fbpx
TRUDNOĆA

Koliko brzo možete zatrudnjeti nakon porođaja?

Trudnoća nakon rođenja djece

Foto: Medical News Today

Nakon što sam podesila monitor na stomaku svog pacijenta kako bih mogao da čujem otkucaje djeteta, podigao sam karton da vidim njenu istoriju.

“Vidim ovdje piše da ste imali svoje prvo dijete … (pauza) … prije devet mjeseci?”, Pitala sam, ne uspjevajući da sakrijem iznenađenje u svom glasu.

“Da, tako je”, rekla je bez ustručavanja. „Planirala sam to na taj način. Željela sam da oni po godinama zaista budu bliski. ”

I bili su bliski po godinama. Prema datumima moje pacijentkinje, ponovo je zatrudnjela gotovo u trenutku kada je napuštila bolnicu. Zapravo je bilo impresivno.

Kao babica, vidjela sam iste majke kako se vraćaju gotovo tačno devet mjeseci kasnije, češće nego što biste mislili.

Koliko je zapravo lako zatrudnjeti odmah nakon što imate djete? Hajde da saznamo.

Faktor dojenja

Foto: Today’s Parent

Dojenje bi, u teoriji, trebalo da produži povratak menstrualnog ciklusa, posebno u prvih šest mjeseci nakon porođaja. Neke žene odlučuju da to koriste kao oblik kontrole rađanja koji se zove metoda laktacijske amenoreje (LAM), pretpostavljajući da se njihov ciklus neće vratiti dok doje.

Ali tačno koliko dugo dojenje može odložiti povratak plodnosti varira. Zavisi koliko često i redovno beba doji, koliko dugo će beba spavati i okolnih faktora, kao što su:

  • poremećaji spavanja
  • bolest
  • stres

Svaka osoba je drugačija. Na primjer, ja menstruaciju nisam dobila prije osam ili devet mjeseci nakon porođaja. Ali jedna moja prijateljica koja je takođe isključivo dojila, dobila je menstruaciju sa samo šest nedjelja poslije porođaja.

Pročitajte sve o oporavku i njezi poslije porođaja

Iako su ljekari potvrdili da odlaganje menstrualnog ciklusa sa dojenjem može biti efikasno, važno je zapamtiti da je oslanjanje na LAM za kontrolu rađanja najefikasnije ako je vaša beba:

  • mlađa od 6 mjeseci
  • isključivo dojena: bez flaša, prehrane ili druge hrane
  • dojena na zahtjev
  • još uvijek doji noću
  • doji najmanje šest puta dnevno
  • doji najmanje 60 minuta dnevno

Imajte na umu da bilo kakvo mijenjanje rutine dojenja, kao što je ako beba spava preko noći, može dovesti i do povratka ciklusa. Da biste bili sigurni, nemojte se oslanjati isključivo na dojenje kao efikasnu kontrolu rađanja tokom poslednjih devet nedjelja.

Povratak plodnosti

Koliko ćete brzo zatrudnjeti, zavisi od toga da li ćete dojiti ili ne.

Dojenje i hormoni koji idu uz proizvodnju mlijeka mogu suzbiti povratak ovulacije.

Kako izgleda prvi ciklus nakon menstruacije

Ako ne dojite, ovulacija se kod većine žena obično ne javlja najmanje šest nedjelja poslije porođaja. Jedna studija iz 2011. godine utvrdika je, u prosjeku, da se ovulacija vratila za žene koje ne doje na dan 74. poslije porođaja. Ali raspon kada je nastupila ovulacija i ako je ova ovulacija bila funkcionalna ovulacija (znači da bi žena zapravo mogla zatrudnjeti ovulacijom) veoma se razlikovala.

Žena će ovulirati prije nego što se njen ciklus vrati. Zbog ovoga će joj možda promaći znakovi da ovulira ako pokušava da izbjegne trudnoću. Ovako neke žene mogu da zatrudne, čak i ako nemaju menstruaciju između trudnoće.

Evo kada možete početi sa seksom poslije porođaja

Nova trudnoća

Foto: Bounty

U idealnom slučaju, majke bi trebale da sačekaju najmanje 12 mjeseci između trudnoće, prema američkom Ministarstvu zdravlja i zdrastvenih usluga.

Istraživanje je otkrilo da se rizik od prijevremenog rođenja ili bebe rođene sa malom težinom, povećavao za praznine kraće od 6 mjeseci, u poređenju s onima od 18 do 23 mjeseca. Intervali koji su prekratki (ispod 18 mjeseci) i predugi (preko 60 mjeseci) povezani su sa negativnim ishodima i za mamu i za bebu.

Zaključak

Uglavnom, većina žena neće početi ovulirati odmah nakon rođenja bebe, ali povratak menstrualnog ciklusa se veoma razlikuje kod svih žena.

Lični ciklus svake žene je različit i faktori poput težine, stresa, pušenja, dojenja, ishrane i kontracepcijskih izbora uticaće na povratak plodnosti.

Ako planirate da izbjegnete trudnoću, željećete da razgovarate sa ljekarom o mogućnostima planiranja porodice, posebno ako dojite i niste sigurni kada će se ciklus vratiti.

Izvor: healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *