fbpx
TRUDNOĆA

Pet razloga za lažno pozitivan test na trudnoću

Ako žena pokušava začeti ili sumnja da je trudna, testovi trudnoće u kući mogu se kupiti u apotekama i mnogim prodavnicama koje prodaju predmete za ličnu higijenu.

Foto: shutterstock

Iako mnogi kućni testovi na trudnoću tvrde 99-postotnu tačnost, nisu savršeni. Lažno pozitivan rezultat je onaj gdje test pokazuje da je korisnica trudna kad nije.

Nekoliko faktora može dovesti do lažno pozitivnog ili negativnog očitanja. Ovaj članak govori o nekim potencijalnim uzrocima da žena dobije očitavanje lažno pozitivnog testa trudnoće.

Kako rade kućni testovi trudnoće?

Kućni testovi na trudnoću rade otkrivanjem prisustva humanog horionskog gonadotropina ili hCG u urinu. Ovo je hormon trudnoće, a nalazi se i u urinu i u krvi.

Kućni testovi na trudnoću variraju u zavisnosti od marke, a za svaki će se naći detaljna uputstva koja će se sljediti radi tačnosti.

Neki kompleti zahtevaju od korisnika da postavi test u mokraću. Drugi mogu da koriste čašu za prikupljanje urina ili da umoče trudničku palicu ili da izvade urin kapalicom za postavljanje na test palicu.

Način na koji test otkriva pozitivan ili negativan rezultat takođe zavisi od marke i može uključivati:

  • znak plus ili minus
  • riječ ili reči “trudna” ili “nije trudna”
  • jednu ili dve linije indikatora

Ono što je najvažnije, prilikom testiranja trudnoće, žena treba da bude svjesna da čak i slab plus znak ili linija ukazuje na pozitivan rezultat.

Međutim, ne predstavljaju svi pozitivni testovi činjenicu da je žena trudna. Postoje slučajevi kada test trudnoće može dati lažno pozitivno čitanje.

Osova bi trebalo da razgovaraju sa ljekarom o daljoj procjeni ukoliko dobiju pozitivan test na trudnoću.

Takođe je važno da žena razgovara sa medicinskim stručnjakom ako vjeruje da je možda trudna, ali je dobila negativan test trudnoće. To je zato što će biti potrebna dodatna ispitivanja kako bi se njeno stanje pravilno potvrdilo.

Dolje je navedeno pet mogućih situacija zbog kojih bi žena mogla dobiti lažno pozitivan rezultat kućnog testa na trudnoću.

1. Linije koje isparavaju

Prilikom uzimanja kućnog testa za trudnoću važno je u potpunosti slijediti uputstva testa. Svaki brend ima određena uputstva, stoga je od ključne važnosti da ih pažljivo pročitate.

Većina testova će od korisnika tražiti da pročita rezultat u roku od 4–5 minuta nakon polaganja testa, a ne duže od 10–30 minuta.

Većina ne-digitalnih testova trudnoće na urinu pokazaće jednu liniju ako žena nije trudna i dve linije ako je trudna, ili znak plus ili minus.

Ako se test za trudnoću očita nakon isteka preporučenog vremena, može doći do pozitivnog rezultata testa. Međutim, u većini slučajeva ovo nije pozitivan test trudnoće već linija isparavanja koju urin ostavlja nakon preporučenog vremena za očitavanje testa.

Ovo je sve što trebate da znate o testovima na trudnoću

2. Prethodni pobačaj ili abortus

Foto: stock images

Nakon pobačaja ili abortusa, kućni test trudnoće može da proizvede lažno pozitivan rezultat, jer nivoi hCG u organizmu i dalje mogu biti relativno visoki.
Uzimanje kućnog testa za trudnoću mokraće, nakon pobačaja ili abortusa, može biti još jedan razlog za lažno pozitivan rezultat.

Jednom kada se oplođeno jaje implantira u zid materice, tijelo počinje da luči hormon trudnoće hCG. Nakon pobačaja ili abortusa nivoi hCG počinju padati, ali tek sporo.

Obično se hCG smanjuje tokom perioda koji varira od 9 do 35 dana. Prosječni vremenski okvir je oko 19 dana. Ako se test u trudnoći izvrši u tom periodu, može doći do lažno pozitivnog testa.

Ponekad je žena možda doživela nepotpuni pobačaj. Ovo stanje znači da u materici može postojati tkivo tokom trudnoće koje i dalje proizvodi hCG. Ako se to dogodi, možda će biti potrebna operacija sa dilatacijom i kiretažom kako bi se uklonili svi zadržani proizvodi začeća.

3. Molarna trudnoća

Foto: today’s parent

Molarna trudnoća ili hidratidiformna mola je stanje koje uzrokuje rast materice.

Molarna trudnoća je uzrokovana genetskim abnormalnostima pri začeću i rezultira nenormalnom trudnoćom.

U potpunoj molarnoj trudnoći nisu prisutni hromozomi majke, samo očevi. To dovodi do toga da nema tkiva embriona ili placente.

Suprotno tome, djelimična molarna trudnoća ima embrion i placentu. Međutim, embrion ima dva seta hromozoma od oca i jedan set od majke. To daje embrionu 69 hromozoma umesto normalnih 49.

Umesto normalne placente i embriona, tkivo placente u molarnoj trudnoći razvija se na način koji podseća na grozd. Ovo je rezultat mase malih vrećica napunjenih tečnošću koje se moraju ukloniti dilatacijom i kiretažom.

Nivo hCG se pomno nadgleda, nakon operacije, da bi bilo sigurno da se vraća u normalu.

Ponekad se može javiti i stanje zvano trajna gestacijska trofoblastna bolest. Ona je uzrokovana stalnim rastom produkata molarne koncepcije unutar materice. To može biti ozbiljno zdravstveno stanje koje zahtjeva operaciju za uklanjanje materice ili hemoterapiju.

Žene koje imaju molarnu trudnoću mogu da osjećaju tugu zbog gubitka trudnoće, slično kao i žene koje imaju pobačaj.

4. Ljekovi

Foto: freestocks.org from Pexels

Određeni ljekovi mogu dovesti do toga da žene imaju lažno pozitivne testove na trudnoću.

Ovi ljekovi uključuju one sa hCG kao aktivnim sastojkom, koji se često koristi za liječenje neplodnosti. Osobe koja uzimaju ljekove za liječenje neplodnosti možda će želeti da ih pregleda ljekar kako bi se testirale na trudnoću.

Većina ljekova, uključujući alkohol, ne utiču na rezultate kućnoh testova na trudnoću.

5. Medicinska stanja

Različita zdravstvena stanja mogu uticati na nivo hCG u organizmu, što rezultira lažno pozitivnim rezultatom testa trudnoće.
Određena medicinska stanja mogu uzrokovati porast hCG-a kod žene, čak i ako nije trudna. Ona uključuju:

  • poremećaje koji utiču na nivo hipofize i na nivo hormona, posebno kod žena koje imaju perimenopauzu ili menopauzu
  • gestacijske trofoblastične bolesti, koje uzrokuju tumore u ćelijama koji bi obično činili placentu
  • karcinom jajnika, bešike, bubrega, jetre, pluća, debelog crijeva, dojke i stomaka
  • fantomski hCG, gdje antitela ometaju test
  • ciste na jajnicima
  • bolesti bubrega ili infekcije mokraćnih puteva

Fantomski hCG nastaje kada se određena antitjela vežu za molekule u kompletu za testiranje trudnoće koji se koriste za otkrivanje hCG. Interakcija uzrokuje da komplet za testiranje signalizira da su nivoi hCG viši nego što zapravo jesu.

Tačnost

Prema podacima američke Kancelarije za zdravlje žena, testovi trudnoće kod kuće mogu biti tačno 99 odsto ako se pravilno koriste.

Foto: adviceandaid

Količina hCG koja se nalazi u ženskom urinu povećava se sa vremenom, a tačan rezultat se obično dobija ako se test uzme nakon propuštenog ciklusa.

Međutim, kod oko 10 procenata žena, nivo hCG počinje da raste samo prvi dan nakon propuštenog ciklusa. Kod ovih žena test vjerovatno neće biti tačan ako se sprovede u ovom trenutku.

Ako se test ne koristi na pravilan način ili provjeravaju se rezultati kasnije od preporučenog vremena, može dovesti do lažno pozitivnih rezultata.

Šta uraditi ako je test na trudnoću pozitivan

Ako neko ima pozitivan test na trudnoću, važno je da obavjesti svog ljekara, jer će mu biti potrebna dodatna procena i testiranje da bi potvrdili i nadgledali trudnoću.

Evo znakova trudnoće u drugoj nedjelji.

Ako žena vjeruje da je trudna, ali rezultati ispitivanja kod kuće su negativni, trebalo bi da razgovaraju sa ljekarom za dalja uputstva.

Izvor: medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *