simptoma PMS-a i trudnoće

Predmenstrualni sindrom (PMS) je grupa simptoma vezanih za menstrualni ciklus. Obično se simptomi PMS javljaju jednu do dvije nedjelje  prije samog ciklusa. Obično prestaju nakon početka menstruacije.

Simptomi PMS-a mogu biti veoma slični simptomima rane trudnoće. Čitajte dalje da biste naučili kako da primjetite razliku. Ali zapamtite, ove razlike su suptilne i variraju od žene do žene.

1. Bol u grudima

PMS: Tokom PMS-a, oticanje dojki i osjetljivost na dojke se mogu pojaviti u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Osjetljivost se kreće od blage do teške i obično je najteža neposredno prije vašeg ciklusa. Žene u porodiljskim godinama imaju teže simptome.

Foto: Unsplash

Tkivo dojke može biti neravno i gusto na dodir, naročito u spoljnim oblastima. Možda imate osjećaj punine dojke uz osjetljivost i teški, tupi bol. Bol se često poboljšava tokom menstruacije ili odmah nakon nje, kako se smanjuje nivo progesterona.

Trudnoća: Vaše dojke tokom rane trudnoće mogu biti bolne, osjetljive na dodir. One se takođe mogu osjećati puno punije i teže. Ova osjetljivost i otekline se obično dešavaju jednu do dvije nedjelje nakon što začnete, i može trajati neko vrijeme dok se nivoi progesterona povećavaju zbog vaše trudnoće.

2. Krvarenje

PMS: Obično nećete imati krvarenje ukoliko je PMS. Kada imate ciklus, protok je primjetno teži i može trajati do nedjelju dana.

Trudnoća: za neke je jedan od prvih znakova trudnoće lagano vaginalno krvarenje ili mrljanje koje je obično ružičasto ili tamno smeđe. Ovo se obično dešava 10 do 14 dana nakon začeća i obično nije dovoljno da popuni uloške ili tampone. Ovo lagano krvarenje obično traje dan ili dva, tako da je manje od normalnog ciklusa.

3. Promjene raspoloženja

Photo by Larm Rmah on Unsplash

PMS: Možete biti razdražljivi i osjećati se malo mrzovoljno tokom PMS-a. Može se dogoditi da imate i napade plača i da se osjećate anksiozno. Ovi simptomi obično nestaju nakon početka ciklusa.

Vježbanje i dovoljno sna mogu vam pomoći da se riješite lošeg raspoloženja izazvanog PMS-om. Međutim, ako se osjećate tužno, preplavljeno, beznadežno, ili vam nedostaje energije dvije nedjelje ili više, možete biti depresivni. Obavezno razgovarajte sa svojim ljekarom.

Trudnoća: Ako ste trudni, možete imati promjene raspoloženja koje traju dok se ne porodite. Vjerovatnije je da ćete biti emotivni tokom trudnoće. Možda ćete biti ekstatični i uzbuđeni, radujete se novom članu vaše porodice. Možda ćete imati i trenutke tuge i plača.

Kao i kod PMS, ovi poslednji simptomi mogu ukazivati i na depresiju. Ako ste zabrinuti za svoje simptome i mislite da ste depresivni, obavezno razgovarajte sa svojim ljekarom. Depresija tokom trudnoće je česta pojava i može se – i treba – liječiti.

Ovo-su-znakovi-trudnoce-u-drugoj-nedjelji

4. Umor

Foto: medicalnewstoday

PMS: Umor ili iscrpljenost su česti tokom PMS-a, kao što je problem sa spavanjem. Ovi simptomi treba da nestanu kada počne ciklus. Radeći neke vježbe možete poboljšati san i smanjiti umor.

Trudnoća: Dok ste trudni, povišeni nivo hormona progesterona može da vas umori. Zamor može biti izraženiji tokom prvog tromjesečja, ali može trajati i tokom vaše trudnoće. Da biste pomogli svom tijelu da se nosi, budite sigurni da dobro jedete i imate dovoljno sna.

5. Mučnina

PMS: Ne treba očekivati mučninu ili povraćanje ako vam menstruacija kasni, ali neki simptomi probavnog poremećaja poput mučnine mogu da prate simptome PMS-a.

Trudnoća: Jutarnja mučnina je jedan od najklasičnijih i najjasnijih znakova trudnoće. Napadi mučnine često počinju mjesec dana nakon trudnoće. Povraćanje može ili ne mora pratiti mučninu. Uprkos imenu, jutarnje mučnine se mogu javiti u bilo koje doba dana. Međutim, nisu sve žene iskusile jutarnje mučnine.

6. Žudnja za hranom i averzije

Foto: Daria Shevtsova from Pexels

PMS: Kada ste u PMS-u, vjerovatno ste primjetitli da se vaše navike u ishrani mijenjaju. Možete tražiti čokoladu, ugljene hidrate, šećere, slatkiše ili slanu hranu. Ili možda imate jači apetit. Te žudnje se ne dešavaju u istoj mjeri kada ste trudni.

Trudnoća: Možete imati vrlo specifične žudnje, a ujedno biti potpuno nezainteresovani za drugu hranu. Takođe možete imati averziju prema određenim mirisima i ukusima, čak i onima koje ste nekada voljeli. Ovi efekti mogu trajati tokom čitave trudnoće.

Takođe možete imati pika poremećaj, u kojoj prinudno jedete stvari koje nemaju hranljivu vrijednost, kao što su led, prljavština, osušene pahuljice boje ili komadići metala. Ako imate želju za neprehrambenim proizvodima, odmah se obratite svom ljekaru.

7. Grčevi

PMS: Ako imate PMS, može doći do dismenoreje, koja se sastoji od grčeva koji se javljaju 24 do 48 sati prije ciklusa. Bol će se vjerovatno smanjiti tokom prvog dana ciklusa i na kraju će nestati do kraja vašeg toka.

Menstrualni grčevi se često smanjuju nakon prve trudnoće ili starosti. Neke žene će imati više grčeva dok počinju da ulaze u menopauzu.

Trudnoća: Rano u trudnoći može doći do blagih ili laganih grčeva. Ovi grčevi će se vjerovatno osjećati kao lagani grčevi koje dobijate tokom ciklusa, ali oni će biti u donjem stomaku ili donjem dijelu leđa.

Ako imate istoriju gubitka trudnoće, ne zanemarite ove simptome. Odmarajte. Ako se ne povuku, razgovarajte sa svojim ljekarom. Grčeve možete imati nedeljama do nekoliko mjeseci kada ste trudni. Ako znate da ste trudni i ako vam ovi grčevi prate bilo kakvo krvarenje ili vodeni iscjedak, odmah se obratite ljekaru.

Ovdje možete pronaći još razlika-izmedu-pms-a-i-trudnoce

Zapamtiti

Foto: shutterstock

Važno je znati uzrok vaših simptoma. Ako ste trudni, što prije saznate, prije ćete dobiti pravu brigu. Najbolji način da se utvrdi razlika između simptoma PMS-a i rane trudnoće je da se napravi test na trudnoću.

Takođe može biti korisno da pratite svoje simptome, tako da primjetite kada postoji promjena u vašem tipičnom obrascu. Ako imate pitanja ili zabrinutosti u vezi sa bilo kojim od vaših simptoma, obavezno se obratite svom ljekaru.

Izvor: healthline.com

One thought on “Ovo su razlike između simptoma PMS-a i trudnoće

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *