fbpx
ZDRAVLJE

Sve što trebate znati o bijelom iscjedku

Materica ima nekoliko važnih uloga kada je u pitanju održavanje ženskog zdravlja. Vaginalni iscjedak je uvijek prisutan. Normalno se sastoji od transudata (vode), cervikalne sluzi, odbačenih epitelnih stanica, bakterijske flore koja ima zaštitnu ulogu, elektrolita i drugih sastojaka.

Foto: chatelaine

Ponekad nas tijelo pomoću vaginalnog iscjedka pokušava upozoriti na zabrinjavajuća zdravstvena stanja. Bijeli iscjedak nije razlog za brigu ako nije obilan, nema mirisa ni grudvica te ako nije udružen s propratnim simptomima – iritacijom, svrabom, peckanjem sluznice ili dizurijom (bolnim mokrenjem).

Vrste normalnog bijelog iscjetka

  1. elastični, mliječno-bijeli ili prozirni iscjedak (za vrijeme ovulacije i kao znak seksualnog uzbuđenja);
  2. obilni, gusti, mrvičasti bijeli do blijedo žuti iscjedak (za vrijeme trudnoće);
  3. gusti kremasti bijeli iscjedak (prije menstruacije).
Foto: flo

Iscjedak je normalan sve dok nema miris i nije popraćen drugim simptomima vaginalnih infekcija (svrab vagine, oticanje, peckanje tokom polnog odnosa ili uriniranja, bol, osip i crvenilo genitalnog područja). Jedan od uzroka iznenadnog, drugačijeg ili obilnog iscjedka može biti i stres.

Poznati engleski doktor Jackie Sherrard je zajedno sa svojim kolegama proveo naučnu studiju objavljenu u časopisu International Journal of STD & AIDS u kojoj naglašava sljedeće: „Tri su najčešće infekcije povezane s neobičnim vaginalnim iscjetkom – bakterijska vaginoza, trichomoniasis i kandidijaza od kojih je trichomoniasis polno prenosiva infekcija. Potrebno je prezentovati i proučiti kliničke nalaze tih infekcija te objasniti diferencijalne dijagnoze kako bi se napravile preporuke za liječenje navedenih infekcija.“

Kada se zabrinuti zbog bijelog iscjedka?

Foto: Shutterstock
Gust i grudičast bijeli iscjedak

Najčešću opasnost za žensko zdravlje predstavlja gust, grudičast i sirasti bijeli iscjedak, bez mirisa. On je znak gljivične infekcije ili kandide. Dolazi u paketu s ostalim simptomima vaginalne infekcije: iritacijom, svrbežom, osjećajem pečenja u području genitalija, oticanjem stidnice (vulve), boli tokom polnog odnosa.

Foto: Healthline

Prema istraživanjima Mayo klinike ova infekcija pogađa tri od četiri žene barem jednom tokom njihovog života. Izbjeći je možete tako da vodite računa o vaginalnoj higijeni, održavate genitalno područje čistim i suvim te njegujete vlastiti imunitet, prirodnu otpornost svog organizma.

Ako ste koristili antibiotike, postoji šansa da će lijekovi “ubiti” i vaše dobre bakterije vagine te će se posljedično tome gljivice namnožiti i doći će do infekcije. Zato se preporučuje korištenje probiotika za održavanje normalne vaginalne flore tokom uzimanja antibiotske terapije.

Iscjedak neugodnog mirisa
Foto: scanlab nakuru

On je jedan od simptoma bakterijske vaginoze, zdravstvenog stanja koji označava neravnotežu između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis.

Gardnerella vaginalis je u malim količinama normalno zastupljena u vaginalnoj flori, ali u velikim količinama uzrokuje upalu koja može biti simptomatska ili asimptomatska.

U simptomatskim upalama je prisutan iscjedak sivkaste do mliječne boje, neugodnog mirisa po ribi koji se pojačava nakon menstruacije i polnog odnosa.

Rodnica često nije jako nadražena zbog ovog poremećaja ravnoteže u vaginalnoj flori, dakle svrbež i žarenje nisu prisutni. Bakterijska vaginoza može, ali i ne mora, biti polno prenosiva bolest. Najbolji način da se ona spriječi je održavanje niskog pH vagine, odnosno održavanje nivoa laktobacila. U slučaju infekcije, liječi se antibioticima (sistemno, lokalno ili kombinovano).

Rijetki bijeli iscjedak s pjenastom tečnošću
Foto: bustle

Ova vrsta izlučivanja može imati nekoliko boja, uključujući bijelu, žutu, ili zelenu. Iscjedak je obilan, neugodnog mirisa, stidnica crvena i natečena. Svrbež, bolno mokrenje ili bolni polni odnosi se također mogu biti prisutni. Često se pojavljuje s upalom vagine i neugodnim mirisom. Uzročnik ovog stanja je Trichomonas vaginalis. Ova infekcija je polno prenosiva bolest koja se javlja sama ili je pratilac drugih polno prenosivih bolesti.

Neuspjeh u njenom liječenju može dovesti do brojnih komplikacija, a među njima je i sterilnost jer je često vektor za prenos uzročnika upala karlice (PID). Osim opisanih pojava, svaka iznenadna promjena iscjetka može biti razlog za zabrinutost. Stoga je vrlo važno upoznati se s uobičajenim varijacijama iscjetka tokom ciklusa.

Bijeli iscjedak tokom menstrualnog ciklusa

Foto: photospin
  • Neposredno nakon menstruacije iscjedak može biti smeđćkast i gust. Boja mu dolazi od zaostale krvi.
  • Nakon kraja krvarenja iscjetka nema ili je umjeren, gust i bijele boje.
  • U sljedećih nekoliko dana, kako se približavamo ovulaciji,  iscjedak postaje rjeđi, obilniji i bijele do bijelo-žute boje.
  • Obilna, prozirna, elastična sluz (poput bjelanca jajeta) oko ovulacije.
  • Mliječno-bijeli iscjedak nakon ovulacije.
  • Gušći, suvi, bjelkasti iscjedak prije pojave menstruacije.

Vodič za vaginalni iscjedak prema njegovoj boji

Naučni časopis Obstetrical & Gynecological Survey donosi zanimljive statističke podatke o najčešćim uzrocima vaginalnog iscjetka, a to su bakterijska vaginoza (40 %  – 50 % slučajeva), nakon čega slijedi vulvovaginalna kandidijaza (20 % -25 %), a zatim trichomoniasis (15 % – 20 %).

Potrebno je naglasiti da čisti, bijeli iscjedak bez mirisa u većini situacija ne bi trebao predstavljati nikakvu zabrinutost, no promjena boje i pojava neugodnog mirisa mogu biti signali koje tijelo šalje kako bi pokazalo da nešto nije u redu.

Bijeli iscjedak u trudnoći

Foto: c&g baby club

Tokom trudnoće, tijelo prolazi kroz različite promjene, a one su zasigurno najočiglednije u vaginalnom području. Žene se tokom ovog devetomjesečnog razdoblja često susreću sa bijelim iscjetkom bez mirisa koji predstavlja normalnu hormonalnu promjenu već u prvih nekoliko nedelja trudnoće i posljedica je epitelizacije zida vagine. Osim što pokazuje da je vaginalna flora uravnotežena i pravilna, bijeli iscjedak štiti rodnicu od brojnih štetnih mikroorganizama. Bezopasan je i ne zahtijeva liječenje.

Jedini problem koga može predstavljati ovakva vrsta iscjetka je količina koja je ponekad obilna i stvara ženama poteškoće.

Kada iscjedak promijeni boju, postane izrazito gust ili prouzrokuje različite bolne simptome (npr. peckanje, bolno uriniranje, svrbež), vrlo vjerojatno je riječ o različitim vrstama vaginalnih infekcija. U tom slučaju, odmah potražite savijet doktora kako bi se na vrijeme reagovalo i krenulo s terapijom.

Perimenopauza

Foto: revival soy

Promjena u nivoima hormona kod žena, koje se nalaze u perimenopauzalnoj fazi života može biti uzrok abnormalnog vaginalnog iscjedka. Međutim, perimenopauza češće uzrokuje izostanak vaginalnog iscjedka. Epitel vagine postaje tanji, opada glikogen i količina laktobacila, a pH raste. Uz opisane promjene i suvoću, vagina je podložnija infekcijama koje zavisno od uzroka mijenjaju količinu, boju i miris iscjedka uz dodatne simptome (svrbež, bolno mokrenje, bolni polni odnosi, itd.).

Kako sebi pomoći u slučaju obilnog iscjedka?

Najmanje što možete učiniti je izbjegavati tampone kojima se mogu unijeti nove bakterije u vaginu, nositi pamučno donje rublje i redovno mijenjati dnevne uloške. Vaginalno područje održavajte čistim i suvim. Osim toga, pripazite na proizvode koje koristite za pranje intimnog područja. Izbjegavajte one s previše vještačkih sastojaka.

Iako se čini da je vaginalni iscjedak vrlo jednostavno prepoznati i liječiti, u praksi je to potpuno drugačije.

Naime, mnoge žene se još uvijek stide priznati da imaju problema s obilnim iscjedkom ili iscjedkom neugodnog mirisa te neobične boje čak i kada su svjesne da nešto nije u redu, stoga se naglašava potreba za dodatnom edukacijom žena o zdravlju i njezi intimnog područja.

Važno je obratiti se doktoru čim se promjene u iscjedku primijete. U toku ginekološkog pregleda doktor će obaviti potrebne pretrage (određivanje stepena čistoće, uzimanje briseva) i na osnovu nalaza provesti adekvatnu terapiju.

Izvor: krenizdravo.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *