fbpx
MENSTRUACIJA

10 razloga zbog kojih vam menstruacija kasni

Pored trudnoće, postoji niz mogućih razloga za propušteni ciklus. Trudnoća je daleko najčešći uzrok propuštene menstruacije, ali postoje neki drugi medicinski razlozi i faktori životnog stila koji utiču na vaš menstrualni ciklus. Pretjerano mršavljenje, hormonalne nepravilnosti i menopauza su među najčešćim uzrocima ako niste trudni.

Foto: Tripsavvy

Možda ćete propuštiti ciklus jedan ili dva mjeseca ili ćete imati potpunu amenoreju, što je nedostatak menstruacije tri ili više mjeseci zaredom.

Evo 10 uobičajenih razloga zbog kojih vaša menstruacija može da kasni:

Stres

Prekomjeran stres mijenja proizvodnju hormona koji oslobađa gonadotropin (GnRH), ometajući ovulaciju i redovne menstruacije.

Vrsta stresa koji je dovoljno jak da utiče na menstruaciju obično nije posledica samo toga da puno radite na poslu ili fakultetu.

Ako se suočavate sa ozbiljnom situacijom ili imate dugotrajnu anksioznost, a pri tom imate više od jednog propuštenog ciklusa, razgovarajte sa ljekarom i potražite uputnice za savjetovanje koja će vam pomoći da odlučite šta da radite u vezi sa problemima koji vam stvaraju stres. Jednom kada se vaš stres vrati na normalan nivo, ponekad može biti potrebno nekoliko mjeseci ili više da vaši ciklusi ponovo postanu redovni.

Ekstremno vježbanje

Foto: Limor Zellermayer on Unsplash

Ekstremno vježbanje može prouzrokovati promjene u hormonima hipofize i hormonima štitne žlijezde, što rezultira promjenama ovulacije i menstruacije. Ne brinite zbog vježbanja, zbog čega ćete propustiti svoj ciklus ako vježbate jedan ili dva sata dnevno. Za stvaranje ovih hormonskih promjena potrebno je naporno vježbanje satima i satima svakog dana. Ako planirate vježbati satima svakog dana, obavezno posjetite ljekara sportske medicine koji sa vama može raditi na održavanju optimalne ishrane, preporučenom istezanju i testiranju krvi kako bi vaše tijelo moglo da podrži sve fizičke zahtjeve koje stavljaš na to.

Bolest

Hronična stanja koja mogu uticati na menstrualni ciklus uključuju bolest štitne žlijezde, sindrom policističnih jajnika (PCOS), tumore hipofize (koji može biti, a ne mora biti i karcinom), bolesti nadbubrežne žlijezde, ciste na jajnicima, disfunkciju jetre i dijabetes. Ove bolesti ometaju vaš ciklus i on se možda neće vratiti u normalu dok se stanje ne izliječi. Kongenitalna hromozomska stanja, poput Turnerovog sindroma i sindroma neosjetljivosti na androgen, obično uzrokuju menstrualne i plodne probleme i često su povezana sa amenorejom.

Akutna bolest, poput upale pluća, srčanog udara, zatajenja bubrega ili meningitisa, može rezultirati brzim gubitkom težine i nedostatkom hranjivih vrijednosti ili disfunkcijom hormona, zbog čega ćete propuštiti menstruaciju tokom bolesti. Nakon što se bolest riješi, može proći nekoliko mjeseci prije nego što se menstruacija ponovo vrati.

Promjena vašeg rasporeda

Foto: naturalform

Promjena rasporeda može da poremeti vaš tjelesni sat. Ako često mijenjate radne smjene, iz dana u noć, a naročito ako je raspored pogrešan, vaš ciklus može biti prilično nepredvidiv. Generalno, promjene u rasporedu ne bi trebalo da uzrokuju da u potpunosti propuštite menstruaciju, ali mogu da prouzrokuju raniji ili kasniji početak nego što se očekivalo. Vaš ciklus se takođe može promjeniti za nekoliko dana ukoliko tokom putovanja promjenite više vremenskih zona.

Ovo su razlike između simptoma PMS-a i trudnoće

Ljekovi

Neki ljekovi, kao što su antidepresivi, antipsihotici, ljekovi štitne žlezde, antikonvulzivi i neki ljekovi za hemoterapiju, mogu uzrokovati da menstruacija izostane ili kasni.

Hormonski kontraceptivi takođe mogu uticati na vaš ciklus.

Svaka vrsta kontraceptiva ima svoju listu očekivanih efekata na vaš menstrualni ciklus, a neke su povezane sa obilnijim menstruacijama, neke sa laganijim tokom, a neke sa amenorejom.

Promjene težine

Foto: rawpixel.com from Pexels

Prekomjerna težina, neuhranjenost ili drastične promjene težine utiču na vaš ciklus. Gojaznost utiče na estrogen i progesteron i može čak rezultirati smanjenom plodnošću. Veoma visok indeks tjelesne mase (BMI) povezan je sa propuštenim menstruacijama, a gubitak težine može pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa kod žena koje su gojazne.

Zbog velike težine ometa se i redovni menstrualni ciklus. Kada tijelu nedostaje masnoća i druge hranljive materije, ne može proizvesti hormone onako kako bi trebalo. Žene sa anoreksijom (vrlo nizak unos hrane) ili koje sagorijevaju mnogo više kalorija vježbanjem od onoga što konzumiraju jedenjem, mogu da dožive amenoreju. Obično će debljanje pomoći da se povrate menstruacije.

Brze promjene težine, koje mogu uključivati debljanje ili gubitak tjelesne težine usled bolesti, ljekova ili promene ishrane, mogu da ometaju proizvodnju ili oslobađanje hormona, zbog čega ćete propuštiti jedan ili više ciklusa.

Nedavno započeta menstruacija

Normalan menstrualni ciklus kod zdravih žena traje od 21 do 35 dana, ali može varirati. Ovo se posebno odnosi na mlade žene koje tek počinju dobijati menstruaciju ili za žene koje nisu imale menstruaciju već nekoliko godina i počinju ponovo. Mlada žena koja je imala samo nekoliko ciklusa može proći mjesecima bez drugog, sve dok ne počne redovan obrazac. A žene koje nisu imale menstruaciju zbog upotrebe kontraceptiva, hormonske terapije ili bolesti ne mogu odmah da nastave redovne mjesečne menstruacije.

Perimenopauza i menopauza

Perimenopauza je vremenski period prelaska iz reproduktivne dobi u neproduktivno doba. Vaši ciklusi mogu biti lakši, teži, češći ili rjeđi. U većini slučajeva oni će biti samo drugačiji od onoga na šta ste navikli.

Menopauza je kada ste dostigli tačku svog života u kojoj više nećete ovulirati ili menstruirati. Prosečna starost u kojoj žene ulaze u menopauzu je 51 godina.

Saznajte sve o prvim znakovima menopauze

Dojenje

Možda uopšte nemate menstruaciju ili možete imati rijetke ili vrlo lagane cikluse tokom dojenja, naročito ako dojenje pruža vašoj bebi sav ili gotovo sav unos kalorija.

Mnoge žene vjeruju da je dojenje oblik kontrole rađanja, ali nije. Čak i ako nemate cikluse kada dojite, možete zatrudnjeti, pa koristite drugi oblik kontrole rađanja ako niste spremni za još jedno dijete.

Vanmaterična trudnoća

Ako mislite da ne možete biti trudni jer imate spiralu, mala je vjerovatnoća da bi propuštena menstruacija mogla da bude znak ektopične trudnoće. Ektopična trudnoća se ponekad može dogoditi zbog oblika uređaja i možda neće izazvati pozitivan test na testu za trudnoću. Vaš ljekar može potvrditi ili isključiti ovu mogućnost karličnim pregledom ili ultrazvukom.

Razlike između PMS-a i trudnoće

Kada nazvati doktora

Foto: medical news today

Propuštanje menstruacije ili dvije, čak i kad sumnjate da znate razlog, nešto je što mora da ispita vaš ljekar.

Trebalo bi hitno da posjetite ljekara ako primjetite bilo šta od sljedećeg:

  • Nove ili pogoršavajuće glavobolje
  • Promjene vida
  • Mučnina ili povraćanje
  • Groznicu
  • Gubitak kose
  • Izlučevine dojke ili stvaranje mlijeka
  • Višak rasta dlačica

Zapamtite

Postoji mnogo razloga za kašnjenje ciklusa, a iako većina nije razlog za uzbunu, treba vam procjena i liječenje ako ste u potpunosti propuštili više od jedne menstruacije.
Terapija za vaše propuštene menstruacije zavisi od toga zašto nemate menstruaciju. Tretman može da uključuje promjene načina života, kao što su ishrana ili smanjenje stresa, ili može uključivati hormonsku nadomjesnu terapiju.

Izvor: verywellhealth.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *