fbpx
SEKS

Da li će povrijediti bebu? Plus 9 dodatnih pitanja o sigurnom seksu u trudnoći

Sve dok vam je ugodno, nastavite!

Ako imate seks, hoće li vaše rastuće dijete moći da prisluškuje do trećeg tromjesječja?

Pa, naravno. Ali dobra vijest? Svi zvukovi su prigušeni i beba ne može razumjeti prljave razgovore ni na jednom jeziku.

Foto: Jonathan Borba from Pexels

Onda opet, šta ako ne želite da imate seks? To je normalno. To bi moglo biti bilo šta, od vaših hormona do navikavanja na vaše novo tijelo.

„Tipično je drugo tromjesečje zlatna tačka“, kaže Holly Richmond, klinička seksualna terapeutkinja i licencirana bračna i porodična terapeutkinja. Najgora jutarnja mučnina (ako ste bili blagoslovljeni bilo kojom) je gotova i tek se privikavate na svoje obline. U trećem tromjesečju, rastući trbuh može početi seks da čini nespretnijim.

Ali tu je osnova svega što ćete naučiti kada je u pitanju seks u trudnoći: Sav seks je dobar seks sve dok je ugodan i sporazuman, kaže Richmond.

Tokom trudnoće možete se osjetiti bilo kako, od erotskog do senzualnog ili daleko od toga da biste željeli imati seks. Ali ne upadajte u zamku razmišljanja kako nije moguće biti trudna i seksualno aktivna.

U stvari, naučite tačno šta znači seks u trudnoći, od toga kakav je osećaj do toga kako utiče na bebu.

Koliko je bezbijedan seks u trudnoći?

Foto: Jonathan Borba from Pexels

Ako vaš ljekar ili babica nemaju stroge, specifične razloge zbog kojih nemate seks, on je apsolutno bezbjedan – za vas, vašeg partnera i bebu u razvoju. (Ako vaš ljekar ili babica jednostavno kažu “seks”, ne plašite se da razjasnite da li to znači samo penetraciju ili svu seksualnu stimulaciju.)

Upravo sada uživajte u spoznaji da seks u trudnoći nije samo siguran. On je vjerovatno i dobar za vas.

Žene koje tokom trudnoće imaju orgazam imaju koristi od umirujućih hormona i povećanog kardiovaskularnog protoka krvi, a te pogodnosti prenose se na bebu, napominje Aleece Fosnight, asistentkinja ljekara i seksualna savjetnica za urologiju, žensko zdravlje i seksualnu medicinu.

Sada kada znate da je to sigurno i zdravo – pa kakav je osećaj?

Zbog hormona, neki mogu osjećati da im je vagina manje “zategnuta”. Kombinacija faktora može to da uzrokuje, poput povećane lubrikacije i promjene hormona.

Drugi možda smatraju da su mišići karličnog dna previše zategnuti (jer genitalije takođe mogu postati osjetljivije), zbog čega je penetrativni seks potpuno neugodan.

Za ovo, Fosnight preporučuje da odvojite više vremena za zagrijevanje sa predigrom ili ljubljenjem prije nego što krenete. Takođe biste mogli da se uključite u pažljiv seks i uopšte preskočite penetraciju.

Kada potražiti ljekara Ako je nelagodnost karlice stalno prisutna, provjerite kod vašeg ljekara i zatražite uputnicu kod stručnjaka za karlično dno. Fosnight napominje da neki davaoci usluga mogu umanjiti problem kao rezultat trudnoće, ali ona nas podsjeća: „Ako vam nešto ne prija, ne pretpostavljajte da je to normalno za trudnoću.“

Ne bojte se dobiti drugo mišljenje.

Takođe možete da doživite lakše orgazme

Foto: Ignacio Campo on Unsplash

Stephanie Buehler autorka je „Savjetovanja za parove prije, za vrijeme i poslije trudnoće: pitanja seksualnosti i intimnosti.“ Takođe je psiholog i sertifikovani seksualni terapeut.

Ona napominje, „Neke žene mogu [čak] doživjeti orgazam prvi put tokom trudnoće zbog protoka krvi i hormona.“

Zvuči nevjerovatno.

Ali to nije cijela slika. Tokom trudnoće tijelo se mijenja i svaki dan, nedjelja i mjesec mogu djelovati drugačije od poslednjih.

Vaše genitalije su možda mnogo osjetljivije

Zbog hormonalnih promjena, neke žene smatraju da su njihovi seksualni apetiti povećani. Jednostavno ne mogu dobiti dovoljno seksa. Šta stimuliše tu potrebu?

Fosnight pripisuje to povećanom protoku krvi za 50 odsto koji se dešava tokom trudnoće. Ta krv takođe ide u vulvu, vaginu, klitoris i karlicu, prožimajući tkiva. U zavisnosti od osobe, možete se osjećati ugodno, iritantno ili negdje između.

„Muškarci mogu reći da osjećaju više punoće u vagini, već tokom prvog tromjesečja,“ kaže Fosnight.

Možda ćete se osjećati malo dodatno vlažno

A ako se osjećate malo dodatno mokro – pa, jeste.

Uobičajeno je da se pojavljuju pojačane sekrecije i više podmazivanja, uglavnom za borbu protiv bakterija (i bakterijske infekcije). Prema Fosnight-u, više niste poput obične pećnice za samočišćenje. „Vi ste dodatna pećnica za samo čišćenje“, kaže ona.

I ostatak tijela je možda osjetljiviji

U pripremi za proizvodnju mlijeka oblik i veličina grudi se mogu mijenjati i povećati do veličine jedne ili dvije šolje.

Seksi vrijeme za trudne roditelje: pitanja i odgovori

1. Da li će penetracija naštetiti trudnoći?

Jednostavno rečeno, ne.

Foto: Andrea Bertozzini on Unsplash

„Za vrijeme penetracije, materica se može malo pomjeriti i vi to osjetite“, kaže Fosnight. „Ljudi su se uplašili da se sa bebom nešto događa.“ U stvari, materica je tokom trudnoće samo pokretnija. Neka vrsta mobilne kućice.

„Beba je super zaštićena i ima svoj sistem filtera koji je zaista selektivan u pogledu onoga što ulazi i dolazi“, napominje Fosnight. “Osim ako niste dobili upute da odmarate karlicu, seks je u redu.”

Mirovanje karlice može se propisati kod problema kao što su nesposobni grlić maternice ili previjanje placente.

Međutim, jedno istraživanje pokazalo je da oko 80 odsto muškaraca brine zbog „povrede djeteta“. Ako je potrebno, povedite partnera sa sobom na sljedeći sastanak sa ginekologom, kaže Richmond. Oni mogu čuti uvjerenje stručnjaka da njihov penis ne dodiruje bebu.

2. Hoće li seks u trudnoći izazvati pobačaj?

Seks neće uzrokovati pobačaj. Pobačaji su često rezultat fetusa koji se ne razvija normalno. Studija iz 2011. godine takođe je zaključila da seks ne izaziva rani porođaj u trudnoći niskog rizika.

U stvari, seks može čak pomoći porođaju. “Neki parovi seksaju se dok se žena ne porodi”, kaže Buehler. “Osim ako nema medicinskih razloga ili je jedan ili oba partnera nezainteresovan, parovi mogu raditi kako žele.”

Međutim, ako imate seks sa novim ili višestrukim partnerima, nosite kondom dok niste sigurni u njihov PPB status. Seksualno prenosive infekcije mogu rezultirati potencijalnim karličnim upalnim bolestima, što može dovesti do ranih porođaja, pobačaja i drugih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

3. Da li bi krvarenje posle seksa trebalo da brine?

„Uvijek je najbolje razgovarati sa ljekarom u vezi bilo kakvih nedoumica“, kaže Buehler. Ali nemojte odmah da paničite.

Foto: Charles 🇵🇭 on Unsplash

Zbog promjene trudnoće, grlić materice je osjetljiv i može vas lako iritirati, što dovodi do krvarenja. Primjećićete mrlje nakon seksa, kada se obrišete, a moguće i sljedećeg dana.

Kada posjetiti doktora Krvarenje ne bi trebalo da dolazi i odlazi, naročito tokom dana ili nedelja. Ako se to dogodi, to može biti znak previjanja placente. Ako imate bilo kakve druge simptome, poput oštrih talasa bola, rektalnog pritiska ili nekonsistentnog krvarenja, to bi mogla biti ektopična trudnoća. Seks ne uzrokuje to.

Razgovarajte sa svojim davateljem zdravstvene zaštite za ideje kako da smanjite bilo kakvu iritaciju (kao što je kontrola dubine prodora) ako ne uživate u vožnji anksioznosti.

4. Da li je normalno da seks boli tokom trudnoće?

Osjetljive grudi i bradavice mogu biti seksi. Ali za neke osobe osjetljivost može interakcije učiniti bolnim.

„Protok krvi i hormoni takođe mogu učiniti klitoris veoma osjetljivim“, kaže Buehler. Problemi sa karličnim dnom mogu biti izazov.

Ako ste u iskušenju da „prebrodite“ takve trenutke? Nemojte, kaže Buehler. Seks se ne bi trebao osećati kao maraton ili sport izdržljivosti.

„Seks nikada ne bi trebalo da škodi, i najbolje je otvoreno razgovarati“, kaže ona. „Postoji puno načina za intimnost. Parovi moraju da pronađu one koji funkcionišu tokom trudnoće. ”

5. Da li je normalno imati orgazmičke snove noću tokom trudnoće?

Da. Mnoge žene imaju nevjerovatne “mokre snove” ili orgazme spavanja kada su trudne.

„Još jedan bonus zbog većeg nivoa estrogena i povećanog protoka krvi“, kaže Richmond. “Imala sam nekoliko mojih klijenata sa zabrinutošću da to prijave, a zatim su bili oduševljeni kada sam im rekala da je to normalno i da će najverovatnije opasti nakon što rode, pa uživajte!”

6. Mogu li različiti položaji uticati na pol moje bebe?

Postoje sve vrste uobičajenih mitova o trudnoći o polu i rodu, kaže Fosnight. Međutim, ona potvrđuje da iza takvih priča uopšte ne postoji nauka, uključujući položaj začeća, seksualne položaje tokom trudnoće, datum začeća ili vrijeme.

7. Zašto se ne osjećam seksi?

„Trudnoća je tako jedinstveno iskustvo za sve žene“, kaže Richmond. Ona ističe u zapadnim kulturama, često su nam govorili da ćemo osjetiti jednu od dvije krajnosti. „Osjetićete se divno ili užasno ili blistate ili povraćate.“

Foto: Jonathan Borba on Unsplash

Sa hormonima koji se stalno mijenjaju i navikavanjem na novo tijelo, postoji mnogo promjena koje mogu komplikovati želju. Mnoge žene primjećuju smanjenje interesovanja, udobnosti i želje u trećem tromjesječju, pokazalo je nekoliko studija. I dok umor i jutarnja mučnina mogu proći, neke od blokada puta mogu biti povezane sa vašim razmišljanjem.

“Još uvek imamo stare predrasude o tome da je majka frigidna i pravilna, a povezivanje seksualnosti sa trudnoćom je tabu tema”, kaže Buehler. „Ako se [vaš partner] ne osjeća seksi, pogledajte [njih]… pogledajte [njihove] ideje o tome da budete majka. Moguće je biti majka i ostati seksualno biće prije, tokom i nakon trudnoće. ”

Trudnoća može biti i vrijeme psihološkog i seksualnog istraživanja za trudnice i njihove partnere, dodaje ona.

Moguće je da vas sada ne loži ono što vam je prijalo ranije. To je možda samo stvar različitih ukusa (poput privremene žudnje za hranom) i eksperimentisanja da se vidi šta funkcioniše.

8. Mogu li nešto učiniti da se povežem sa svojom seksualnom stranom?

Dok su svaka osoba, trudnoća i tromjesječje različiti, postoji nekoliko stvari koje biste mogli pokušati kako biste smirili strepnje oko promjene svog tijela:

  • Prvo, Fosnight preporučuje gledanje slika golih trudnica ili fotografija u donjem vešu (da, isključite Google SafeSearch). Ona kaže da će, često kada rade ovu vježbu sa klijentima, naći određeni vizuelni snimak i reći: „Izgleda kao ja! Oh, prelijepa je. “
  • Ponudite sebi pozitivno samorazgovaranje, izgovarajući izjave poput „Lijepa sam“ ili „Nosim ljudsko biće“.
  • Primjetite kako često milujete stomak. Zbog trudnoće, imate povećanu nervnu osjetljivost zajedno sa povećanim protokom krvi. Milujte kožu i uživajte u pojačanim senzacijama.
  • Ako vam se G-tanga više ne uklapa, nastavite da tražite nešto zbog čega se osjećate lijepo i seksi i što možda pomaže da prikažete rastuće grudi. Postoji mnogo opcija za donje rublje za majčinstvo.
  • Napravite sopstvene snimke boudoir-a, dodaje Fosnight. Bez obzira na to da li želite ležerno donje rublje ili provokativnije, postoje opcije za svaki tip tjela i tromjesječja. I verujte nam, kad budete imale 81 godinu, pomislićete da ste izgledale NEVJEROVATNO.
  • Dodajte „Vaša orgazmička trudnoća” autorki Danielle Cavallucci i Ivonne Fulbright na vašu policu za knjige, predlaže Fosnight. To je knjiga sa stolom za kavu sa fotografijama, crtežima i pozicijama koje treba razmotriti.

9. Postoji li nešto seksualno što nije bezbedno?

Ako se nadate da ćete doživjetiti malo 50 nijansi trudnoće, možete da probate – sve dok vi i vaš partner već imate iskustva sa bacačima, konopcem i još mnogo toga, kaže Fosnight.

Ako vi primate udarce po guzi, vaš partner treba da izbjegava stomak i trbuh i bilo kakve kravate koje bi mogle da ograniče protok krvi. Ako ste novi na sceni, možda pričekajte da navučete manžete do nakon trudnoće.

Definitivno stvorite granice onoga što je prihvatljivo i ako započnete.

I dok su sesije analnog i jahanje sasvim u redu, ne dozvolite nikome da vam puše vazduh u vaginu. Iako rijetko, vazduh upuvan u vaginu može prouzrokovati embolizme povjerenih izvora, pa čak i smrt.

10. Kada mogu započeti seks nakon što rodim dijete?

Kao što je navedeno u jednoj studiji, standardna preporuka je oko šest nedjelja. Žene sa malo komplikacija često počinju ponovo da se seksaju prije toga, sve dok suzenje ili infekcija nisu prisutne.

Proverite kod svog ljekara da biste znali sigurno.

Izvor: healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *