fbpx
TRUDNOĆA

Ovih 8 fizičkih promjena mogu vam se dogoditi u trudnoći

Trudnoća je predivna stvar, ali morate znati da se u ovom najdelikatnijem razdoblju u životu žene događaju i razne tjelesne promjene.

1. Možete izgubiti kontrolu nad svojim mjehurom

U trudnoći se često javlja pretjerano aktivan mjehur. Ne samo da ćete trebati ići u WC, nego ćete trebati ići stalno. Nekim trudnicama se može dogoditi „nesreća“ prilikom kijanja ili čak smijanja.

2. Prije termina porođaja počinje curiti mlijeko iz dojki

Foto: Healthline

Rana laktacija se događa u posljednjih nekoliko mjeseci ili čak nedjelja trudnoće, kada je vaše tijelo spremno za dolazak bebe. Ako vam se to dogodi, nemojte paničiti, riječ je o potpuno prirodnoj pojavi.

Evo šta vas očekuje u svakom tromjesječju

3. Možda ćete trebati veće cipele

Otečena stopala se događaju iz dva razloga: Tokom trudnoće se zadržava više vode u tijelu te materica vrši pritisak na vene što umanjuje sposobnost tijela da uspješno prenosi krv u ekstremitete. Nemojte ulagati odmah u 20 novih pari cipela jer ćete se nakon porođaja vratiti na staru veličinu.

4. Vaša koža može promijeniti boju

Foto: American Pregnancy Association

U fenomenu poznatom kao hiperpigmentacija, tijelo trudnice proizvodi više melanina nego inače, što bi moglo izazvati mrlje na koži – obično na čelu i obrazima.

5. Desni mogu krvariti

Povećan protok krvi i hormonske promjene mogu dovesti do nabubrenih desni. One postaju super osjetljive, pa čak počinju i krvariti.

6. Vaša čula se pojačavaju

U trudnoći će vam vjerovatno mnoga hrana imati drugačiji miris i ukus. Tako da možda nećete moći pogledati, a kamoli jesti meso, ali zato će sladoled imati bolji ukus nego ikad.

Ove namirnice su pogodne za ishranu u trudnoći

7. Sve će vas svrbjeti

Pred kraj trudnoće, koža na trbuhu vas može početi nekontrolirano svrbjeti. Uzrok tome je kombinacija suve kože i činjenice da beba raste te uzrokuje rastezanje kože.

Ovih 13 stvari izbjegavajte u trudnoći

Via Giphy

8. Vaš glas se može promijeniti

Kako se u vašem tijelu nivoi estrogena i progesterona mijenjaju, tako vaše glasne žice mogu oteći, uzrokujući da odjednom zvučite kao dječak u pubertetu.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

Saznajte više o trudnoći u sljedećim tekstovima:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *